Όταν το 1992 στο Sani Resort ξεκινούσε η πρώτη παράσταση του Sani Festival στο Λόφο της Σάνης, υπήρχε ενθουσιασμός  και η φιλοδοξία να γίνει από  εκδήλωση… θεσμός και να αποκτήσει  μια δική του προσωπικότητα, μια ταυτότητα που θα την  χαρακτηρίζει η καλλιτεχνική ποιότητα με διεθνείς προδιαγραφές.
Και φτάσαμε στο 2017  όπου το Sani Festival κλείνει τα 25 του χρόνια, και η απήχηση που έχει στον κόσμο στην Ελλάδα και στο εξωτερικό εμπράκτως το κατατάσσει στους θεσμούς του τόπου μας με Διεθνή απήχηση. 
Το  μυστικό της επιτυχίας του Sani Festival ήταν η προσήλωση στην απόκτηση μιας δικής του προσωπικότητας, με πολιτιστικό στίγμα στο πλαίσιο ενός θεματικά δομημένου προγράμματος. 
Το αρχικό Jazz on the Hill απέκτησε σύντομα “αδελφές” ενότητες –Sani Classic, Sounds of the World, Greek Variations, κινηματογραφική μουσική, θεατρικά και εικαστικά projects, που το οδήγησαν σε ανάπτυξη με παράλληλη καταξίωση σε ένα ακόμα πιο ευρύ κοινό.
Οι μετακλήσεις σπουδαίων ονομάτων έδειξαν από την αρχή τη δυναμική του και η θερμή ανταπόκριση θρύλων της διεθνούς καλλιτεχνικής σκηνής στην πορεία το ανέβασε στην κορυφή τέτοιου είδους διοργανώσεων.
Σημαντικές στιγμές του φετινού προγράμματος από τις  08 Ιουλίου έως και τις 19 Αυγούστου 2017
Τιμής ένεκεν, φέτος το Φεστιβάλ στο πλαίσιο του Jazz on the Hill, ξεκινάει με την πολυμελή νορβηγική Trondheim Jazz Orchestra, με επικεφαλής τον σαξοφωνίστα, συνθέτη και ενορχηστρωτή Eirik Hegdal σε σύμπραξη με τον διάσημο σαξοφωνίστα Joshua Redman, έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της αφροαμερικανικής σκηνής, που γεφυρώνουν μοναδικά τα αμερικανικά και ευρωπαϊκά ηχοχρώματα του μουσικού ιδιώματος της jazz (08.07.2017)
Η ενότητα International Sounds θα φιλοξενήσει την China Moses, την οποία πρωτοσυστήσαμε στο ελληνικό κοινό το 2013, η οποία βαδίζοντας στα χνάρια της μητέρας της και με επιρροές από την jazz, το RnB, τη soul και την pop  γράφει τη δική της μουσική ιστορία (29.07.2017).
Στην ενότητα Greek Variations θα εμφανιστεί η Νατάσσα Μποφίλιου η οποία θα δημιουργήσει στη σκηνή τη μοναδική ατμόσφαιρα που την κάνει να ξεχωρίζει και θα ανηφορίσει για πρώτη φορά τον Λόφο της Σάνης στις 13 Αυγούστου.
Το Φεστιβάλ θα κλείσει, όπως πάντα με το Classical Waves και με μια ακόμη αποκλειστική συναυλία-αφιέρωμα στην αξέχαστη Μαρία Κάλλας με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης. 
Την ορχήστρα θα διευθύνει ο Μιχάλης Οικονόμου, ενώ συμμετέχουν η σπουδαία υψίφωνος Μυρσίνη Μαργαρίτη και ο εξαίρετος τενόρος Γιάννης Χριστόπουλος  (19.08.2017).