Αφιέρωμα: Ζωοδόχος Πηγή του Μπαλουκλή – Το αγίασμα στην Πόλη και οι μύθοι

  Την  Παρασκευή  της  Διακαινησίμου, της Λαμπροβδομάδας, η  Εκκλησία  μας  εορτάζει τα εγκαίνια του  ιερού  Ναού  της  Υπεραγίας  Θεοτόκου  της  Ζωοδόχου Πηγής από τον Αυτοκράτορα Λέοντα.        
  Ζωοδόχος Πηγή του Μπαλουκλή ή Παναγία η Μπαλουκλιώτισσα ονομάζεται το αγίασμα που βρίσκεται στη Κωνσταντινούπολη έξω από τη δυτική πύλη της Σηλυβρίας, όπου υπήρχαν τα λεγόμενα “παλάτια των πηγών” στα οποία οι Βυζαντινοί Αυτοκράτορες παραθέριζαν την Άνοιξη. Πήρε την ονομασία του από το τουρκικό όνομα Balık (= ψάρι) και περιλαμβάνει το μοναστήρι, την εκκλησία και το αγίασμα.
  Κατά τον Νικηφόρο Κάλλιστο το αγίασμα ανακαλύφθηκε από τον Αυτοκράτορα Λέοντα  τον Θράκα ή Λέοντα τον Μέγα (457 – 474 μ.Χ.), ο οποίος  ως απλός στρατιώτης στην Κωνσταντινούπολη, συνάντησε στη Χρυσή Πύλη έναν τυφλό που του ζήτησε νερό. Ψάχνοντας για νερό, μια φωνή του υπέδειξε την πηγή. Πίνοντας ο τυφλός και ερχόμενο το λασπώδες νερό στα μάτια του θεραπεύτηκε. Ο Λέων έκτισε μια μεγαλοπρεπή εκκλησία προς τιμή της Θεοτόκου στο χώρο εκείνο, τον οποίο και ονόμασε «Πηγή». 
  Ο ιστορικός Προκόπιος, δίνοντας τη δική του εκδοχή (αρχές του 6ου αιώνα) αναφέρει πως  ο Ιουστινιανός κυνηγούσε σ’ ένα θαυμάσιο τοπίο με πολύ πράσινο, νερά και δένδρα. Εκεί, σαν σε όραμα, είδε ένα μικρό παρεκκλήσι, πλήθος λαού και έναν ιερέα μπροστά σε μια πηγή. «Είναι η πηγή των θαυμάτων» του είπαν. Και έχτισε εκεί μοναστήρι με υλικά που περίσσεψαν από την Αγιά Σοφιά. 
  Ο Ναός αυτός έμεινε γνωστός στην ιστορία ως το αγίασμα του «Μπαλουκλή». «Μπαλούκ» στα τουρκικά σημαίνει ψάρι και η παράδοση μας λέει πως εκεί δίπλα στο αγίασμα, στις 23 Μαΐου 1453 μ.Χ. ένας καλόγερος τηγάνιζε ψάρια, όταν κάποιος του έφερε την είδηση πως πήραν την Πόλη οι Τούρκοι. Ο καλόγερος απάντησε πως μόνο αν τα ψάρια που τηγάνιζε έφευγαν απ΄ το τηγάνι και έπεφταν μέσα στο αγίασμα θα πίστευε ότι έγινε κάτι τέτοιο. Και πραγματικά τα ψάρια ζωντάνεψαν και έπεσαν μέσα στην πηγή του αγιάσματος. Μέχρι σήμερα δε, μέσα στην δεξαμενή της Ζωοδόχου Πηγής διατηρούνται επτά ψάρια και μάλιστα σαν να είναι μισοτηγανισμένα απ΄ την μια πλευρά.
  Σήμερα στην αυλή της Ζωοδόχου Πηγής βρίσκονται οι τάφοι των Οικουμενικών Πατριαρχών. Το δε αγίασμα βρίσκεται στον υπόγειο Ναό και αποτελείται από μαρμαρόκτιστη πηγή, το νερό της οποίας θεωρείται αγιασμένο. Απ’ εδώ διαδόθηκε ο τύπος της Παναγίας Ζωοδόχου Πηγής σε όλο τον ορθόδοξο κόσμο. Είναι αξιοσημείωτο ότι ψηφιδωτή παράσταση της εικόνας σώζεται στον εσωνάρθηκα της Μονής της Χώρας.
  Το Μπαλουκλή (Τα ψάρια της Ζωοδόχου Πηγής),
  ποίημα του Γεώργιου Βιζυηνού
  Σαράντα μέρες πολεμά ο Μωχαμέτ να πάρη
  την Πόλη την μεγάλη.
  Σαράντα μέρες έκαμεν ο ‘γούμενος το ψάρι
  στα χείλη του να βάλη.
  Απ’ τες σαράντα κι ύστερα, πεθύμησε να φάγη
  τηγανισμένο ψάρι.
  – Αν μας φυλάγ’ η Παναγιά καθώς μας’ε φυλάγει,
  την Πόλη ποιος θα πάρη;
  Ρίχτει τα δίχτυα στον γιαλό, τρία ψαράκια πιάνει,
  – Θεός να τα βλογήση!
  Το λάδι βάλλει στην φωτιά μες στ’ αργυρό τηγάνι,
  για να τα τηγανίση.
  Τα τηγανίζ’ από την μια, και πά’ να τα γυρίση
  κι από το άλλο μέρος.
  Ο παραγιός του βιαστικά πετά να του μιλήση,
  και τάχασεν ο γέρος!
  – Μην τηγανίζης, γέροντα, και μόσχισε το ψάρι
  στην Πόλη την μεγάλη!
  Την Πόλη την εξακουστή οι Τούρκοι έχουν πάρει,
  μας κόβουν το κεφάλι!
  – Στην Πόλη Τούρκου δεν πατούν κι Αγαρηνού ποδάρια!
  Με φαίνεται σαν ψεύμα!
  Μ’ αν είν’ αλήθεια το κακό, να σηκωθούν τα ψάρια
  να πέσουν μες στο ρεύμα!
  Ακόμ’ ο λόγος βάσταγε, τα ψάρι’ απ’ το τηγάνι,
  την μια μεριά ψημένα,
  πηδήξανε κι επέσανε στης λίμνης την λεκάνη,
  γερά, ζωντανεμένα.
  Ακόμ’ ώς τώρα πλέουνε, κόκκιν’ από το μέρος,
  όπου τα είχε ψήσει.
  Φυλάγουν το Βυζάντιο ν’ αναστηθή κι ο γέρος
  να τ’ αποτηγανίση.
  Πέρα  όμως  από θρύλους  και  παραδόσεις,  η  Παναγία  μητέρα  του  Χριστού  και  μητέρα  πάντων των  χριστιανών,  παραμένει  για  όλους  μας  η  Πηγή  της  Ζωής,  γιατί  Εκείνη  έφερε  τη Ζωή,  το Χριστό  στον  κόσμο,  ελπίδα  και  προστασία  μας,  «καταφυγή  τε  σκέπη  και  αγαλλίαμα.
  Ἐξ ἀκενώτου σου Πηγῆς Θεοχαρίτωτε, ἐπιβραβεύεις μοι πηγάζουσα τὰ νάματα, ἀενάως τῆς σῆς χάριτος ὑπὲρ λόγον• τὸν γὰρ Λόγον ὡς τεκοῦσα ὑπὲρ ἔννοιαν, ἱκετεύω σε δροσίζειν με σῇ χάριτι, ἵνα κράζω σοι• Χαῖρε ὕδωρ σωτήριον.