Πυρά Πάχτα κατά δήμου Αριστοτέλη: Εικόνες ντροπής σε Αρναία και Στρατώνι

  Πυρά κατά της δημοτικής αρχής του δήμου Αριστοτέλη εξαπέλυσε ο συνδυασμός «Όραμα Πολιτών» του Χρήστου Πάχτα, κάνοντας λόγο για εικόνες ντροπής σε Αρναία και Στρατώνι λόγω των παράνομων σκουπιδότοπων.
  «Έτσι, τόσο οι επισκέπτες όσο και οι κάτοικοι της περιοχής, αντικρίζουν καθημερινά έκπληκτοι εικόνες ντροπής, από την παράνομη απόρριψη μπαζών, αδρανών υλικών, ογκωδών αντικειμένων, κλαδοδεμάτων, πλαστικών αντικειμένων αλλά και κάθε λογής απορριμμάτων», σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση. 
  «Η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά τη Δημοτική Αρχή. Μία Δημοτική Αρχή χωρίς αισθητική, χωρίς σχέδιο και πρόγραμμα, χωρίς όραμα και όρεξη για δουλειά. Ανύπαρκτη και ανίκανη να διαχειριστεί την απλή καθημερινότητα των πολιτών», επισημαίνεται.

  Αναλυτικά η ανακοίνωση:
  «Η ανικανότητα της σημερινής  Δημοτικής Αρχής του Δήμου Αριστοτέλη δεν έχει όρια. Αδυνατώντας να διαχειριστεί στοιχειωδώς τα απορρίμματα του Δήμου, δημιουργεί σε πολλά σημεία του, νέους, παράνομους σκουπιδότοπους.

  Τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν οι δύο παράνομοι σκουπιδότοποι που δημιουργούνται συστηματικά την τελευταία περίοδο έξω από τους οικισμούς της Αρναίας και του Στρατωνίου, ακριβώς δίπλα στην Εθνική Οδό.

  Έτσι, τόσο οι επισκέπτες όσο και οι κάτοικοι της περιοχής, αντικρίζουν καθημερινά έκπληκτοι εικόνες ντροπής, από την παράνομη απόρριψη μπαζών, αδρανών υλικών, ογκωδών αντικειμένων, κλαδοδεμάτων, πλαστικών αντικειμένων αλλά και κάθε λογής απορριμμάτων.

  Οι νέοι αυτοί, παράνομοι σκουπιδότοποι αναδεικνύουν μια πρωτοφανή αισθητική παραφωνία με την αρμονική εικόνα του φυσικού περιβάλλοντος  της περιοχής, ενώ  παράλληλα αποτελούν και κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και τη δημόσια ασφάλεια σε περίπτωση πυρκαγιάς.

  Χρειάστηκαν λιγότερα από τρία χρόνια για να ανατραπούν τα πάντα. Εμείς, ως υπεύθυνη Δημοτική Αρχή από τον Σεπτέμβριο του 2011 κλείσαμε όλους τους σκουπιδότοπους και διασφαλίσαμε τη χρηματοδότηση αποκατάστασης τους από τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα με 1.704.000 Eυρώ. Έτσι, μετά από πολλές δεκαετίες να μη λειτουργούν και  να μην υπάρχουν πλέον σκουπιδότοποι στην περιοχή του Δήμου μας.

  Από την αρχή της Δημοτικής μας θητείας  βάλαμε στέρεα θεμέλια για τη διεκπεραίωση ενός προγράμματος ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων και στα 16 χωριά του Δήμου :

  • Με το άμεσο κλείσιμο όλων των σκουπιδότοπων και την αποκατάσταση 60 στρεμμάτων γης.
  • Με την ανακύκλωση των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών .
  • Με την ανακύκλωση συσκευασιών σε κάθε χωριό.
  • Με το καινοτόμο πρόγραμμα οικιακής κομποστοποίησης στο σύνολο του Δήμου.
  • Με τη μέριμνα μας για τη διαχείριση των ογκωδών αντικειμένων , των αδρανών υλικών καθώς και των κλαδοδεμάτων.
  • Εντάξαμε στο ΕΣΠΑ και διασφαλίσαμε τη χρηματοδότηση του έργου «Χώρου Υγειονομικής Ταφής Αποβλήτων / Υπολειμμάτων»  (Χ.Υ.Τ.Α/ Υ.) με περίπου 15.000.000 Eυρώ για την ασφαλή τελική διάθεση των οικιακών αποβλήτων του Δήμου Αριστοτέλη. Ένα έργο άμεσης περιβαλλοντικής προτεραιότητας που ταυτόχρονα μειώνει το κόστος διαχείρισης των σκουπιδιών  για το Δήμο με αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ κάθε χρόνο. Έργο  που δυστυχώς τα τελευταία τρία χρόνια, με τη σημερινή Δημοτική Αρχή καρκινοβατεί.

  Η νέα Δημοτική Αρχή οφείλει να συνειδητοποιήσει ότι η διαχείριση των απορριμμάτων είναι βασικό στοιχείο της πολιτικής προστασίας του περιβάλλοντος με σκοπό μεταξύ άλλων και την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

  Δυστυχώς, σήμερα, σε πολλά σημεία του Δήμου βλέπουμε και πάλι να “ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια” ανεξέλεγκτοι σκουπιδότοποι που πέραν των άλλων, δυσφημούν καθημερινά τον τόπο μας.

  Η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά τη Δημοτική Αρχή. Μία Δημοτική Αρχή χωρίς αισθητική, χωρίς σχέδιο και πρόγραμμα, χωρίς όραμα και όρεξη για δουλειά. Ανύπαρκτη και ανίκανη να διαχειριστεί την απλή καθημερινότητα των πολιτών.

  Εμείς, της υπενθυμίζουμε ότι η διαχείριση των απορριμμάτων είναι συστατικό στοιχείο  και δείκτης του πολιτισμού κάθε κοινωνίας».