FILE PHOTO: Turkish President Tayyip Erdogan attends a news conference in Ankara, Turkey, August 14, 2018. REUTERS/Umit Bektas/File Photo

Σε νέο μπαράζ προκλητικών δηλώσεων προχώρησε ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με φόντο τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σε μία ακόμη προσπάθεια να δημιουργήσει τετελεσμένα στην περιοχή, ο κ. Ερντογάν υποστήριξε πως «η σταθερότητα στην Κύπρο και την ανατολική Μεσόγειο είναι δυνατή μόνο με την τήρηση των δικαιωμάτων και συμφερόντων της Τουρκίας και της λεγόμενης ‘τδβκ’».

Σε ομιλία του στη Σύνοδο των Τούρκων Πρέσβεων, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε προκλητικά πως «δεν θα μείνουμε αδιάφοροι στις προσπάθειες σφετερισμού και σαμποτάζ στην ανατολική Μεσόγειο» . Θα προστατεύσουμε, πρόσθεσε,  «τα νόμιμα δικαιώματα της χώρας μας και των Τ/Κ μέχρι τέλους».

Ο κ. Ερντογάν κατά τη διάρκεια επαφών που είχε με τους τούρκους πρέσβεις αναφέρθηκε και στο θέμα των ρωσικών συστημάτων αεράμυνας S-400. Yποστήριξε μεταξύ άλλων ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι οι S-400 θα μπορούσαν να βλάψουν τα μαχητικά F-35 ή τη Συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Ο τούρκος πρόεδρος εκτίμησε μάλιστα πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δεν θα επιτρέψει να επηρεαστούν οι σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας με φόντο τους S-400.

Οι δηλώσεις Ερντογάν έρχονται την ώρα που ο ο υφυπουργός Εξωτερικών για ενεργειακούς πόρους, των ΗΠΑ, Φράνσις Φάνον είναι στην Αθήνα στέλνοντας μάλιστα μήνυμα προς τη γειτονική χώρα για τις ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. «Υποστηρίζουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή και αποθαρρύνουμε προκλητικές ενέργειες από οποιαδήποτε πλευρά» ανέφερε μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη.

To «Γιαβούζ» ξεκίνησε γεωτρήσεις στην Καρπασία

Λίγες ώρες πριν τις νέες προκλήσεις Ερντογάν, έγινε γνωστό ότι το  «Γιαβούζ» ξεκίνησε  γεωτρήσεις ανοιχτά της Καρπασίας.

Την ώρα που το ενεργειακό πόκερ με φόντο τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με τους εμπλεκόμενους «παίχτες» να καταστρώνουν τα σχέδια τους, και τη στιγμή που ο βοηθός υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ με αρμοδιότητα τους ενεργειακούς πόρους Φράνισις Φάνον βρίσκεται στην Αθήνα και συναντάται με τον υπουργό Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη,  η Άγκυρα τραβάει και άλλο το σχοινί, θέλοντας να δημιουργήσει για μία ακόμη φορά τετελεσμένα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Sabah , το τουρκικό γεωτρύπανο «Γιαβούζ» έχει ξεκινήσει τις γεωτρήσεις ανοιχτά της Καρπασίας και αναμένεται να παραμείνει στην περιοχή για περίπου τρεις εβδομάδες.

Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ακόμη ότι το  το Fatih, το οποίο εδώ και μήνες βρίσκεται ανοιχτά της Πάφου, έφτασε στα 5.000 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, προσθέτοντας ότι το σεισογραφικό Oruc Reis θα ταξιδέψει και αυτό με τη σειρά του στην Ανατολική Μεσόγειο για να ενισχύσει τις έρευνες του Barbaros.

Απειλές από τουρκοκύπριο «υπουργό»

Εν τω μεταξύ, απειλές προς την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Αίγυπτο εκτόξευσε ο «υπουργός Οικονομικών και Ενέργειας» του ψευδοκράτους Χασάν Τακόι, ο οποίος σημείωσε πως κανείς δεν πρέπει να περιμένει από τους Τουρκοκύπριους να εγκαταλείψουν τα δικαιώματά τους στην περιοχή.

Προειδοποίησε μάλιστα το Ισραήλ, την Ελλάδα και την Αίγυπτο να μην «πέσουν στα παιχνίδια των Ελληνοκυπρίων» και να έρθουν – όπως είπε – αντιμέτωποι πρόσωπο με πρόσωπο με την Τουρκία, «η οποία είναι η μεγαλύτερη και ισχυρότερη χώρα στην περιοχή».

Προκλητικός Τσαβούσογλου

Η είδηση για τις γεωτρήσεις του «Γιαβούζ» έρχονται μία ημέρα μετά τις το ρεσιτάλ προκλητικότητας από την πλευρά του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Υπενθυμίζεται πως ο τούρκος ΥΠΕΞ, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Άγκυρα, παρουσίασε χάρτη ο οποίος έδειχνε την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας να εκτείνεται σε όλη την περιοχή νότια του Καστελόριζου και της Ρόδου μέχρι την Κρήτη.

Πηγή: in.gr