ΓενικάΕλλάδα

Με μια σταγόνα αίματος μπορεί να διαγνωστεί το οξειδωτικό στρες

Με μια σταγόνα αίματος και μια εξειδικευμένη εξέταση μπορεί να γίνει διάγνωση του οξειδωτικού στρες, το οποίο πλήττει τους πάντες, προκαλώντας όχι μόνο πρόωρη γήρανση αλλά και πολυάριθμες παθήσεις ανάμεσα στις οποίες οι καρκίνος, οι καρδιαγγειακές και οι νευροεκφυλιστικές νόσοι. 
Σε περίπτωση που διαγνωστούν υψηλές τιμές οξειδωτικού στρες, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ατόμου, προτείνεται διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά τρόφιμα, με στόχο τόσο την πρόληψη των παθήσεων όσο και τη θεραπεία τους. 
Η προτεινόμενη αντιοξειδωτική διατροφή είναι ουσιαστικά μια μεσογειακή διατροφή, εμπλουτισμένη με αντιοξειδωτικά τρόφιμα. Τέτοια τρόφιμα είναι τα αποξηραμένα δαμάσκηνα, τα μύρτιλα, η αρώνια η κανέλα, τα μπαχαρικά, τα καρυκεύματα, τα φρούτα, τα λαχανικά. Εφόσον απευθύνεται σε παχύσαρκους είναι και υποθερμιδική.
Τα παραπάνω επισήμανε, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, η εξειδικευμένη στην νανοϊατρική, καρδιολόγος Βαρβάρα Καραγκιοζάκη, αναφέροντας ότι το αντιοξειδωτικό τεστ χρησιμοποιείται και στο πλαίσιο ενός πρότζεκτ για τη δημιουργία νανοσωματιδίων με αντιοξειδωτικά, για την αντιμετώπιση της ευάλωτης αθηρωματικής, το οποίο υλοποιείται με την συνεργασία του ΑΠΘ και του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.
«Παίρνουμε μια σταγόνα αίματος και με ειδικό μηχάνημα μετράμε το οξειδωτικό στρες του οργανισμού. Με βάση την ανάλυση δίνουμε μια εξειδικευμένη αντιοξειδωτική διατροφή. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα διαγνωστικό τεστ που είναι απόλυτα εξατομικευμένο και ανιχνεύει ακόμη και την προδιάθεση του οργανισμού να αναπτύξει οξειδωτικό στρες και κακή χοληστερόλη που οδηγεί σταδιακά στην αθηρωμάτωση, μια νόσο που μπορούμε να αντιμετωπίσουμε πλέον αποτελεσματικά. Ανάλογα με την τιμή του οξειδωτικού στρες δίνουμε αντιοξειδωτική διατροφή 5000 μονάδες ORAC, με σκοπό να μειωθεί το οξειδωτικό στρες ώστε να υπάρχει πρόληψη και θεραπεία για τις χρόνιες νόσους. Ουσιαστικά είναι μια μεσογειακή διατροφή, με 5-7 μερίδες φρούτων και λαχανικών και πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Δεν είναι μια στερητική υποθερμιδική διατροφή. Είναι μια διατροφή και για την υγεία, αλλά και για το αδυνάτισμα όταν υπάρχει παχυσαρκία. Το τεστ θα πρέπει να γίνεται μία φορά το χρόνο και έχει προληπτικό χαρακτήρα», αναφέρει η κ. Καραγκιοζάκη.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close