Η γνωστή μας  γλιστρίδα, το αντράκλα, τρέβλα, αντραχλίδα, σκλιμίτσα ή χοιροβότανο είναι ένα άγριο χόρτο που πολλοί από εμάς το βγάζουμε γιατί μας ενοχλεί…
Τώρα όμως έρχονται οι ειδικοί και μας ενημερώνουν για τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει στον ανθρώπινο οργανισμό… και όπως πολύ χαρακτηριστικά τονίζουν…  το φυτό είναι ένα ισχυρό ενισχυτικό του ανοσοποιητικού συστήματος, το οποίο με τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες καταπολεμά πολλά αυτοάνοσα νοσήματα.
Αν και εμείς δεν την γνωρίζουμε πια η γλιστρίδα ή αντράκλα (Portulaca oleracea), φαίνεται πώς είναι ένας γνωστός από την αρχαιότητα θεραπευτής. 
Ο Θεόφραστος, ο πατέρας της βοτανικής, σύστηνε τη γλιστρίδα ως φάρμακο για την καρδιακή ανεπάρκεια, το σκορβούτο, τον πονόλαιμο, τον πόνο στα αφτιά, το οίδημα στις αρθρώσεις και την ξηροδερμία, ο Διοσκουρίδης το χρησιμοποιούσε για θεραπεία πονοκεφάλων, δυσεντερίας, δάγκωμα σαυρών και φιδιών, θεραπεία ουροποιητικού και πεπτικού συστήματος, αναλγητικό καταπραϋντικό, αντιπυρετικό και αντί-υπερτασικό. 
Για να γνωρίζουμε όμως λίγα πράγματα για την ταπεινή μας γλιστρίδα, θα πρέπει να πούμε ότι δεν ήταν αυτοφυές βοτάνι στο τόπο μας  και  κατάγεται από την Ινδία και τη Βόρεια Αφρική με κάποιο τρόπο ήρθε  χιλιάδες χρόνια πριν   και στην πατρίδα μας, τότε μάλλον   οι άνθρωποι βρήκαν ότι ήταν ένα χορταρικό που με την ελαφρώς ξινή και αλμυρή γεύση του,τους έδινε μια όμορφη και νόστιμη σαλάτα.
Τα χρόνια πέρασαν και μέσα στον καταναλωτισμό μας το ξεχάσαμε και οι περισσότεροι μπορεί να περνάτε πάνω από το φυτό και το μόνο που να τους προκαλεί είναι η σκέψη ότι είναι ένα αγριόχορτο που πρέπει να ξεριζώσουμε…
Ας γνωρίζουμε λοιπόν όμως ότι η  γλιστρίδα θα πρέπει να γίνει μέρος της διατροφής μας 
γιατί είναι μια μεγάλη…
…πηγή βιταμίνης Α, η οποία βοηθά στην οφθαλμική υγεία, και είναι επίσης ένα ισχυρός σύμμαχος στην καταπολέμηση διαφόρων μορφών καρκίνου. 
Είναι επίσης μία από τις μεγαλύτερες πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στη γη, ξεπερνώντας ακόμη και  ορισμένα είδη ιχθυελαίων.
Τα οφέλη όμως δεν σταματούν εκεί! 
Αυτό το μαγικό μικρό φυτό περιέχει επίσης δύο διαφορετικές χημικές ουσίες με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες: την betaxanthin και την reddish beta-cyanis. 
Επιπλέον, η γλιστρίδα είναι γεμάτη από βιταμίνη C, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, καροτενοειδή, και μικρές ποσότητες ασβεστίου, μαγνησίου και σιδήρου.
Έτσι λοιπόν επειδή η γλιστρίδα βρίσκεται παντού μπροστά μας.. και είναι ότι καλύτερο για την υγεία μας .. μας το δίνει η φύση απλόχερα…ας την μαζεύουμε και ας κάνουμε μια δοκιμή να την βάλουμε στο τραπέζι μας… από ότι λένε οι ειδικοί… θα μας αποζημιώσει με την δροσιά και την γεύση της…