Ένα καλειδοσκόπιο γεμάτο εικόνες είναι η ζωή μας και το χρώμα τους φαίνεται πως κρατά όμηρο τα συναισθήματά μας, επηρεάζοντας κατ’ επέκτασιν και τις πράξεις μας.
Τα χρώματα μας περιβάλλουν, σαν εικόνες στα προϊόντα, διαφημιστικά μηνύματα, αγαπημένα αντικείμενα ή ακόμη και εμπειρίες – ευχάριστων ή δυσάρεστων γεγονότων…
Έτσι  κάποια από αυτά μας «ρίχνουν», κάποια άλλα μπορούν αστραπιαία να κάνουν την καρδιά μας να χτυπά σαν τρελή…
Φανταστείτε μια καθημερινότητα όπου η πόλη γύρω δεν έχει χρώμα, ο καφές μας  είναι γκρίζος, ο ουρανός λευκός, τα ρούχα ασπρόμαυρα και το γύρω περιβάλλον απλά αδιάφορο…
Την ίδια ώρα  φανταστείτε ότι βρίσκεστε σε ένα καταπράσινο λιβάδι γεμάτο ανθισμένα λουλούδια και πολύχρωμες πεταλούδες που «χορεύουν» στον ρυθμό των χρωμάτων και των αρωμάτων…
Σίγουρα το χαμόγελο με την εικόνα της φύσης έλαμψε στο πρόσωπο σας … Είναι εντυπωσιακός ο τρόπος με τον οποίο τα χρώματα μπορούν να «παίξουν» με την ψυχολογία μας, να μας βελτιώσουν τη διάθεση ή να μας την χαλάσουν αντίστοιχα.
Οι εμπειρίες «χρωματίζουν» τη ζωή στο προσωπικό μας «ημερολόγιο» και αφορούν βιώματα που σχετίζονται με χρωματιστά αντικείμενα φαίνεται επίσης να παίζουν ρόλο στη διαμόρφωση της χρωματικής παλέτας της αρεσκείας μας.
Τα χρώματα στη ζωγραφική αλλά και στην φύση χωρίζονται σε βασικά και συμπληρωματικά.
Βασικά είναι τα χρώματα που βρίσκονται ατόφια στη φύση
κίτρινο, κόκκινο, μπλε
Συμπληρωματικά είναι τα χρώματα που γίνονται από την ανάμειξη δύο βασικών
κίτρινο + κόκκινο = πορτοκαλί
κίτρινο + μπλε = πράσινο
κόκκινο + μπλε =μωβ
Στη φύση βέβαια υπάρχουν και οι όμπρες και οι σιέννες και οι ώχρες, όπως και το άσπρο και μαύρο, αυτά όμως επειδή ακολουθούν τα βασικά χρώματα δεν τα θεωρούμε σαν βασικά.
Το χρώμα υπάρχει στη ζωή μας και το βλέπουμε από τη στιγμή που ερχόμαστε στον κόσμο σε σχέση με τα άλλα πλάσματα του ζωικού βασιλείου που γεννιούνται να βλέπουν ασπρόμαυρα.
Ξεκινάμε την ζωή μας με ένα διαχωρισμό χρωμάτων όπως, τα ροζ ρουχαλάκια για τα κορίτσια, τα μπλε για τα αγόρια, αυτή είναι μια επιλογή για τον διαχωρισμό του φύλου του παιδιού λόγο αναγκαιότητας ή λόγο μόδας, δεν είναι μια  επιλογή χρωμάτων που έφτιαξε η φύση.
Για τον άνθρωπο που μπορεί να βλέπει τα χρώματα αλλά και να τα δημιουργεί με τεχνητό τρόπο, είναι πιο χρηστικό να προσδίδει σε αυτά συμβολισμούς σύμφωνα με το πώς μπορούν να τον επηρεάσουν αλλά και να σημαίνουν κάτι γιαυτόν.
Σύμφωνα με κάποιες θεωρίες, η κατανόηση των χρωμάτων έχει να κάνει με την ανθρώπινη υπόσταση σύμφωνα με τις κοινωνικές τους χρήσεις ή σε σχέση με την ψυχολογία μας.
Το αγαπημένο όλων «που όμως δεν είναι χρώμα» είναι το μαύρο, φορώντας το σαν ρούχο μας αδυνατίζει και μας δείχνει πάντα κομψούς και καλοντυμένους, όμως λόγω των σκιάσεων που δημιουργεί και της απορρόφησης του φωτός γύρω μας, δείχνει τους μαύρους κύκλους των ματιών μας ακόμα πιο έντονους και το πρόσωπο πιο γερασμένο, με λίγα λόγια μας μεγαλώνει…..
Ας δούμε τι σημαίνουν τα χρώματα
TO KITPINO: Διεγείρει πνευματικά και βοηθά το μυοσκελετικό σύστημα, είναι το τυπικά γήινο χρώμα, που σχετίζεται με την πνευματικότητα.
TO MΠΛE: Χαλαρώνει και ηρεμεί, είναι το τυπικά ουράνιο χρώμα, αυτό που αναπτύσσει σε βάθος το στοιχείο της ηρεμίας.
TO KOKKINO: Διεγείρει πνευματικά αλλά και σωματικά, επενεργεί εσωτερικά ως ένα πολύ ζωντανό, ζωηρό και ανήσυχο χρώμα.
TO AΣΠPO: Βοηθά στον εξαγνισμό και στην εξισορρόπηση.
TO MAYPO: Μαύρο απορροφά την περισσευούμενη ενέργεια, συμβολίζει κάτι που έχει εκλείψει, μια σβησμένη πυρά, κάτι ακίνητο.
Κατά την αρχαιότητα πίστευαν ότι τα χρώματα μπορούν να επιδράσουν θετικά ή αρνητικά σε σωματικά προβλήματα, αλλά και στην ψυχική διάθεση του ανθρώπου, αυτό ισχύει και σήμερα, οι σωστοί συνδυασμοί των χρωμάτων στα ρούχα είναι πολύ σημαντική υπόθεση, καθώς μπορεί να απογειώσουν ή να καταστρέψουν όχι μόνο την εμφάνιση αλλά και την διάθεση.