ΓενικάΟικονομίαΧαλκιδική

ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής: Ποια είναι η πραγματικότητα με τις ασφαλιστικές εισφορές – Παραδείγματα

Ανακοίνωση σχετικά με το θέμα που προέκυψε με τις ασφαλιστικές εισφορές εξέδωσε το τμήμα ΜμΕ – Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής, εξαπολύοντας πυρά προς την αντιπολίτευση, κάνοντας λόγο για διαστρέβλωση της πραγματικότητας. 
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Το ζήτημα που “ξαφνικά” ανέκυψε με τις ασφαλιστικές εισφορές έχει δύο όψεις: την “καταστροφική”, που επιχειρούν διάφοροι κύκλοι της αντιπολίτευσης βοηθούμενοι από μερίδα Μέσων Επικοινωνίας να παρουσιάσουν και την πραγματικότητα:
Tι πραγματικά θα ισχύσει:
1. Από 01.01.2017 καταργήθηκαν οι ασφαλιστικές κατηγορίες των ελευθέρων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών. Οι ασφαλιστικές εισφορές υπολογίζονται, πλέον, βάσει του πραγματικού εισοδήματος με την καταβολή να είναι για όλους μηνιαία ώστε να διευκολύνονται οι ασφαλισμένοι και να μην σωρεύονται χρέη. Για πρώτη φορά, μάλιστα, δόθηκε η δυνατότητα μερικής καταβολής ώστε να διευκολύνονται όλοι να πληρώνουν. Μέχρι σήμερα το σύστημα πληρωμών των ασφαλιστικών ταμείων έκανε δεκτό μόνο το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών με αποτέλεσμα οι πολίτες που δεν μπορούσαν να αντεπεξέλθουν να επιβαρύνονται με προσαυξήσεις για το σύνολο των οφειλών.
2. Με το ν. 4387/2016 το 80% των αυτοαπασχολούμενων και το 90% των αγροτών πληρώνουν λιγότερα απ’ ότι πριν!
3. Με τις αλλαγές του ν. 4387/2016 που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο της δεύτερης  αξιολόγησης το μόνο που διαφοροποιείται για τις ασφαλιστικές εισφορές είναι ο τρόπος καθορισμού της βάσης για τον υπολογισμό τους από το 2018.Με το ισχύον πλαίσιο, η βάση υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών είναι το καθαρό φορολογητέο εισόδημα του προηγούμενου έτους. Δηλαδή:  Έσοδα μείον έξοδα, μείον ασφαλιστικές εισφορές προηγούμενου χρόνου. Η αλλαγή που συμφωνήθηκε προβλέπει την εναρμόνιση με ό,τι ισχύει στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες: από τη βάση υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών δεν θα αφαιρούνται οι ασφαλιστικές εισφορές του προηγούμενου έτους. 
Παράλληλα όμως θα εφαρμόζεται ουσιαστική έκπτωση 15% στη βάση υπολογισμού των εισφορών.
Επομένως:
– Για το 2017 δεν υπάρχει καμία αλλαγή
– Για το 2018 η βάση υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών θα είναι έσοδα μείον έξοδα, μείον 15% επί του συνόλου.
5. Προφανώς θα εξακολουθήσει να ισχύει η κλίμακα των εκπτώσεων για τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες (άρθρο 98, ν. 4387/2016), ενώ θα εξακολουθήσουν να ισχύουν και οι μειωμένες εισφορές για τους νεοεισερχόμενους στην ασφάλιση νέους επιστήμονες. Θυμίζουμε ότι ελάχιστη βάση υπολογισμού για τα πέντε πρώτα χρόνια ασφάλισης είναι το 70% Χ 586 = 410,26 ευρώ. Ταυτόχρονα, το ποσοστό της εισφοράς για την κύρια ασφάλιση ανέρχεται στο 14% για τα πρώτα δυο έτη και στο 17% για τα τρία επόμενα.
6. Εάν η σύγκριση για το 2018 γίνει με το ισχύον σήμερα καθεστώς οι εισφορές του 80% των ασφαλισμένων αυτοαπασχολούμενων και αγροτών θα βρίσκονται στα ίδια περίπου επίπεδα που θα βρίσκονταν ακόμα και αν δεν άλλαζε ο τρόπος υπολογισμού.
7. Και από το 2019 και μετά, όμως, το 70% των ασφαλισμένων αυτοαπασχολούμενων και αγροτών δεν επιβαρύνεται ούτε ένα ευρώ. Τρεις στους τέσσερις ασφαλισμένους, δηλαδή, δεν επιβαρύνονται καθόλου.
8. Η αλλαγή που συμφωνήθηκε δεν ανατρέπει την πραγματικότητα της ελάφρυνσης της συντριπτικής πλειονότητας των ελευθέρων επαγγελματιών, επιστημόνων και αγροτών σε σχέση με το καθεστώς προ του ν. 4387/2016.
Μερικά ενδεικτικά παραδείγματα*:
ΟΑΕΕ:
– Ασφαλισμένος με 9 έτη ασφάλισης (τρίτη ασφαλιστική κατηγορία) με ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ το 2018 θα πληρώσει 38% λιγότερο απ’ ότι το 2016.
– Ασφαλισμένος με 9 έτη ασφάλισης (τρίτη ασφαλιστική κατηγορία) με ετήσιο εισόδημα 12.000 ευρώ το 2018 θα πληρώσει 25% λιγότερο απ’ ότι το 2016.
ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ:
– Ασφαλισμένος με 7 έως 9 έτη ασφάλισης (τρίτη ασφαλιστική κατηγορία) με ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ το 2018 θα πληρώσει 35% λιγότερο απ’ ότι το 2016.
– Ασφαλισμένος με 7 έως 9 έτη ασφάλισης (τρίτη ασφαλιστική κατηγορία) με ετήσιο εισόδημα 12.000 ευρώ το 2018 θα πληρώσει 28% λιγότερο απ’ ότι το 2016.
ΟΓΑ:
– Ασφαλισμένος με 9 έτη ασφάλισης (τρίτη ασφαλιστική κατηγορία) με ετήσιο εισόδημα 5.000 ευρώ το 2018 θα πληρώσει 17% λιγότερο απ’ ότι το 2016.
* Τα παραπάνω παραδείγματα είναι τα πλέον αντιπροσωπευτικά καθώς βάσει των ειδοποιητηρίων του έτους 2017 αφορούν το 80% των ασφαλισμένων.
Η γνωστή και συνηθισμένη πλέον τακτική – και όχι απλώς άγνοια – κάποιων είναι η διαστρέβλωση της πραγματικότητας και η ανάδειξη ζητημάτων “από το πουθενά” προσπαθώντας να δημιουργήσουν κλίμα καταστροφολογίας και πανικού. Αυτή η τακτική τους έχει γυρίσει πολλές φορές “μπούμερανγκ” (ασφαλιστικό – φορολογικό, δασικοί χάρτες, αγροτικό κλπ) καθιστώντας τους και αφερέγγυους και γραφικούς στην συνείδηση των πολιτών. Παρ’ όλα αυτά, δεν λένε να σταματήσουν.
Η μόνη λύση για εμάς, είναι να παρουσιάζουμε την πραγματικότητα στους πολίτες και να τους αφήνουμε να εκτίθενται συνεχώς».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close