Ο  Σύλλογος «Νεολαίας Γαλάτιστας» ιδρύθηκε το 2012 και αποτελεί  ένα πολιτιστικό σύλλογο, μέλη του οποίου μπορούν να γίνουν άτομα ηλικίας από 15 έως 35 χρονών. 
Ομιλίες, αιμοδοσίες, αναδιαμόρφωση του χωριού, συμμετοχή στο έθιμο και οποιαδήποτε άλλη κοινωνική και πολιτιστική δράση αποτελούν ενασχόλησή του με σκοπό να επαναπροσδιορίσουν την έννοια του μη αστικού τοπίου.
Όπως δηλώνουν τα παιδιά της ομάδας η Δανειστική Βιβλιοθήκη της «Νεολαίας Γαλάτιστας», που άνοιξε για τον κόσμο το καλοκαίρι του  2013 είναι η πρώτη σημαντική δράση που έγινε γεγονός για τους ίδιους αλλά και για τον τόπο.
Οι μέρες ζωής της βιβλιοθήκης κυλούσαν… και ολοένα μεγάλωνε… οπότε η αλλαγή χώρου –προκειμένου να καλυφτούν οι ανάγκες-ήταν επιβεβλημένη και έτσι… αλλάζει τοποθεσία και πλέον στεγάζεται στο χώρο του νέου Λυκείου της Γαλάτιστας.
Σε έναν ανανεωμένο χώρο, που διατίθεται και ως αναγνωστήριο, μπορεί να βρει κάνεις  μια μεγάλη συλλογή βιβλίων και περιοδικού τύπου ποικίλης ύλης. 
Και λίγο πριν το τέλος… Καθώς ο κύριος τρόπος απόκτησης των βιβλίων είναι οι δωρεές, τα παιδιά μας καλούν, να μην ξεχνάμε και να χαρίζουμε τα βιβλία που δεν χρειαζόμαστε στην βιβλιοθήκη τους, ώστε να εμπλουτιστεί  ακόμη περισσότερο η συλλογή . 
Κάθε προσφορά είναι ευπρόσδεκτη!!! 
Οι ώρες λειτουργιάς της βιβλιοθήκης για όποιον θέλει να την επισκεφτεί:
 Τετάρτη & Πέμπτη 17:00-19:00 
[Θερινό Πρόγραμμα για τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο, Σεπτέμβριο: 19:00-21:00]