Ένα ακόμη δείγμα γραφής των προθέσεων των Βορείων γειτόνων μας ως προς την υλοποίηση της συμφωνίας των Πρεσπών, αποκαλύφθηκε με αφορμή τη συμμετοχή της Εθνικής ομάδας βόλεϊ ανδρών των Σκοπίων στο επερχόμενο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα (13-29 Σεπτεμβρίου).

Οι Σκοπιανοί συμμετέχουν για πρώτη φορά στην ιστορία τους σε τελική φάση Ευρωβόλεϊ και η Ομοσπονδίας τους προσπαθεί να προμοτάρει όσο πιο πολύ το γεγονός, ετοιμάζοντας ένα βίντεο με τις πρώτες εικόνες από την προετοιμασία της ομάδας.

Μόνο που στο συγκεκριμένο βίντεο οι αθλητές της ομάδας εμφανίζονται με τα προπονητικά τους μπλουζάκια τα οποία αναγράφουν «Volleyball Team Macedonia».

Ο γεωγραφικός προσδιορισμός North δεν υπάρχει πουθενά και το συγκεκριμένο βίντεο έχει ήδη δημοσιευτεί από την επίσημη ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Βόλεϊ (www.cev.lu) όπου ο τίτλος του κειμένου είναι «Macedonia players ‘living the EuroVolley dream’». Κι εδώ πουθενά ο γεωγραφικός πρσδιορισμός (που εμφανίζεται τουλάχιστον στην αρχή του κειμένου όπως μπορείτε να δείτε στη φωτό που ακολουθεί).

Κι αν οι γείτονες μας προφανώς για το βίντεο θα χρησιμοποιήσουν τη δικαιολογία των προπονητικών εμφανίσεων (που δεν στέκει από τη στιγμή που έχει γίνει αναπαραγωγή διεθνώς), υπάρχει κι άλλη πρόκληση που έχει να κάνει με την επίσημη σελίδα της Ομοσπονδίας Βόλεϊ των Σκοπίων στο facebook.

Γιατί κι εκεί εμφανίζεται ως η επίσημη σελίδα της ‘Ομοσπονδίας Βόλεϊ της Μακεδονίας’ (Одбојкарска федерација на Македонија).

Προφανώς λοιπόν και θα πρέπει να υπάρξουν διαμαρτυρίες και συστάσεις, αλλά παράλληλα θα πρέπει να υπάρχει και έλεγχος της παρουσίας των Σκοπιανών στον όμιλο της Σλοβενίας (μαζί με τους διοργανωτές και τις Ρωσία, Λευκορωσία, Φινλανδία, Τουρκία).

Η πρώτη αντίδραση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Βόλεϊ
Η δημοσιοποίηση του promo video της Εθνικής ομάδας των Σκοπίων, έφερε και τη σχεδόν άμεση αντίδραση της ελληνικής βολεϊκής οικογένειας.

Ο Αχιλλέας Μαυρομάτης, πρώην πρόεδρος της ΕΟΠΕ και μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας (CEV) αφού ήρθε σε επικοινωνία με τον νυν πρόεδρο Γιώργο Καραμπέτσο, ενημέρωσε την CEV για την συγκεκριμένη κίνηση των Σκοπιανών και παράλληλα ζήτησε να υπάρχει μεγαλύτερη προσοχή στο μέλλον στη διαχείριση τέτοιων γεγονότων. ενώ η ΕΟΠΕ θα αποστείλει άμεσα επιστολή στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία ζητώντας από την τελευταία την αλλαγή του ονόματος της Ομοσπονδίας Βόλεϊ των Σκοπίων (που εξακολουθεί να αναγράφεται ως Ομοσπονδία Βόλεϊ της… Μακεδονίας).

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΟΠΕ:
«Η Ελληνική Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία μέσω και του εκπροσώπου της σε αυτήν Αχιλλέα Μαυρομάτη για το βίντεο το οποίο παρουσιάζει την συμμετοχή της Βόρειας Μακεδονίας στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανδρών (12-29/09) και εμφανίζει τους αθλητές με φόρμες που αναγράφουν Volleyball Team Macedonia.

Ο Πρόεδρος της Ε.Ο.ΠΕ. Γιώργος Καραμπέτσος ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας ως προς την σωστή ονομασία των γειτόνων μας και σε συνεννόηση με τον Αχιλλέα Μαυρομάτη θα αποσταλεί επίσημη επιστολή για την σωστή ονομασία ενόψει της τελικής φάσης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος»,

Πηγή: protothema.gr