Ερώτηση προς τον υπουργό Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελο Αποστόλου για τη διαδικασία αποζημίωσης των παραγωγών βερίκοκου στην Πορταριά και τα Σήμαντρα, υπέβαλλε ο βουλευτής Χαλκιδικής της ΝΔ, Γεώργιος Βαγιωνάς.
Οι βερικοπαραγωγοί των περιοχών αυτών μετά το χαλάζι που έπληξε τις καλλιέργειες τους στις 27/3/2016 και τη νεροποντή- ανεμοθύελλα στις 21/5/2016, είδαν την παραγωγή τους να αποδεκατίζεται.  
Η πρώτη επίσκεψη των δυο εκτιμητών του ΕΛΓΑ στις περιοχές αυτές έγινε στις 27/7/2016.  Σε ερώτηση που είχε υποβάλλει τότε ο κ. Βαγιωνάς, επεσήμανε πως με δυο εκτιμητές μόνο, θα χρειαστούν μήνες για να ελεγχθούν οι δυο περιοχές. Στην απάντηση που έλαβε από το ΥΠΑΑΤ υπήρχαν διαβεβαιώσεις για αποστολή επιπλέον γεωτεχνικών, με στόχο την άμεση ολοκλήρωση των εκτιμήσεων. 
Ωστόσο, η επόμενη επίσκεψη των εκτιμητών έγινε σχεδόν ένα εξάμηνο αργότερα. Συνεπώς, δεν υπήρχε τίποτα να δουν οι εκτιμητές, πέρα από τα κουκούτσια των καρπών στο χώμα. Ακολούθως, το πόρισμα τους βγήκε τον Μάιο και οι παραγωγοί πληρώθηκαν τον Ιούνιο, με ένα ποσόν που οι ίδιοι το κρίνουν άδικο- με δεδομένη την μεγάλη απώλεια της παραγωγής τους- και προχωρούν τώρα σε ενστάσεις. 
Η έλλειψη εκτιμητών είναι πρόβλημα που απασχολεί πλέον όλους τους Έλληνες αγρότες και κατόπιν τούτων, ο κ. Βαγιωνάς ρωτά τον υπουργό, εάν θα γίνει επανεκτίμηση των ζημιών για τις δυο αυτές περιοχές και αν ναι, πότε; Πόσον καιρό θα πρέπει να περιμένουν ακόμα οι αγρότες;
Επιπλέον, ρωτά πως σκοπεύει το ΥΠΑΑΤ να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά αυτή τη φορά την κατάσταση, έτσι ώστε να μην ταλαιπωρούνται και να μην αδικούνται οι βερικοπαραγωγοί.