Εννιά στις δέκα περιπτώσεις κακοποίησης παιδιών δεν αναφέρονται

  Το φαινόμενο της σωματικής κακοποίησης παιδιών και οι διαστάσεις που έχει λάβει έκαναν πιο επιτακτική από ποτέ την ανάγκη ενός προγράμματος με εθνικό αποτύπωμα.
  Σύμφωνα με έρευνες, ένα στα δύο παιδιά, ηλικίας 11-16 ετών, έχει πέσει θύμα τουλάχιστον μιας εμπειρίας σωματικής βίας. Εκτιμάται ότι 9 στις 10 περιπτώσεις δεν αναφέρονται ποτέ και παραμένουν χωρίς διάγνωση και αντιμετώπιση.
  Η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να σώσει τη ζωή ενός παιδιού, ιδιαίτερα των παιδιών κάτω των 4 ετών που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου ή αναπηρίας από σωματική κακοποίηση, ανέφερε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθανάσιος Δημόπουλος, κατά τη διάρκεια παρουσίασης του 1ου εθνικού προγράμματος Επιμόρφωσης Ιατρών για τη Διαχείριση Περιστατικών Σωματικά Κακοποιημένων Παιδιών.
  Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του προγράμματος έχουν εκπαιδευτεί περισσότεροι από 1.220 επαγγελματίες υγείας σε όλη την Ελλάδα, για την αναγνώριση της σωματικής κακοποίησης των παιδιών, βάσει αξιολόγησης με καινοτόμο εργαλείο που δημιουργήθηκε από Έλληνες και Αμερικανούς επιστήμονες.
  Το πρόγραμμα αποτελεί πρωτοβουλία και σύμπραξη της Εταιρίας κατά της Κακοποίησης του Παιδιού- ΕΛΙΖΑ και της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής ΕΚΠΑ, Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού». Η υλοποίησή του ξεκίνησε τον Μάιο του 2016, πραγματοποιείται υπό την επιστημονική καθοδήγηση των Ιατρικών σχολών των Πανεπιστημίων YALE & IOWA και σε αυτό συμμετέχουν όλες οι πανεπιστημιακές παιδιατρικές κλινικές της χώρας.
  Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ