ρεπορταζ Σουζάνα Καζάκα, έρευνα-κείμενο Κατερίνα Σμυρλή
φωτογραφία -επεξεργασία Ζωή Γανίτη
παραγωγή xalkidiki politiki Σουζάνα Καζάκα

Το Λαογραφικό Μουσείο Πολυγύρου εγκαινιάστηκε τον Μάιο του 1998 αλλά οι εργασίες στο οίκημα από τις κυρίες του εθελοντικού Ομίλου είχαν ξεκινήσει πολύ πιο πριν. Από τότε και μέχρι σήμερα το μουσείο βελτιώνεται διαρκώς φιλοξενώντας αντικείμενα καθημερινής χρήσης, μεταξωτά και υφαντά πλήθος παραδοσιακών φορεσιών, αναδεικνύοντας επαγγέλματα που χάθηκαν.

Διοικητικά το μουσείο ανήκει στο Νομικό Πρόσωπο “Αριστοτέλης”. Κάθε δημοτική αρχή στον Πολύγυρο έχει βάλει το δικό της λιθαράκι προκειμένου αυτός ο χώρος να είναι όχι απλά επισκέψιμος αλλά να έχει πραγματικά αξιόλογα και ενδιαφέροντα εκθέματα.

Ο χώρος εκτείνεται σε δύο επίπεδα και είναι αναρτημένο ένα καλοστημένο παραδοσιακό σπίτι της εποχής εκείνης. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Εθελοντικός Όμιλος Γυναικών Πολυγύρου Έχει αναλάβει όχι απλά να στηρίζει το μουσείο μαζεύοντας τα αντικείμενα από την πόλη αλλά και να το λειτουργήσει με τον βέλτιστο τρόπο.

Ανεκτίμητη ήταν η προσφορά των εθελοντών γυναικών του Πολυγύρου στο άκουσμα λειτουργίας του Μουσείου. Μπορεί να εγκαινιάστηκε το 1997 αλλά ήδη από το 1992 οι οικογένειες είχαν αρχίσει να συγκεντρώνουν τα αγαθά που θα αποτελούσαν εκθέματα.