Στις πληγείσες από την καταιγίδα περιοχές της Χαλκιδικής βρέθηκε από νωρίς το πρωί της Πέμπτης κλιμάκιο της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, αποτελούμενο από τους Γ. Δελή, βουλευτή, Δ. Μαϊκίδη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, Β. Ρέβα, περιφερειακό σύμβουλο Κεντρικής Μακεδονίας, Δ. Ζαχαριάδη, μέλος του Γραφείου της ΤΕ Χαλκιδικής του ΚΚΕ, και Π. Κολογκούνη, δημοτικό σύμβουλο Ν. Προποντίδας.

Τα στελέχη του ΚΚΕ επισκέφθηκαν το δημαρχείο στα Νέα Μουδανιά, όπου ενημερώθηκαν για την κατάσταση από το κυβερνητικό επιτελείο, τον περιφερειάρχη και τον δήμαρχο. Στη συνέχεια περιόδευσαν στις πληγείσες περιοχές και μίλησαν με κατοίκους και καταστηματάρχες, ενώ επισκέφθηκαν και το Κέντρο Υγείας Ν. Μουδανιών, όπου προσέτρεξαν για νοσηλεία τουλάχιστον 65 τραυματίες.

Οι εικόνες καταστροφής σοκάρουν. Ο οικίσκος της ταβέρνας όπου σκοτώθηκαν ο 8χρονος και η 54χρονη Ρουμάνα, έχει κατεδαφιστεί από τα δέντρα που ξερίζωσε ο αέρας και έπεσαν πάνω του. Μια στέγη έπεσε στην είσοδο καταστήματος καταπλακώνοντας κόσμο και αυτοκίνητα, ενώ ένα τμήμα της εκσφενδονίστηκε στην παραλία. Σιδερένιες υπαίθριες κατασκευές έχουν γκρεμιστεί ή έχουν λυγίσει. Παγκάκια, κάδοι, κολώνες φωτισμού, ξυλοκατασκευές, στέγαστρα, κείτονται ρημαγμένα. Επαγγελματική υποδομή των καταστημάτων έχει καταστραφεί.

Ο κόσμος βρίσκεται σε απόγνωση γιατί η ζημιά που έγινε δεν κοστολογείται, καθώς το πλήγμα που δέχτηκε ήρθε μέσα στο «φουλ» της τουριστικής περιόδου, και πολύ περισσότερο φοβάται ότι δεν θα αποζημιωθεί. Ζητά άμεση στήριξη του κράτους για την αποκατάσταση των ζημιών σε υποδομές ιδιωτικές και δημόσιες. Άμεση καταγραφή και αποζημίωση στο 100% των ζημιών που έχουν υποστεί επαγγελματίες, αγρότες, αλλά και τα λαϊκά νοικοκυριά.

Τραγική κατάσταση στις δομές Υγείας

Ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας, Α. Καλτσάς, έκανε λόγο για τραγική κατάσταση, με δεκάδες τραυματίες, κυρίως με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Αναφέρθηκε και σε έναν επιπλέον νεκρό, έναν ηλικιωμένο κάτοικο των Μουδανιών, που βρέθηκε έξω από το σπίτι του την ώρα της κακοκαιρίας. Ο θάνατός του αποδίδεται σε ανακοπή αλλά, όπως είπε, θεωρεί ότι πρέπει να συμπεριληφθεί στα θύματα της τραγωδίας.

Την ώρα της κακοκαιρίας εφημέρευαν δύο γιατροί και μία νοσηλεύτρια, όμως για να αντιμετωπιστούν τα 65 περιστατικά, που εμφανίστηκαν σχεδόν ταυτόχρονα μέσα σε ελάχιστα λεπτά, κινητοποιήθηκε το σύνολο του δυναμικού του ΚΥ, δηλαδή 10 γιατροί και 7 νοσηλεύτριες, ενώ προσέτρεξαν και πολλοί εθελοντές. Επίσης χρειάστηκε να ενισχυθεί με επιπλέον ασθενοφόρα για τη διακομιδή των τραυματιών.

Με αυταπάρνηση του προσωπικού, που εργάστηκε όλη τη νύχτα και παρέμεινε και χτες όλη μέρα σε ετοιμότητα, έγινε δυνατό να παρασχεθεί η αναγκαία βοήθεια στους τραυματίες, ενώ τα πιο βαριά περιστατικά διακομίστηκαν σε νοσοκομεία του Πολυγύρου και της Θεσσαλονίκης.

Τεράστια κενά στην πρόληψη

Ο Γιάννης Δελής σχολίασε ότι «η καταιγίδα αποκάλυψε πολύ σοβαρά προβλήματα στις υποδομές, προβλήματα τα οποία έρχονται και επανέρχονται κάθε χρόνο, με κάθε ανάλογο καιρικό φαινόμενο».

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, τόνισε, αναδείχθηκε και ένα νέο ζήτημα, το στοιχείο της έγκαιρης προειδοποίησης για καιρικά φαινόμενα τα οποία οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και μέρες και για τα οποία ενημερώνουν τις αρμόδιες υπηρεσίες: «Η έγκαιρη ενημέρωση των κατοίκων, είτε Ελλήνων είτε τουριστών που ζουν στην περιοχή, αποτελεί βασικό στοιχείο της πρόληψης» σημείωσε.

Επιπλέον, κάλεσε την κυβέρνηση να δείξει ιδιαίτερη βιασύνη για την όσο το δυνατόν γρηγορότερη αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης και υδροδότησης, αλλά και των υποδομών που έπαθαν ζημιά.

Δήλωσε ακόμα ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να εξασφαλίσει τα αναγκαία κονδύλια και να προχωρήσει άμεσα σε αποζημίωση όσων επλήγησαν, και μάλιστα στο 100% της ζημιάς. Ταυτόχρονα, κάλεσε το λαό της περιοχής να βρίσκεται σε αγωνιστική ετοιμότητα και να διεκδικήσει, παράλληλα με την αποζημίωση των πληγέντων, τον σχεδιασμό και την υλοποίηση αναγκαίων υποδομών και τη συντήρησή τους, ώστε -όπως είπε- «να είμαστε πιο καλά προετοιμασμένοι σε ανάλογα καιρικά φαινόμενα».