Το στοίχημα της ανάπτυξης επιχειρεί να κερδίσει η νέα κυβέρνηση με τη θεσμοθέτηση -το αμέσως επόμενο διάστημα- καινοτόμων ενεργειών και διαδικασιών που συμβάλλουν στην οικονομική ανάκαμψη. Το πρώτο βήμα θα γίνει με ένα πολυνομοσχέδιο για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις, το οποίο ετοιμάζεται με πυρετώδεις ρυθμούς στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Ο στόχος του νομοσχεδίου που καταρτίζεται αυτές τις ημέρες είναι διττός: αφενός να ανατραπούν γραφειοκρατικές διαδικασίες που χρόνια ταλαιπωρούν την επιχειρηματικότητα με τη δημιουργία ενός φιλικού πλαισίου λειτουργίας για τις εταιρείες, ανάλογο με αυτά που ισχύουν σε αρκετές χώρες της Ε.Ε., και αφετέρου να αποτελέσει έμπρακτο μήνυμα τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων ότι η Ελλάδα είναι προσηλωμένη και προχωρεί σε μεταρρυθμίσεις που μεταβάλλουν δυναμικά την οικονομία και το επιχειρηματικό περιβάλλον.

Το νομοσχέδιο εισάγει ρηξικέλευθες -για τα ελληνικά δεδομένα- πρακτικές που αλλάζουνγραφειοκρατικές διαδικασίες οι οποίες εγκλώβιζαν την επιχειρηματικότητα. Συγκεκριμένα, το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων αλλάζει δραστικά τον τρόπο σύστασης νέων επιχειρήσεων εισάγοντας διαδικασίες fast track που σχεδόν μηδενίζουν τον απαιτούμενο χρόνο. Οι διαδικασίες για τις αδειοδοτήσεις πατούν πάνω στην ηλεκτρονική πλατφόρμα ίδρυσης εταιρειών που είχε συγκροτήσει το 2018 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την περασμένη Τετάρτη ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης ήρθε σε συμφωνία με τον πρόεδρο της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) Κωνσταντίνο Μίχαλο προκειμένου το Επιμελητήριο να ελέγχει εντός τριών ημερών το αργότερο τις ηλεκτρονικές αιτήσεις σύστασης νέων εταιρειών. Σε αυτό το διάστημα θα αποστέλλει email στον ενδιαφερόμενο, το οποίο και θα αποτελεί το πράσινο φως. Αν εντός των τριών ημερών το Επιμελητήριο δεν απαντήσει με email έγκρισης για τον έλεγχο των στοιχείων, τότε η ηλεκτρονική αίτηση αποτελεί την άδεια σύστασης της εταιρείας.

Πηγή: protothema.gr