Ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσε η βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ Κυριακή Μάλαμα, με αντικείμενο την επίσπευση των διαδικασιών αποζημίωσης των αγροτών, των οποίων οι καλλιέργειες επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα της 10ης Ιουλίου.

Όπως υπογράμμισε η Κυριακή Μάλαμα, είναι απαραίτητο να στηριχθεί η ρευστότητα στον πρωτογενή τομέα, καθώς οι αγρότες έχουν να αντιμετωπίσουν ανελαστικές υποχρεώσεις και τυχόν καθυστερήσεις θα συμπαρασύρουν το σύνολο της αγροτικής οικονομίας της Χαλκιδικής.

Στο πλαίσιο αυτό η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ καλεί τον αρμόδιο Υπουργό να διερευνήσει τη δυνατότητα προκαταβολής τμήματος της αποζημίωσης των αγροτών, ενώ υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες ελαφρύνσεων στους παραγωγούς που δοκιμάζονται.

Αναλυτικά:

«Στις 10 Ιουλίου ο Νομός Χαλκιδικής επλήγη από ακραία καιρικά φαινόμενα, με τραγικά αποτελέσματα για τους ανθρώπους, την οικονομία και τις υποδομές της περιοχής. Ιδιαίτερα σε ότι τις περιοχές που δοκιμάστηκαν εντονότατα, οι αγροτικές καλλιέργειες, κυρίως ελαιών και αμπέλου καταστράφηκαν σχεδόν ολοσχερώς. Οι αρμόδιοι Υπουργοί στις σχετικές επισκέψεις τους στις πληγείσες περιοχές δεσμεύτηκαν για την άμεση καταβολή των αποζημιώσεων στους αγρότες της περιοχής, ώστε να μην διαταραχθεί η αγροτική οικονομία της Χαλκιδικής και να μπορέσουν οι αγρότες να είναι συνεπείς στις τρέχουσες υποχρεώσεις τους απέναντι στους προμηθευτές και στους λογαριασμούς τους.

Εντούτοις, μέχρι σήμερα δεν ικανοποιήθηκε το δίκαιο αίτημα των αγροτών της περιοχής για καταβολή προκαταβολής μέρους των αποζημιώσεων, ώστε να πληρωθούν εκκρεμότητες που σχετίζονται με την αγορά εφοδίων, με την πληρωμή γεωτεχνικών υπηρεσιών κι άλλων ανελαστικών υποχρεώσεων. Επίσης, σε ότι αφορά την αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων των αγροτών, η σχετική απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών (Α.1301/29.7.2019) περιλαμβάνει μόνο τις οφειλές που καθίστανται ληξιπρόθεσμες μετά από τις 10.7.2019 κι όχι το σύνολο των οφειλών.

Επειδή, οι αγρότες που είδαν τις καλλιέργειές τους να καταστρέφονται δυσκολεύονται ιδιαίτερα να ανταποκριθούν στις αυξημένες πάγιες υποχρεώσεις τους.

Επειδή, η αγροτική οικονομία της Χαλκιδικής δεν αντέχει στάση πληρωμών εξαιτίας των καθυστερήσεων στις αποζημιώσεις.

​Ερωτάται ο κύριος Υπουργός : 

  • Προτίθεται να επισπεύσει τις διαδικασίες αποζημιώσεων, καθώς και την απόδοση προκαταβολής τμήματός τους προς τους αγρότες της Χαλκιδικής που επλήγησαν;

Η ερωτώσα βουλευτής 

Κυριακή Μάλαμα