ΓενικάΧαλκιδική

Ιγγλέζη: Το νερό αποτελεί το σημαντικότερο συστατικό της ζωής

Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού απέστειλε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Ιγγλέζη, επισημαίνοντας την ανάγκη ορθολογικής διαχείρισης των υδατικών πόρων. 
«Το νερό αποτελεί το σημαντικότερο συστατικό της ζωής και πέρα από αναπτυξιακό πόρο αποτελεί και κοινό αγαθό», σημειώνει η κ. Ιγγλέζη, τονίζοντας ότι «η πρόσβαση όλων σε καθαρό πόσιμο νερό και η συνταγματική κατοχύρωση του ως κοινό αγαθό αποτελούν άμεσες προτεραιότητες»
Αναλυτικά η ανακοίνωση: 
«Η παγκόσμια ημέρα για το νερό καθιερώθηκε στη διάσκεψη του ΟΗΕ σχετικά με το περιβάλλον και την ανάπτυξη, στο Ρίο Ντε Ζανέϊρο στις 22 Δεκεμβρίου 1992, που όρισε την 22η Μαρτίου ως παγκόσμια ημέρα για το νερό. Ο στόχος ήταν να αναδειχτεί η σημασία του νερού και η ανάγκη της ορθολογικής διαχείρισης των υδατικών πόρων.
Για το 2017, το κεντρικό θέμα της παγκόσμιας ημέρας είναι η διαχείριση υγρών αποβλήτων και εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι καταβάλλονται προσπάθειες από τους αρμόδιους φορείς ώστε να μειωθούν οι αρνητικές επιπτώσεις των αστικών λυμάτων στο περιβάλλον. Η σύγχρονη προσέγγιση αντιμετωπίζει τα λύματα όχι ως απόβλητα αλλά ως πολύτιμο υδάτινο πόρο βάσει του μοντέλου της κυκλικής οικονομίας. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι προσπάθειες της επεξεργασίας και επαναχρησιμοποίησης ή ανακύκλωσης των αποβλήτων, σύμφωνα με τις αρχές της αειφορίας. Το ουσιώδες όμως είναι να συνειδητοποιήσουν και οι κοινωνίες ότι τα λήμματα μπορούν να αποτελέσουν έναν πολύτιμο πόρο, αφού μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν εξοικονομώντας ταυτόχρονα τα φυσικά αποθέματα νερού.
Για παράδειγμα, η άρδευση γεωργικών εκτάσεων κατέχει ένα ποσοστό της τάξεως του 80% της συνολικής κατανάλωσης νερού, ένα μεγάλο μέρος του οποίου θα μπορούσε να καλυφθεί μέσω της επαναχρησιμοποίησης, στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας. Αυτό το μοντέλο εφαρμόζεται με επιτυχία σε πολλά μέρη του κόσμου και μέσω του θεσμικού πλαισίου για την επαναχρησιμοποίηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, υποστηρίζεται η τακτική αυτή, υπό την προϋπόθεση ότι διασφαλίζεται η δημόσια υγεία.
Η Παγκόσμια Ημέρα Νερού είναι μια ακόμα αφορμή λοιπόν, για να αναδειχθούν εναλλακτικές μέθοδοι αξιοποίησης των υδάτινων πόρων προς όφελος των τοπικών κοινωνιών. Το νερό αποτελεί το σημαντικότερο συστατικό της ζωής και πέρα από αναπτυξιακό πόρο αποτελεί και κοινό αγαθό. Σε αυτό το πλαίσιο η πρόσβαση όλων σε καθαρό πόσιμο νερό και η συνταγματική κατοχύρωση του ως κοινό αγαθό αποτελούν άμεσες προτεραιότητες».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close