Χρονιά κατά την οποία διορθώνονται τα νούμερα χαρακτηρίζει τη φετινή για τα ξενοδοχεία, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος. Η πτώση στις κρατήσεις που σε περιπτώσεις ξεπερνά το 10 τοις εκατό και φτάνει μέχρι το 15 τοις εκατό, έχει ονοματεπώνυμο και λέγεται Τουρκία. Η γείτονα χώρα έχει ανακάμψει από τα προβλήματα των δυο προηγούμενων ετών και δρα πλήρως ανταγωνιστικά με την Ελλάδα, όπως άλλωστε όλη η Μεσόγειος για τους υπόλοιπους Ευρωπαίους τουρίστες.

“Στην Τουρκία περιμένουν 6 εκατομμύρια Ρώσους ενώ στην Ελλάδα δεν θα ξεπεράσουν τις 750 χιλιάδες”, ανέφερε ο κ. Τάσιος ως παράδειγμα που δείχνει κομμάτι της απώλειας στις διανυχτερεύσεις. Από τη Χαλκιδική απουσιάζουν και βασικές υποδομές σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΞ. Όχι μόνο στο οδικό δίκτυο αλλά και στον πολιτισμό, και στη διασύνδεση διαφόρων σημείων στο νομό. Και όλα αυτά είναι πρόβλημα, όταν στην Ευρώπη οι νέες γενιές έχουν αλλάξει τον τρόπο που ταξιδεύουν. “Ο νομός πρέπει να τα εξετάσει όλα αυτά για να πάρει την αναγκαία υπεραξία”, λέει ο κ. Τάσιος.

Ο κ. Τάσιος αναφερόμενος στη συνεργασία με το νέο Υπουργό Τουρισμού Χ. Θεοχάρη τόνισε ότι πρόκειται για έναν τεχνοκράτη υπουργό  που   έδωσε την υπόσχεση των διυπουργικών επιτροπών για την επίλυση προβλημάτων του  τουρισμού. “Από τη νέα ηγεσία του Υπουργείου περιμένουμε να μας ακούει”, σημείωσε.

Ο πρόεδρος των ξενοδόχων στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της διασύνδεσης των ιστορικών και αρχαιολογικών περιοχών μεταξύ τους ώστε όλη η Χαλκιδική να είναι εύκολα επισκέψιμη για τον τουρίστα, όπου κι αν διαμένει. Όσον αφορά την πρωτογενή παραγωγή,εκεί εντοπίζονται πρακτικά προβλήματα  ώστε πολλά τοπικά προϊόντα να μπουν στις ξενοδοχειακές μονάδες. Το Ελληνικό Πρωινό που έχει στοιχεία Χαλκιδικής (ελιά π.χ.) μπαίνει ολοένα και σε περισσότερες τουριστικές μονάδες. Χρειάζονται ωστόσο σημεία που θα προτρέπουν τον επισκέπτη σε γευστικές δοκιμές, για να γνωρίσει τα προϊόντα και να τα αναζητήσεις στα ξενοδοχεία.

Σημαντικό είναι ότι τα 5αστερα ξενοδοχεία στη Χαλκιδική διπλασιάστηκαν τα τελευταία χρόνια. Προτιμότερο  όμως σύμφωνα με τον κ. Τάσιο είναι να υπάρχουν καλύτερες υποδομές. Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο Πόρτο Καρράς, τόνισε ότι “οι εμβληματικές παρόμοιες υποδομές, πρέπει, για το νομό, να παραμένουν σε υψηλό επίπεδο”.

Βρετανία, Γερμανία, Ολλανδία και Βέλγιο οι αγορές φέτος για τη Χαλκιδική

Οι εξήμισι χιλιάδες σπίτια βραχυχρόνιας μίσθωσης αφήνουν μια ξεκάθαρη απώλεια στον οδικό τουρισμό. Καλύτερη είναι η εικόνα των επισκεπτών από Ευρώπη, με αεροπορικές πτήσεις από Βρετανία, Γερμανία, Ολλανδία και Βέλγιο. Το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης εκτιμάται ότι δεν θα βελτιώσει θεαματικά την κατάσταση παρά την επέκτασή του. Σύμφωνα με τον κ. Τάσιο, υπάρχουν προοπτικές για υπεραντλατικές πτήσεις, που ανοίγουν και άλλες αγορές. Νέοι στόχοι στα επόμενα χρόνια και για τη Χαλκιδική είναι τόσο η Κίνα όσο και η Ινδία. “Στη Χαλκιδική και συγκεκριμένα στο Πόρτο Καρράς θα γίνει η εκδήλωση των Καλλιστείων για τη Μις Ινδία”, αποκάλυψε ο κ. Τάσιος.