Μια μέρα σημαντική στο χρόνο του τόπου ήταν η χθεσινή για τη Νέα Φώκαια…

…μια ημέρα όπου οι μνήμες ζωντάνεψαν…και απέκτησαν υπόσταση… μορφή σε πέτρα χαραγμένη…

Το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον… έσμιξαν στη σμιλεμένη πέτρα αυτού του τόπου ως ένα…
απέκτησαν ανάσα ψυχής από τα χέρια του ζωοδότη σμιλευτή κου Βασίλη Παυλή .

Χθες είδε τον ουρανό και το φως της Χαλκιδικής, εδώ στην Νέα Φώκαια το σύμβολο της έλευσης των Φωκαέων από την παλιά πατρίδα στην φιλόξενη νέα γη…

Η Νέα Φώκαια πλέον απέκτησε ένα ακόμη σύμβολο θύμησης της βιωματικής της Ιστορίας, που αναδεικνύει την πολιτισμική της ταυτότητα, ένα γλυπτό που αναπαριστά την έλευση των Φωκαέων από την παλιά Πατρίδά τους στη φιλόξενη νέα γη.

Το έργο φιλοτεχνήθηκε από τον Αφυτιώτη γλύπτη Βασίλη Παυλή, έπειτα από ανάθεση της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης Κασσάνδρας.

Στην εκδήλωση των αποκαλυπτηρίων παρέστησαν ο Δήμαρχος Κασσάνδρας κος Βασίλης Κυρίτσης, οι Αντιδήμαρχοι Οικονομικών κος Φτίκας και Έργων κος Κοντός, η Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας κα Φιλία Σκουλούδη , Βουλευτές, ο Διοικητής ΚΑΑΥ κος Σακαβάλας, ο Ταξίαρχος Κωστάκογλου, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Νέα Φώκαιας ,καθώς και οι πρώην Δήμαρχοι Κασσάνδρας και κοινοτάρχες της περιοχής, καθώς επίσης και εκπρόσωποι φορέων της Νέας Φώκαιας.

Σε μια κίνηση μεγάλου συμβολισμού στα αποκαλυπτήρια παραβρέθηκε εκπρόσωπος των αδελφών Φωκαέων, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Παλαιάς Φώκαιας Αττικής κος Παπουτσής.

Στη συνέχεια και μετά την τέλεση του Αγιασμού ο δήμαρχος της Κασσάνδρας κος Κυρίτσης, με την Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας,τους δημοτικούς  Σύμβουλους  Μαρία Παπαδημητρίου  και Νίκο Αιβαλιώτη και τον δημιουργό κο Βασίλη Παυλή, προχώρησαν στα αποκαλυπτήρια του μνημείου.

Ο Δήμαρχος Κασσάνδρας κος Βασίλης Κυρίτσης εκπροσωπώντας στο σύνολό του τον Δήμο, αναδεικνύοντας στο πρόσωπο του τη μέριμνα του Δήμου για την ανάδειξη της Ιστορίας της Νέας Φώκαιας, είπε πως η ΚΕΔΗΚ εδώ και 2.5 χρόνια δημιουργεί για κάθε τόπο ένα γλυπτό που αναπαριστά και να αναδεικνύει την Ιστορία και την παράδοση του.

Για τη Νέα Φώκαια επιλέχτηκε το θέμα του «Ξεριζωμού» ως κυρίαρχο θέμα της τοπικής ιστορίας, για την αποτύπωση του οποίου ο Δήμος συνεργάστηκε με τον γλύπτη κο Βασίλη Παυλή.

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Νέας Φώκαιας κα Φιλία Σκουλούδη η οποία συγκινημένη καλωσόρισε το σύμβολο του τόπου στο σπίτι του, εδώ στην κεντρική πλατεία της Νέας Φώκαιας,

Ο καλλιτέχνης Βασίλης Παυλής εξήγησε την έμπνευση του γι αυτή τη δημιουργία του και τον συμβολισμό των μορφών.

Στη συνέχεια η δημοσιογράφος και δημοτική Σύμβουλος Μαρία Παπαδημητρίου και η Διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Νέας Φώκαιας κ Τριανταφυλλιά Καραβά, παιδιά αυτού του τόπου και οι δύο… μας ταξίδεψαν στον χώρο και τον χρόνο, από την Φώκαια της Αρχαιότητας έως την σημερινή… στην όμορφη γη της Χαλκιδικής με κείμενα γραμμένα με μεράκι, για την σύνταξη των οποίων συνεργάστηκαν μια πλειάδα ανθρώπων.

Το ταξίδι όμως στον χρόνο ολοκληρώθηκε, όταν ζωντάνεψαν τα ακούσματα στην οπτικοποιημένη παραγωγή -video, που επιμελήθηκε η εκπομπή «Πολιτιστικό Ημερολόγιο», στην σεναριακή εξέλιξη του οποίου, χρησιμοποιήθηκε αρχειακό φωτογραφικό υλικό του κου Σάββα Χιώτη.

Καθ΄ολη την διάρκεια της εκδήλωσης εξαιρετικό τόνο έδωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νέας Φώκαιας, η ζωντανή μνήμη του τόπου, που τα μέλη του με τους Μικρασιατικούς χορούς έγιναν η γέφυρα για το αντάμωμα του χρόνου στο παρελθόν, το παρόν, για το μέλλον .

Η όμορφη βραδιά έκλεισε με τους ήχους της όμορφης Φώκαιας που σαν να ζωντάνεψε σε ένα ταξίδι χωρίς όρια των Φωκαέων καραβοκύρηδων… στα πέρατα της Μεσογείου Θάλασσας…