Ενώ ο εκλογικός ορίζοντας μοιάζει μακρινός, μετά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, στην Πειραιώς επιμένουν να θέτουν θέμα πρόωρων εκλογών, προσδοκώντας στις πολιτικές εξελίξεις που θα ευνοήσουν ένα τέτοιο σενάριο.
Την ίδια ώρα, ο αρχηγος της ΝΔ καλεί, τα στελέχη του να βρίσκονται σε εκλογική ετοιμότητα, αλλά αυτό που μπορεί να διαπιστώσει κανείς, είναι οι κόντρες των υποψηφίων σε κάθε γωνιά της επικράτειας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τους στενούς του συνεργάτες,  βλέπουν βιογραφικά υποψηφίων, αφού επιδίωξη της ηγεσίας, όπως ο ίδιος ο πρόεδρος της Ν.Δ έχει δημοσίως δηλώσει, είναι η ανανέωση του στελεχιακού δυναμικού της παράταξης για την εκλογική διαδικασία αν και όποτε αυτή γίνει.
Αυτό βέβαια δίνει το δικαίωμα στους εσωκομματικούς αντιπάλους του Κυριάκου Μητσοτάκη να κάνουν  άλλη ανάγνωση, καθώς θεωρούν ότι με πρόσχημα την ανανέωση θα επιχειρηθεί η «Μητσοτακοποίηση» της νέας Κ.Ο του κόμματος, μετά τις εκλογές.
Έτσι Καραμανλικοί και Σαμαρικοί έχουν με τη σειρά τους επιδοθεί σε μια προσπάθεια που αποσκοπεί στην επόμενη ημέρα και στην εκλογή όσο το δυνατόν περισσοτέρων εκπροσώπων τους.
Το παρασκήνιο είναι πλούσιο, ο συνωστισμός υποψηφίων αποτελεί πονοκέφαλο και οι κόντρες των στελεχών αποκαλύπτουν τον «κλεφτοπόλεμο» των διαφορετικών στρατοπέδων εντός Ν.Δ.
Στην Αττική, όπως είναι αναμενόμενο, και ιδιαιτέρως στην τεράστια εκλογική περιφέρεια της Β΄ Αθηνών η κατάσταση θυμίζει καζάνι που βράζει… Τόσο στην Α΄ όσο και στην Β΄ Αθήνας τα μεγάλα ονόματα που θα βρεθούν στις λίστες προοιωνίζουν έναν αδυσώπητο πόλεμο. 
Στην Α΄ Αθήνας δύο είναι τα σταυρόλεξα. Το πρώτο αφορά στην Ντόρα Μπακογιάννη και στο αν θα είναι υποψήφια, ή θα προτιμήσει να αναλάβει σημαντικά καθήκοντα και ρόλο εκτός ελληνικής κεντρικής σκηνής. Κάτι που μοιάζει πολύ πιθανό, ιδιαιτέρως αν ο γιος της Κώστας Μπακογιάννης πολιτευτεί, προκειμένου να μην βρεθούν τρία πρόσωπα της οικογένειας στην Βουλή.
Το δεύτερο σταυρόλεξο έχει να κάνει με την επιστροφή Αβραμόπουλου, του οποίου η θητεία ως Επιτρόπου σιγά, σιγά ολοκληρώνεται. Θα είναι υποψήφιος στην Α΄ Αθηνών που υπήρξε η εκλογική του περιφέρεια ή θα μπει στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.
Επίσης στην Α΄Αθήνας η Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Βασίλης Κικίλιας, ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο Κώστας Μπακογιάννης, αν διαδεχτεί τη μητέρα του και δεν προτιμήσει τη μονοεδρική της Ευρυτανίας, ο Γιώργος Βουλγαράκης, εφόσον δεν επιμείνει στα σχέδια του για τον Δήμο της Αθήνας και κάποιοι celebrities από τον χώρο των ΜΜΕ και του καλλιτεχνικού στερεώματος συνθέτουν ένα πολύ δύσκολο παζλ. 
Στα ονόματα που ακούγονται οι δημοσιογράφοι Κωνσταντίνος Μπογδάνος και Άρης Πορτοσάλτε, χωρίς ωστόσο να επιβεβαιώνονται ή να έχει κλειδώσει η περιφέρεια που θα είναι υποψήφιοι. Στα μεγάλα ονόματα κι αυτό του Ηλία Ψινάκη, που ακούγεται και για τον Δήμο. 
Στα βαριά ονόματα που έχουν ακουστεί από την showbiz κι αυτό του Σάκη Ρουβά.
Τιτανομαχία και στην Β΄ Αθήνας με όλους τους πρώην υπουργούς να είναι παρόντες. Οι δύο αντιπρόεδροι Κωστής Χατζηδάκης και Άδωνις Γεωργιάδης, αλλά και ο πρώην πρόεδρος του κόμματος Βαγγέλης Μεϊμαράκης, αν δεν βρεθεί στο Επικρατείας, ο Νίκος Δένδιας και ίσως ακόμη ο Θόδωρος Ρουσόπουλος, αν είναι υποψήφιος και δεν προτιμήσει την Α’ Αθήνας, ή την Περιφέρεια Αττικής, όπου θα είναι ο Μάκης Βορίδης.
Στους γρίφους οι υποψηφιότητες και των δύο πρώην πρωθυπουργών Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, οι οποίοι θα είναι υποψήφιοι εκτός απρόοπτου στην Α΄ Θεσσαλονίκης και στην Μεσσηνία, ιδιαίτερες πατρίδες και εκλογικές τους περιφέρειες.
Στο παζλ των υποψηφιοτήτων στην Αττική θα πρέπει να περιμένει κανείς και πολλά νέα ονόματα τα βιογραφικά των οποίων περνάνε από το μικροσκόπιο των επιτελών Μητσοτάκη και προέρχονται από τον Πανεπιστημιακό χώρο και το οικονομικό lobby πεδία από τα οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναζητεί προσωπικότητες στις οποίες θα εμπιστευτεί κρίσιμα χαρτοφυλάκια της δικής του κυβέρνησης.

Για την Βόρεια Ελλάδα υπάρχει μεγάλος ανταγωνισµός για τις γαλάζιες λίστες στην Θεσσαλονίκη, όπου η Ν.∆. αναµένεται να αυξήσει σηµαντικά τον αριθµό των βουλευτών της τόσο στην Α’ όσο και στη Β’ Περιφέρεια.
Οι έξι σηµερινοί βουλευτές θεωρούνται παλιές καραβάνες, µιας και έχουν συμπληρώσει αρκετά χρόνια κοινοβουλευτικής θητείας. Ανάμεσα τους ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραµανλής, οι πρώην υπουργοί Σταύρος Καλαφάτης, Κώστας Γκιουλέκας και ο Θόδωρος Καράογλου, αλλά και η Έλενα και ο Σάββας Αναστασιάδης.
Σε εσωκοµµατικό επίπεδο, στην Θεσσαλονίκη το «καραµανλικό» µπλοκ είναι ιδιαίτερα ισχυρό, µε τον πρώην πρωθυπουργό να διατηρεί µια µεγάλη οµάδα πολιτικών φίλων, που παραµένει ιδιαίτερα ισχυρή.
Πολύ ισχυρή είναι και η περίπτωση του Περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα, ο οποίος δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του για το τι θα κάνει, αλλά πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν ότι ο υποψήφιος για την αρχηγία του κόμματος θα είναι υποψήφιος στις εκλογικές λίστες.
Στην Α’ Θεσσαλονίκης, όπου θα είναι υποψήφιοι και οι τέσσερις σηµερινοί βουλευτές (Καραµανλής, Γκιουλέκας, Καλαφάτης και Ράπτη), οι πληροφορίες επιμένουν ότι έχει κλειδώσει η υποψηφιότητα της ευρωβουλευτού Μαρίας Σπυράκη. 
Στα ονόματα αυτά πρέπει να υπολογιστούν κι εκείνα του στενού συνεργάτη του Αντώνη Σαµαρά, ∆ηµήτρη Σταµάτη, και του πολιτευτή ∆ηµήτρη Πανοζάχου, που δεν έχουν ξεκαθαρίσει τις προθέσεις τους.
Στα υπόψη οι υποψηφιότητες του πρώην υπουργού Γιώργου Ορφανού και του πρώην γενικού γραµµατέα ∆ηµοσίων Έργων, Στράτου Σιµόπουλου, ενώ ως υποψήφιος φέρεται και ο γιός του πρώην υπουργού Σωτήρη Κούβελα, Δημήτρης.
Επίσης ακούγονται έντονα τα ονόµατα της δηµοτικής υπαλλήλου Βίκυς Νάκου, της δηµοσιογράφου Σύνθιας Σάπικα, του πρώην αντιδηµάρχου και προερχόµενου από την «Πρωτοβουλία» του Γιάννη Μπουτάρη, Κωνσταντίνου Ζέρβα, του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Θανάση Εξαδάκτυλου, της περιφερειακής συµβούλου Ελένης Φύκα, των πολιτευτών Άννας Ευθυµίου, Βενιαµίν Καρακωστάνογλου και Αντώνη Σαµαρά (απλή συνωνυµία µε τον πρώην πρωθυπουργό) και της πρώην περιφερειακής συµβούλου Τζελίνας Μακραντωνάκη.
Στο πλαίσιο της διεύρυνσης ακούγονται πολλά και για πιθανές υποψηφιότητες της προερχόμενης από το «Ποτάµι» Φάνης Ουγγρίνη, ενώ έχουν κάνει την εμφάνιση τους σενάρια που θέλουν στις γαλάζιες λίστες τον Ευάγγελο Βενιζέλο και την Κατερίνα Μάρκου.
Έντονη είναι και η φιλολογία που συνοδεύει το όνομα του πρώην υπουργού Κώστα Κιλτίδη, ενώ γρίφο αποτελεί η περίπτωση του Ευρωβουλευτή Θοδωρή Ζαγοράκη, του οποίου η διείσδυση στους οπαδούς του ΠΑΟΚ, μπορεί να υπαγορεύσει την μετακίνηση του από τις Βρυξέλλες στην Θεσσαλονίκη.
Σκληρή μάχη στην Β’ Περιφέρεια Θεσσαλονίκης, όπου εκτός των νυν βουλευτών Θόδωρου Καράογλου και Σάββα Αναστασιάδης, σίγουρες πρέπει να θεωρούνται οι υποψηφιότητες του γενικού γραµµατέα Συντονισµού της κυβέρνησης Σαµαρά, ∆ηµήτρη Βαρτζόπουλου, του αντιπεριφερειάρχη, Φάνη Παππά (φίλος του Κυριάκου Μητσοτάκη), του επιχειρηματία Κώστα Φωτίου και του γαμπρού του πρώην βουλευτή Γιώργου Σαλαγκούδη, Κώστα Ευθυµίου.
Επίσης ακούγονται τα ονόματα της Όλγας ∆ηµητριάδου, της Κατερίνας Λυρούδη και της Άννας Νικολή, του Πάρη Τσογκαρλίδη και της δηµοτικής συµβούλου Πυλαίας-Χορτιάτη Ανατολής Κωνσταντινίδου.
Σενάρια επιμένουν και για την υποψηφιότητα της πρώην επάρχου Λαγκαδά και συζύγου του Κωστή Χατζηδάκη, Πόπης Καλαϊτζή.
Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ενώ για τις περισσότερες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας υπάρχουν ονόματα για τις υποψηφιότητες … για την περιοχή της Χαλκιδικής δεν υπάρχουν ονόματα… ούτε καν αναφορές με πιθανότητες… γιατί άραγε… 
Σημαντικό ρόλο στους σχεδιασμούς της Πειραιώς, με δεδομένο μάλιστα το στοίχημα της αυτοδυναμίας, παίζουν οι μονοεδρικές περιφέρειες.
Στην Φωκίδα, ο πρώην υφυπουργός Γιάννης Μπούγας, η πρώην βουλευτής Ασπασία Μανδρέκα και ο οικονομολόγος-επιχειρηµατίας Κωνσταντίνος Χαλιορής, αισθάνονται την πίεση του γνωστού δικηγόρου Πέτρου Μαντούβαλου, ο οποίος πραγματοποιεί συνεχείς επαφές και περιοδείες.
Στην Σάµο ο γιατρός Μάνος Λογοθέτης και ο διακεκριμένος καρδιοχειρουργός Χριστόδουλος Στεφανάδης (µε καταγωγή από την Ικαρία) προβάλλουν ως φαβορί, ενώ στο ψηφοδέλτιο αναμένεται να βρεθούν ο πρώην πρόεδρος ΝΟ∆Ε και επιχειρηµατίας Νίκος Στεφανής και ο αντιδήµαρχος Καρλοβασίου, Αναστάσιος Καλατζής.
Στην Λευκάδα αδιαφιλονίκητο φαβορί είναι ο νυν βουλευτής Αθανάσιος Καββαδάς, αλλά ακούγονται και οι Βασίλης Μελάς, Γεωργία Αυγερινού.
Στην Ζάκυνθο, παίζουν τα ονόματα του πρώην νοµάρχη ∆ιονύση Γασπαράτου, του προέδρου του ∆ηµοτικού Συµβουλίου, Νίκου Τσίπηρα, της ξενοδόχου Χριστίνας Τετράδη και της Ελένης Πυλαρινού. Στο ψηφοδέλτιο θα είναι επίσης ο γιατρός ∆ιονύσιος Ακτύπης, η Ευτυχία-∆ιονυσία ∆αµουλάκη και ο ∆ιονύσιος Ντένης Μαλαπέτσας.
Στην Κεφαλονιά ισχυρή προβάλει η υποψηφιότητα του ποινικολόγου Χαράλαµπου Λυκούδη. Στα νέα πρόσωπα που ακούγονται είναι ο προερχόµενος από τον ∆ήµο Ραφήνας Γιώργος Κοκκόλης.
Στην Ευρυτανία δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια αλλαγή στο «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο σε σχέση µε το 2015, µε τον νυν βουλευτή Κωνσταντίνο Κοντογεώργο να κερδίζει, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, την έδρα για τη Ν.∆. Για το ψηφοδέλτιο ακούγεται και το όνομα της νεαρής και δραστήριας αναπληρώτριας εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, Σοφίας Ζαχαράκη.
Στη µονοεδρική των Γρεβενών αναµένεται ντέρµπι, με τον πρώην βουλευτή Τιµολέοντα Κοψαχείλη, τον πρώην αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., επί Κώστα Καραµανλή, ∆ηµήτριο Τσακνάκη και τον «µητσοτακικό» πρώην πρόεδρο της ΝΟ∆Ε, Θανάση Σταυρόπουλο, να δίνουν σκληρή μάχη.

Με στοιχεία: kontra news