Ο Δήμος  Πολυγύρου ανακοίνωσε την έναρξη των εργασιών για  δυο μεγάλα  έργα  στα όρια του Δήμου συνολικού προυπολογισμού 5.000.000 ευρώ.
Όπως δήλωσε στην “Πολιτική Χαλκιδική” ο δήμαρχος της πόλης κ. Αστέριος Ζωγράφος το ένα  αφορά τα αντιπλημμυρικά έργα στην Όλυνθο, ύψους 2.500.000 ευρώ,  που θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων στην καθημερινότητά τους και το 
δεύτερο μεγάλο έργο είναι η έναρξη των εργασιών  συντήρησης και αποκατάστασης του κληροδοτήματος της “οικείας Στεφάνου Κότσιανου” το οποίο χρηματοδοτήθηκε με το ποσό των 2.500.000 ευρώ, 
Στο κτίριο, που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, θα δημιουργηθεί, όπως όριζε στη διαθήκη του ο αείμνηστος Πολυγυρινός, το Λαογραφικό Μουσείο  ένας χώρος επισκέψιμος για όλους τους νέους του τόπου… 
Ποιος ήταν ο αείμνηστος Στέφανος Κότσιανος…
Ο Στέφανος Κότσιανος γεννηθηκε στον Πολύγυρο στις  27 Δεκεμβρίου 1908 και απεβιωσε στις  7 Ιανουαρίου 1989 ήταν δικηγόρος και πολιτικός. 
Υπηρέτησε ως βουλευτής Χαλκιδικής, ενώ υπήρξε ιδρυτικό μέλος, Αντιπρόεδρος και Γενικός Γραμματέας της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Χαλκιδικής.
Καταγόταν από αρχοντική οικογένεια και πήρε το όνομά του επειδή γεννήθηκε την ημέρα που εορτάζεται ο Άγιος Στέφανος.
Σπούδασε νομικά στην Αθήνα και συνέχισε τις σπουδές του στο Παρίσι. Αναγορεύτηκε διδάκτορας του Πανεπιστημίου της Σορβόννης, στις 29 Ιανουαρίου 1949. 
Νωρίτερα, πήρε μέρος στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο, πολεμώντας στα βουνά της Αλβανίας, έχει αποτυπώσει μάλιστα σε μεταγενέστερα σημειώματά του ορισμένες εντυπώσεις του από τον πόλεμο αυτό. 
Στην Κατοχή πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση, από τους κόλπους του ΕΑΜ, ιδιαίτερα μετά την εν ψυχρώ δολοφονία, στις 22 Αυγούστου 1943, του αγαπημένου αδελφού του Γιαννάκη Αθ. Κότσιανου.
Συνέγραψε πολλές νομικές εργασίες και ιστορικές μελέτες, ιδίως για τη Χαλκιδική, ως νομικός εξειδικευμένος στο Δίκαιο και ως αναγνωρισμένος ιστοριοδίφης.
Στις εκλογές του 1951 εξελέγη βουλευτής Χαλκιδικής με την ΕΠΕΚ (Εθνική Πολιτική Ένωσις Κέντρου) του Ν. Πλαστήρα .
Κατέρχεται και πάλι αργότερα στις εκλογές με την ΕΡΕ (Εθνική Ριζοσπαστική Ένωσις) του Κ. Καραμανλή, χωρίς να καταφέρει να εκλεγεί.
Το 1954 έγινε πρόεδρος του Παγχαλκιδικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. 
Συνεργάστηκε με πλήθος τοπικών και μή εφημερίδων, ενώ δημοσίευσε πλήθος άρθρα, ποικίλου περιεχομένου, στις εφημερίδες «Φωνή της Χαλκιδικής», «Η Χαλκιδική», «Η Παγχαλκιδική», «Ο Πρωτοπόρος της Χαλκιδικής», «Το Μέλλον της Χαλκιδικής», σε όλα σχεδόν τα τεύχη των «Χρονικών της Χαλκιδικής», στο «Φως της Χαλκιδικής», στους «Αντίλαλους της Αρναίας», στη «Συνεταιριστική Ενημέρωση», επίσης σε εφημερίδες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, όπως η «Πρωία», το «Ελεύθερον Βήμα», η «Ελευθερία», η «Νέα Αλήθεια», το «Φως της Θεσσαλονίκης», και σε περιοδικά όπως η «Μακεδονική Ζωή» της Θεσσαλονίκης, όπως επίσης και στο «Νομικό Βήμα» της Αθήνας και στον «Αρμενόπουλο» της Θεσσαλονίκης.
Ο Στέφανος Κότσιανος ήταν παντρεμένος με την Καίτη Κοτσιάνου Απεβίωσε στις 7 Ιανουαρίου 1989… Επάνω στη μαρμάρινη πλάκα του τάφου του έχει χαραχθεί το δίστιχο του Βάρναλη :
«Την ευτυχιά τη γνώρισα στο δόσιμο χωρίς μιστό

τη Λευτεριά στο σκλάβωμα σε κάποιο ιδανικό σωστό»
Η συνεισφορά του
Η συνεισφορά του στον τόπο του θεωρείται ανεκτίμητη, καθώς βοηθούσε συνεχώς συνανθρώπους του που βρισκόταν σε ανάγκη. 
Χαρακτηριστικές δωρεές του ήταν το οικόπεδο στο οποίο κτίστηκε το σχολείο των Καλυβών, το οικόπεδο στο οποίο ανεγέρθηκε το Δημοτικό Θέατρο Πολυγύρου, το αρχοντικό των Κοτσανέων με τη Βιβλιοθήκη και το σημαντικό αρχείο του που δόθηκαν στην Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Χαλκιδικής. 
Η οικία Κότσιανου, πρόκειται να μετατραπεί σε Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο μαζί με το πλούσιο και σημαντικό αρχείο του και όλα τα αντικείμενα και έγγραφα, που υπάρχουν σε αυτή. 
Το αρχείο του
Το αρχείο Στέφανου Κότσιανου είναι πολύ σημαντικό, καθώς από μικρή ηλικία έβαλε σκοπό να δημιουργήσει ένα αξιόλογο αρχείο, με σκοπό κάποτε, το αρχείο αυτό, να αποτελέσει την «πρώτη ύλη» για τη δημιουργία ενός ιστορικού και λαογραφικού Μουσείου. 
Η καταγραφή που έχει γίνει από το Δήμο περιλαμβάνει υλικό σε 364 φακέλους έντυπου και χειρόγραφου υλικού, πάνω από 2500 βιβλία, εκατοντάδες περιοδικά και χιλιάδες εφημερίδες, ενώ τα διάφορα αποκόμματα εφημερίδων και περιοδικών, επιστολές και άλλα σημαντικά τεκμήρια αριθμούνται σε δεκάδες χιλιάδες.
Βιβλία της συλλογής του
Μερικά από τα σημαντικά βιβλία της συλλογής του αναφέρονται στη συνέχεια.
«ΑΤΑΚΤΑ» τόμος τέταρτος, αλφάβητου Π-Ω, εν Παρισίοις, εκ της τυπογραφίας Εβεράρτου.( Ήταν το εγκυκλοπαιδικό λεξικό της εποχής)
Δερματόδετη καινή διαθήκη με τίτλο «Η ΚΑΙΝΗ ΔΙΑΘΗΚΗ – NOVUΜ ΤΕSΤΑΜΕΝΤUΜ», Βενετία 1796
«ΓΕΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ» εκ διαφόρων παλαιών και νέων Ιστορικών συνερανισθείσα, τόμος Α, εν Ιασίω 1820, εν τη ελληνική τυπογραφία»
«Βίος και δολοπλοκίαι των συζύγων των πρώτων ρωμαίων αυτοκρατόρων», Άμστερνταμ 1722, στα γαλλικά
«Δημοσθένους Φιλιππικοί», εκδίδονται υπό `Ηρακλέους Βασιάδου τού εκ Δελβινακίου της ‘Ηπείρου, φιλοτίμω δαπάνη Σωτηρίου Καλλιάδου, εν Κωνσταντινοπόλει εκ τού τυπογραφείου Α. Κορομηλά, 1848
«Η Μέλισσα» ήτοι χρυσούν απάνθισμα αποφθεγμάτων, απομνημονευμάτων κλπ, εκδίδεται υπό Χριστοδούλου Ολυμπίου, προς χρήσιν εκάστου φιλομαθούς αναγνώστου, εν Αθήναις, 1840
«Στοιχειώδης Ιστορία της αρχαίας Ελλάδος» συyγραφείσα μεν υπό του ‘Άγγλου Κέιτλη, μεταφρασθείσα δε υπό Σ. Αντωνιάδου, Αθήναι, Ι867 και
Μία «ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΨΙΣ», με μεγάλη συναισθηματική και ηθικά αξία, καθώς ήταν δώρο της μητέρας του στα σχολικά του χρόνια, προκειμένου να παρακολουθεί τις ακολουθίες του Νυμφίου τη Μεγάλη Εβδομάδα.
Φάκελοι αρχείων στη συλλογή του
Σημαντικό ήταν ακόμη το Αρχείο του, καθώς ως ερευνητής ο Στέφανος Κότσιανος, το είχε συλλέξει με μεγάλη προσοχή. Το αρχείο του περιελάμβανε μεταξύ άλλων τους παρακάτω φακέλους:
Φάκελος χαλκιδικιωτών αγωνιστών, με έγγραφα της εποχής τον ιερού αγώνα και μεταγενέστερα, που αναφέρονται στη ζωή και τη δράση τους, όταν μετά την καταστολή της Επαναστάσεως στη Χαλκιδική, κατέφυγαν στη νότιο Ελλάδα, όπου αγωνίστηκαν γενναία, και ειδικότερα στα Ψαρά, στην Τριπολιτσά, το Μεσολόγγι και αλλού
Φάκελος με έγγραφα, που απεικονίζουν έντονα κι ανάγλυφα την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή της Χαλκιδικής επί τουρκοκρατίας, με υπο-φακέλους: αγοραπωλητήρια, δωρητήρια, προικοσύμφωνα, ταπιά, αποφάσεις των τουρκικών δικαστηρίων, ο Κανονισμός της εν Πολυγύρω αγαθοεργού αδελφότητας «η ομόνοια» 1986, εμπορικές αλληλογραφίες κ.ά.
Φάκελος παλαιών εφημερίδων. Και ειδικότερα:
Ο φάρος της Μακεδονίας του Σ. Γκαρπολά, Θεσσαλονίκη, 8 Αυγ. 1894
«Κων/πολις», εκδίδεται καθ’ εκάστην πλην εορτών 21 Απριλίου 1899
«Νέα Ελλάς», Αθήναι, 12 Νοεμβρίου 1913
«Βαλκανικός Ταχυδρόμος», Αθήναι, 12 Νοεμβρίου 1919
«Καθημερινή», Αθήναι, 8 Δεκεμβρίου 1920, κ.ά.
Φάκελος του έπους του Σαράντα
Φάκελος με τον παράνομο τύπο της Χαλκιδικής κατά τη διάρκεια της τριπλής κατοχής. Εφημερίδες της Εθνικής Αντιστάσεως και προκηρύξεις, που κυκλοφόρησαν τότε.
Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και το φωτογραφικό αρχείο του με φωτογραφίες, που αποτύπωσαν εικόνες από τη ζωή του Πολυγύρου επί τουρκοκρατίας και κατά τα πρώτα μετά την απελευθέρωση έτη. 
Πολλές ακόμη τιμητικές διακρίσεις και βραβεία του απονεμήθηκαν, μεταξύ των οποίων και το δίπλωμα τιμής που του απένειμε το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης το 1988, συνοδευόμενο με χρυσό μετάλλιο σε αναγνώριση της πολύτιμης προσφοράς του στον τόπο.
Με στοιχεια : el.wikipedia.org