Ανακαλύψτε τη Χαλκιδική στην φωτογραφία της ημέρας: Πύργος Προσφορίου

  Χτισμένος δίπλα στη θάλασσα της Ουρανούπολης, ο Βυζαντινός Πύργος Προσφορίου δεσπόζει μοναχικός και αγέρωχος, ατενίζοντας το πέλαγος που απλώνεται μπροστά του. 
  Πρόκειται για τον μεγαλύτερο και καλύτερα διατηρημένο πύργο στη Χαλκιδική, ένα μνημείο μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής με βαρυσήμαντη ιστορία, που χτίστηκε κατά τον 14ο αιώνα. 
  Έχει ύψος 22μ., υπόγειο, ισόγειο και τέσσερις ορόφους ενώ αρχικά διέθετε ακόμη έναν τουλάχιστον όροφο. Στην ανατολική πλευρά του Πύργου βρίσκεται ο μπαρμπακάς, δηλαδή ο οχυρός του περίβολος ο οποίος αποτελεί προσθήκη της πρώιμης Τουρκοκρατίας, και στη βορειοδυτική πλευρά ο αρσανάς, που χτίστηκε το 1865. 
  Ιστορία του χθες
  Η ιστορία του Πύργου μας μεταφέρει στα βυζαντινά χρόνια, όπου ήταν το βασικό κτήριο του μετοχίου Προσφόριον της μονής Βατοπεδίου ήδη από το 1018. 
  Ο Πύργος αναφέρεται πρώτη φορά σε πηγές του 1344 αλλά θεωρείται ότι ήταν παλαιότερος. Το 1379 φιλοξενήθηκε ο «Δεσπότης» της Θεσσαλονίκης, Ιωάννης Παλαιολόγος. Το 1585 πλήττεται  από τον σεισμό και επισκευάζεται ξανά. Το 1821 πυρπολήθηκε κατά την επανάσταση της Χαλκιδικής, όπου το 1858 πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένες επισκευαστικές εργασίες, δίνοντάς του τη σημερινή μορφή. 
  Το 1924 ο Πύργος χρησιμοποιήθηκε για την προσωρινή εγκατάσταση προσφυγικών οικογενειών από τη Μικρά Ασία, ενώ το 1928 εγκαταστάθηκε σε αυτόν το ζεύγος Λωκ, το οποίο διακρίθηκε για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον προσφυγικό και σεισμόπληκτο πληθυσμό της περιοχής. 
  Το 1986 ο Πύργος περιήλθε στην κατοχή του Υπουργείου Πολιτισμού. 
  Ιστορία του σήμερα
  Σήμερα ο Πύργος Προσφορίου έχει αποκατασταθεί πλήρως από την 10η εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και είναι επισκέψιμος για το κοινό, λειτουργώντας ως μουσείο. 
  Στους ορόφους του παρουσιάζονται αρχαία ευρήματα που βρέθηκαν στη Βόρεια Χαλκιδική, καθώς και βυζαντινά και παλαιοχριστιανικά εκθέματα. Σημαντικά εκθέματα του μουσείου αποτελούν τα δύο χάλκινα κράνη κορινθιακού τύπου του 6ου π.Χ. αιώνα, που βρέθηκαν στον Άθω, καθώς και πολλά κοσμήματα που βρέθηκαν στην αρχαία Άκανθο και τη Μεγάλη Παναγία.
  Επίσης εκτίθενται σημαντικά ευρήματα της Μονής Ζυγού. Ανάμεσα τους το μολυβδόβουλο του «ταπεινού Αθανασίου» του Αθωνίτη, που χρονολογείται στα τέλη του 10ου αιώνα μ.Χ., ένα γυάλινο καντήλι και ένα περίτεχνο εφυαλωμένο πινάκιο. Σημαντικό έκθεμα είναι οι επιγραφές από τη Βαρβάρα και το Νέπωσι, έργα της Χριστιανικής περιόδου.

  *Επιμέλεια Τσερβελή Χριστίνα