Η φυτική παραγωγή για το 2017-2018 αναμένεται να είναι σημαντικά αυξημένη αν και δεν έλειψαν κάποια προβλήματα μικρές χαλαζοπτώσεις δηλαδή, με ένα μεγάλο πλεονέκτημα όμως που ήταν δυο βροχές που έπεσαν μέσα στο Ιούλιο, γεγονός που θα αυξήσει το τονάζ της παραγωγής και την ποιότητα της ελιάς, είπε στην «Πολιτική Χαλκιδική» και στην Σουζάνα Καζάκα, για την καλλιέργεια της ελιάς την φετινή χρονιά, ο Γραμματέας του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής Γεωπόνος και Εξαγωγέας πράσινης ελιάς κος Χούτας Στέλιος.

Το θετικό για την φετινή χρονιά είναι ότι ενώ θα έχουμε μεγάλη παραγωγή, την ίδια ώρα δεν υπάρχουν αποθέματα από άλλες χρονιές και αυτό όπως είπε ο κος Χούτας, τονίζοντας παράλληλα ότι είναι προσωπική του άποψη, θα οδηγήσει τον τομέα της μεταποίησης να στραφεί στο να εξασφαλίσει πρώτη ύλη, όσο το δυνατόν περισσότερη, γεγονός πολύ θετικό και για τους παραγωγούς αλλά και για όσους μετέχουν στο χώρο της ελιάς.

Στη συνέχεια ο κος Χούτας, απαντώντας στην ερώτηση για την διαφοροποίηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών ελαιολάδου και ελιάς, λόγο κλιματολογικών συνθηκών, είπε ότι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά δεν αλλάζουν σε μικρό χρονικό διάστημα, αλλά σε ένα διάστημα 100 χρόνων, γεγονός που ισχυροποιεί τα χαρακτηριστικά της βρώσιμης πράσινης Ελιάς και του λαδιού της Χαλκιδικής ακόμη περισσότερο και σε βάθος χρόνου.

Ο Γραμματέας του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής στην ερώτηση της Σουζάνας Καζάκα για το αν υπάρχει δίλημμα «ελιά Χαλκιδικής ή Λάδι Χαλκιδικής» είπε ότι… αυτή την στιγμή η καλλιέργεια του ελαιόδεντρου είναι με προδιαγραφές για την βρώσιμη πράσινη ελιά, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να μεταποιηθεί σαν λάδι με εξαιρετικό αποτέλεσμα , αλλά για τώρα η προστιθέμενη αξία ορίζεται από την πράσινη ελιά.

Στο ερώτημα για την πράσινη βρώσιμη ελιά Χαλκιδικής, σαν ένα εξαγώγιμο προϊόν και την θέση της στην διεθνή αγορά και τα ζητήματα που δημιουργούνται γενικότερα σε σχέση με την διαδικασία της διακίνησης της ο κος Χούτας είπε ότι …
…Είμαστε η τρίτη χώρα στο κόσμο μετά την Ισπανία και με μικρή διαφορά από άλλες χώρες της Μεσογείου, έχουμε μια καλή θέση στην διεθνή αγορά με ένα αναγνωρισμένο προϊόν την πράσινη βρώσιμη ελιά Χαλκιδικής που είναι ΠΟΠ.

Μετά από πολλούς αγώνες και μόχθο όλων των τοπικών φορέων, με μικρά και σταθερά βήματα φτάσαμε στο σημείο όπου το προϊόν μας αναγνωρίζεται διεθνώς , το μόνο αρνητικό σε ότι αφορά την καλλιέργεια της ελιάς που δεν έχει βέβαια άμεση σχέση με το ζήτημα της αγοράς, είναι ότι τείνει να γίνει μονοκαλλιέργεια.

Ο κος Χούτας στην συνέχεια ανέφερε για το θέμα της μονοκαλλιέργειας , ότι με όλα τα αρνητικά, παρατηρείται κάτι σαν το σύστημα να αυτορυθμίζεται και ενώ τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε ότι σε περιοχές όπου υπάρχει θέμα νερού «φεύγουν οι ελιές» και στη θέση τους φυτεύονται άλλες καλλιέργειες όπως στις περιοχές Σημάντρων, Πορταριάς Τρίγλιας, που το νερό είναι δυσεύρετο και η καλλιέργεια πάει στο βερίκοκο και το καΐσι , την ίδια ώρα βλέπουμε σε άλλες περιοχές να φυτεύονται νέες ελιές αλλά αυτό έχει να κάνει και με το εισόδημα που η καλλιέργεια της ελιάς αποδίδει.

Για το θέμα της μεταποίησης και της εμπορίας της πράσινης βρώσιμης ελιάς και του λαδιού ο κος Χούτας, ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει στην Χαλκιδική πολλές μονάδες μεταποίησης από ανθρώπους που έχουν μεράκι και τεχνογνωσία , το μόνο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε εδώ είναι η μικρή συσκευασία .

Σιγά-σιγά βέβαια πρέπει να αναφέρουμε είπε κλείνοντας ο κος Χούτας, ότι και για το θέμα αυτό γίνονται δειλά βήματα με την παρότρυνση της Περιφέρειας αλλά και των Επιμελητηρίων, ώστε να στραφούμε στην μικροσυσκευασία που θα δώσει στα προϊόντα μας την χαρακτηριστική προστιθέμενη αξία, γεγονός που θα ωφελήσει όλους, γιατί και ο παραγωγός θα πάρει την τιμή που του αξίζει και όλοι όσοι κινούνται στο χώρο της ελιάς αυτό που πραγματικά δικαιούνται .