Με Rolling Stones ξεκινάει σήμερα το 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

  Ξεκινάει απόψε το 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το οποίο θα φιλοξενήσει 213 ντοκιμαντέρ από όλο τον κόσμο. 
  Η έναρξη του φεστιβάλ θα γίνει με το ντοκιμαντέρ «Οι Rolling Stones ολέ ολέ ολέ!: Ταξιδεύοντας στη Λατινική Αμερική» του Πολ Ντάγκντεϊλ, που θα προβληθεί στις 8 το βράδυ στο Ολύμπιον. 
  Το 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, το οποίο θα ολοκληρωθεί στις 12 Μαρτίου, θα τα έχει όλα. Ανατρεπτικούς δημιουργούς, νέες ενότητες, πρωτότυπα αφιερώματα, 213 ντοκιμαντέρ (μικρού και μεγάλου μήκους) από όλο τον κόσμο, ανάμεσά τους και 64 ελληνικές παραγωγές, η Αγορά Ντοκιμαντέρ και μια σειρά από ξεχωριστές παράλληλες.
  Την τιμητική του θα έχει το ελληνικό ντοκιμαντέρ με 64 παραγωγές, με τρία από αυτά να  συμμετέχουν στο Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα, που εγκαινιάζεται στη φετινή διοργάνωση. 
  Συγκεκριμένα, για πρώτη φορά φέτος καθιερώνεται Επίσημο Διαγωνιστικό πρόγραμμα με 12 ταινίες -τρεις εκ των οποίων ελληνικές- που διαγωνίζονται για τον «Χρυσό Αλέξανδρο» (με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, χορηγία του Δήμου Θεσσαλονίκης) και το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής (με χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ, χορηγία της ΕΡΤ).
  Γνωρίστε τις τρεις νέες ενότητες
  Food vs. Food: Συναρπαστικά ντοκιμαντέρ από όλο τον κόσμο με θέμα το φαγητό, ένας πρωτότυπος γαστρονομικός διαγωνισμός με έμπνευση από την μεγάλη γευστική παράδοση της Θεσσαλονίκης και μια ξεχωριστή έκθεση στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
  Σινεμά: Ο μαγικός κόσμος της έβδομης τέχνης με ντοκιμαντέρ που εστιάζουν σε προσωπικότητες, ρεύματα και αξέχαστες στιγμές της.
  >>Film Forward: Πρωτοποριακές κινηματογραφικές προτάσεις και 16 μικρού μήκους πειραματικά ντοκιμαντέρ σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους του Ομπερχάουζεν. 
  Αφιερώματα
  -Υποδεχόμαστε στη Θεσσαλονίκη τον ασυμβίβαστο, ουκρανικής καταγωγής Ρώσο ντοκιμαντερίστα Βιτάλι Μάνσκι.
  -Θυμόμαστε το έργο του Βρετανού διανοούμενου και καλλιτέχνη Τζον Μπέρτζερ (1926-2017).
  -Ανακαλύπτουμε δυο πρωτοπόρους της εικόνας: τους Ιταλούς κινηματογραφιστές Γιέρβαντ Τζανικιάν και Άντζελα Ρίτσι Λούκι, σε συνεργασία με την διεθνούς φήμης έκθεση Documenta 14.
  -Ακούμε τη φωνή όσων παλεύουν για μια καλύτερη ζωή, στο αφιέρωμα «Μειονότητες», με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. 
  Αγορά Ντοκιμαντέρ
  Το πάντα δραστήριο κομμάτι του ΦΝΘ, τόπος συνάντησης και συνεργασιών για επαγγελματίες του σινεμά από όλο τον κόσμο, προτείνει:
  -Τα Docs in Progress, 12 ταινίες από Κεντρική Ευρώπη, τα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο
  -Τα Market Talks, με πρακτικές συμβουλές στους ντοκιμαντερίστες
  -Το καθιερωμένο ραντεβού Docs In Thessaloniki / Pitching Forum 2017 του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ντοκιμαντέρ EDN.
  Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ www.filmfestival.gr.