Ο απολογισμός των θυμάτων εξαιτίας του πλήγματος του τυφώνα Λεκίμα στην ανατολική Κίνα αυξήθηκε στους 44 νεκρούς σήμερα το πρωί, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, καθώς το ακραίο καιρικό φαινόμενο συνέχιζε να κινείται κατά μήκος των κινεζικών ακτών, προκαλώντας ζημίες δισεκατομμυρίων δολαρίων και προβλήματα στις μετακινήσεις.

Άλλοι δώδεκα άνθρωποι προστέθηκαν στον κατάλογο των νεκρών, επτά στην επαρχία Τζετζιάνγκ και πέντε στην επαρχία Σαντόνγκ, ενώ 16 πολίτες αγνοούνται, ανέφεραν οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων και κινεζικά κρατικά ΜΜΕ.

Το κινεζικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο CCTV είχε μεταδώσει χθες Κυριακή πληροφορίες για 32 νεκρούς.

Ο τυφώνας Λεκίμα έφθασε πάνω από το έδαφος νωρίς το πρωί του Σαββάτου, στην επαρχία Τζετζιάνγκ, με ριπές ανέμου η ταχύτητα των οποίων έφθανε ακόμη και τα 187 χιλιόμετρα την ώρα. Το κέντρο του κατόπιν κινήθηκε προς βορρά, κατά μήκος της Σαντόνγκ και στα ανοικτά των κινεζικών ακτών.

Πολλοί από τους θανάτους οφείλονταν στην κατάρρευση φυσικού φράγματος στη Τζετζιάνγκ, εξαιτίας της καταρρακτώδους βροχής: η κατακρήμνιση έφθασε τα 160 χιλιοστά μέσα σε τρεις ώρες.

Η υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της επαρχίας Σαντόνγκ ανέφερε ότι πάνω από 180.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν κατεπειγόντως από τις εστίες τους, αριθμός που προστέθηκε στους περίπου 1 εκατ. κατοίκους που χρειάστηκε να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους στις επαρχίες Τζετζιάνγκ και Τζιανγκσού, καθώς και στο μεγάλο κινεζικό οικονομικό κέντρο, τη Σαγκάη.

Με βάση την τελευταία ενημέρωση από τη Σαντόνγκ, η εκτιμώμενη ζημία από το ακραίο καιρικό φαινόμενο ανέρχεται σε περίπου 18 δισεκατομμύρια γιούαν (2,28 δισεκ. ευρώ) σε όλη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένων των καταστροφών σε 3.640.000 στρέμματα καλλιεργειών και σε πάνω από 36.000 σπίτια. Μόνο στη Σαντόνγκ, η ζημία για τον πρωτογενή τομέα υπολογίστηκε ότι ανέρχεται σε 939 εκατομμύρια γιούαν.

Η πόλη Τσινγκντάο, δημοφιλής τουριστικός κόμβος στο ανατολικό τμήμα της Σαντόνγκ, κήρυξε κατάσταση συναγερμού χθες, έκλεισε όλες τις τουριστικές τοποθεσίες και ανέστειλε 127 δρομολόγια τρένων και όλα τα δρομολόγια λεωφορείων μεγάλων αποστάσεων, μετέδωσαν κρατικά ΜΜΕ.

Ο Λεκίμα είναι ο ένατος τυφώνας που πλήττει την Κίνα φέτος. Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε χθες ότι πάνω από 3.200 πτήσεις ακυρώθηκαν, αλλά οι απαγορεύσεις των δρομολογίων κάποιων συρμών υψηλής ταχύτητας έχουν πλέον αρθεί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ