Η πύρινη λαίλαπα μαίνεται  και  έχει  αποτεφρώσει τεράστιες  δασικές εκτάσεις στα παράλια της Μεσογείου. 
Πάνω από χίλιοι πυροσβέστες με υποστήριξη αεροσκαφών από αέρος, δίνουν μάχη με τις φλόγες που κάλυψαν με πυκνούς μαύρους καπνούς τον ουρανό στην Κυανή Ακτή της Γαλλίας και υποχρέωσαν τουλάχιστον 12.000 ανθρώπους να απομακρυνθούν εσπευσμένα από τα πύρινα μέτωπα.
Οι αρχές απομάκρυναν άρον άρον κατοίκους και τουρίστες καθώς οι φλόγες, ενισχυμένες από ισχυρούς ανέμους, εξαπλώθηκαν στα δάση γύρω απ’ την γραφική κωμόπολη Bormes-Les-Mimosas, ενώ χρησιμοποιήθηκαν ακόμη και βάρκες για την εκκένωση περίπου 60 ατόμων απ’ το γειτονικό Cap Benat.
Στάχτη έγιναν περίπου 250 τροχόσπιτα, πολλά οχήματα κι ένα υπόστεγο αεροσκαφών, αλλά αποφεύχθηκαν τα χειρότερα, αφού δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί, όπως ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης της Βαρ.
Στην Κορσική οι φλόγες κατέκαψαν 20.000 στρέμματα δάσους στο βόρειο άκρο του νησιού και πλησίασαν επικίνδυνα κατοικημένες περιοχές με τις αρχές να ξυπνούν μέσα στη νύχτα κατοίκους και τουρίστες για να τους απομακρύνουν. Δεκάδες άνθρωποι διανυκτέρευσαν σε παραλία.
Οι πυροσβέστες δηλώνουν εξαντλημένοι από την υπερπροσπάθεια των τελευταίων τριών ημερών, παρά τις ενισχύσεις που κατέφθασαν από ολόκληρη τη χώρα. Πολλά πυροσβεστικά αεροσκάφη παραμένουν καθηλωμένα στο έδαφος για συντήρηση, ενώ εννέα απ’ αυτά κατασκευάστηκαν πριν από εξήντα χρόνια…
Οι αρχές διενεργούν έρευνα για τα αίτια των πυρκαϊών καθώς υπάρχουν υποψίες για εμπρησμό.
Φωτιές μαίνονται σε Πορτογαλία και Ιταλία
Στην κεντρική Πορτογαλία η ορατότητα ήταν πολύ περιορισμένη από τους πυκνούς καπνούς για να μπορέσουν τα πυροσβεστικά αεροσκάφη να κάνουν ρίψεις νερού στα φλεγόμενα δάση πεύκων και ευκαλύπτων της περιοχής.
Πάνω από 2.300 πυροσβέστες με 700 οχήματα δίνουν μάχη με τις φλόγες σε 13 μέτωπα, αλλά το έργο τους δυσχεραίνουν οι ισχυροί άνεμοι.
Δύσκολη είναι η κατάσταση σε μια περιοχή περίπου 200 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πρωτεύουσας Λισαβώνας, όπου οι φλόγες υποχρέωσαν τους κατοίκους αρκετών χωριών να απομακρυνθούν από τις εστίες τους και να κλείσει προσωρινά ένα τμήμα αυτοκινητόδρομου.
Η εποχή των πυρκαϊών, που συνήθως αρχίζει μετά την 1η Ιουλίου, ξεκίνησε φέτος νωρίς λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας. Τον περασμένο μήνα 64 άνθρωποι έχασαν τις ζωές τους προσπαθώντας να ξεφύγουν από μια πυρκαϊά σε δασική έκταση.
Στην Ιταλία, όπου μαίνονταν πυρκαϊές επί εβδομάδες, πυροσβεστικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν ρίψεις νερού και επιβραδυντικών καύσης σε 26 μέτωπη στα κεντρικά και νότια, περιλαμβανομένης της Καλαβρίας, της Σικελίας, της Σαρδηνίας, του Λάτσιο και της Απουληίας.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις των αρμόδιων φορέων περίπου 50 εκατομμύρια μέλισσες καταστράφηκαν μαζί με τα μελίσσια τους στους πρόποδες του Βεζούβιο.