Τα τελευταία δύο-τρία χρόνια Βαλκάνιοι αγοραστές, με πρώτους τους Σέρβους στα ακίνητα της Κασσάνδρας και Σιθωνίας  και ελάχιστες  αγοροπωλησίες από Έλληνες του εξωτερικού, σε ένα επίπεδο προσφοράς και ζήτησης των επτά από τα δέκα ακίνητα, κινούν την αγορά παραθεριστικών ακινήτων της Χαλκιδικής, που είχε πέσει σε μαρασμό από τις αρχές της κρίσης. 
Ειδικότερα όπως δηλώνουν, οι επαγγελματίες του χώρου των πωλήσεων ακινήτων στη Χαλκιδική σε Πευκοχώρι, Πολύχρονο, Χανιώτη, Σίβηρη, Νικήτη, ότι υπάρχει διαθέσιμο σε μικρό διαμέρισμα, μέχρι την τιμή των 40.000 ευρώ, μέσα στα χωριά ή σε συγκροτήματα παραθεριστικά, πωλείται αμέσως. 
Οι Δυτικοευρωπαίοι που ζητούν να αγοράσουν στη περιοχή, μεγαλύτερα και ακριβότερα ακίνητα, δεν αντιπροσωπεύουν ούτε το 5% των ενδιαφερομένων επενδυτών.
Τα κριτήρια αγοράς από πλευράς ξένων, είναι κυρίως δύο: η τιμή και η απόσταση από το αεροδρόμιο «Μακεδονία».
Οι τιμές πώλησης για τα μικρά διαμερίσματα, σε αρκετά καλή κατάσταση αλλά σε εσωτερικούς δρόμους, ξεκινούν από τα 500-600 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και αυξάνονται έως και κοντά στα 1.000 ευρώ/τ.μ. εάν είναι κοντά στη θάλασσα(για ακίνητα δεύτερο χέρι), ενώ στην Ποτίδαια επί παραδείγματι, εάν είναι καλές κατασκευές και πρώτες στη θάλασσα, πωλούνται έως και 1.500 ευρώ/τ.μ.
Πηγή: voria.gr