Φωτογραφίες μιας άλλης εποχής από την Πρωτομαγιά στα Ν. Μουδανιά

  *Της Ελένης Πασχαλάκη
  Όπως στην περιοχή της Προποντίδας, έτσι και στη Χαλκιδική, όπου μετά την καταστροφή και τον ξεριζωμό τους, ξαναρίζωσαν, οι πρόσφυγες που ίδρυσαν τα Νέα Μουδανιά, συνέχισαν να ζουν με τον ίδιο τρόπο, με τις ίδιες συνήθειες, με τα ήθη και τα έθιμά τους.
  Παρά τις αντίξοες συνθήκες, την φτώχεια και τις ταλαιπωρίες της καθημερινής τους ζωής, δεν τους έλειψε το κέφι και όποτε μπορούσαν, μαζεύονταν σε παρέες, γλεντούσαν και διασκέδαζαν.  
  Μια πολύ καλή ευκαιρία ήταν η Πρωτομαγιά.
  Την παραμονή, έβγαιναν στα χωράφια «να πιάσουν τον Μάη», δηλαδή να μαζέψουν αγριολούλουδα, να φτιάξουν ανθοδέσμες και στεφάνια με στάχυα και λουλούδια, να στολίσουν τα μαλλιά τους. Γέμιζαν οι αγροί γύρω από τον οικισμό με φωνές και τραγούδια.
  Όταν πια σουρούπωνε, επέστρεφαν και κρεμούσαν τα στεφάνια και τις ανθοδέσμες στις εξώπορτες των σπιτιών. Εκεί έμεναν κρεμασμένα ως τον Ιούνιο, για να καούν στις φωτιές που άναβαν του Άη Γιαννιού του Κλήδονα.
  Ανήμερα Πρωτομαγιά, έβγαιναν και πάλι οι παρέες στον Άη Γιώργη και στις γύρω περιοχές, έστρωναν κάτω από τα ελιόδενδρα, κρεμούσαν στα κλαδιά των δένδρων κούνιες, έτρωγαν, έπιναν, χόρευαν και διασκέδαζαν.
  Και μπορεί σήμερα να μη βγαίνουν τόσοι πολλοί την παραμονή «για τον Μάη», αλλά την Πρωτομαγιά ακόμη υπάρχουν παρέες που διασκεδάζουν με τον ίδιο ή παρόμοιο τρόπο και κάποιοι, όπως παλιά, κάνουν τις πρώτες βουτιές τους στη θάλασσα.