Η ΛαΪκή Συσπείρωση Νέας Προποντίδας εκφράζει τα συλλυπητήρια της στις οικογένειες των θυμάτων από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν περιοχές της Χαλκιδικής. Συμπαραστεκόμαστε στους δεκάδες τραυματίες και στους πληγέντες κατοίκους, επαγγελματίες, αγρότες και παραθεριστές, που είδαν τα σπίτια τους, τα καταστήματα και τις καλλιέργειες τους, να καταστρέφονται μέσα σε λίγα λεπτά, ενώ είναι μεγάλες οι καταστροφές σε υποδομές στο οδικό και ηλεκτρικό δίκτυο.

Οι καταστροφές αυτές έρχονται να αναδείξουν για ακόμα μια φορά την ανάγκη ολοκληρωμένου μηχανισμού έγκαιρης προειδοποίησης και πρόληψης, αλλά και δημιουργίας των αναγκαίων υποδομών με σύγχρονες προδιαγραφές που θα είναι ευθύνη των κυβερνήσεων και των περιφερειακών αρχών. Για πολλοστή φορά η Χαλκιδική αποδείχτηκε ανοχύρωτη απέναντι στα έντονα καιρικά φαινόμενα.
Καθοριστική ήταν η μάχη που έδωσαν οι εργαζόμενοι για την έγκαιρη διακομιδή των τραυματιών όσο και την αποκατάσταση των καταστροφών από το φυσικό φαινόμενο, οι οποίοι όμως τόσο οι ίδιοι όσο και οι υπηρεσίες τους πρέπει να στηριχθούν άμεσα με τις προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού και με επαρκή χρηματοδότησή τους.

Κλιμάκιο της Λαϊκής Συσπείρωσης και του ΚΚΕ με επικεφαλή τον Γιάννη Δελή βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης, τον Βασίλη Ρέβα περιφερειακό σύμβουλο και τον Παναγιώτη Κολογκούνη δημοτικό σύμβουλο ενημερώθηκε από τις αρμόδιες αρχές για την υπάρχουσα κατάσταση και περιόδευσε στις πληγείσες περιοχές.

Η Λαϊκή Συσπείρωση βάζει μπροστά ζητήματα προστασίας και ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής και παλεύει ώστε ζητήματα που αφορούν υποδομές, αντιπλημμυρική, αντιπυρική προστασία και πρόληψη, να μη μένουν αόριστες υποσχέσεις.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση και την Τοπική – Περιφερειακή Διοίκηση:
• Άμεσα μέτρα προστασίας της ανθρώπινης ζωής και υγείας.
• Άμεση και ασφαλή αποκατάσταση του οδικού δικτύου, της ηλεκτροδότησης, της ύδρευσης και των τηλεπικοινωνιών στις πληγείσες περιοχές.
• Ενίσχυση του μηχανισμού έγκαιρης προειδοποίησης έκτακτων καιρικών φαινομένων και λήψη ανάλογων μέτρων.
• Να γίνει άμεση καταγραφή των ζημιών που έχουν υποστεί οι λαϊκές περιουσίες και αυτές να αποζημιωθούν στο 100% από τον κρατικό προϋπολογισμό.
• Άμεση εκτίμηση από τον ΕΛΓΑ των καταστροφών που υπέστησαν οι καλλιέργειες και να αποζημιωθούν άμεσα οι παραγωγοί.
• Άμεσα να προχωρήσει η αποκατάσταση των αναγκαίων υποδομών με σύγχρονες προδιαγραφές.