Με αμείωτη ένταση συνεχίζει να καίει η φωτιά που ξεκίνησε αργά εχθές το μεσημέρι στον Κάλαμο. Εκτός από την ανυπολόγιστη ζημιά στο περιβάλλον εκφράζεται έντονη ανησυχία για τα αδέσποτα και δεσποζόμενα ζώα των περιοχών που πλήττονται.

Νωρίτερα σήμερα το μεσημέρι το διαδίκτυο πλημμύρισε με εκκλήσεις μέσω των κοινωνικών δικτύων για εκκένωση και απομάκρυνση 34 φιλοξενούμενων ζώων από το Καπανδρίτι, σε σπίτι που κινδύνευε να τυλιχτεί στις φλόγες.

Φιλόζωοι πολίτες από κάθε μεριά της Αττικής ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και έσπευσαν να βοηθήσουν και να φιλοξενήσουν τα ζώα σε ανάγκη, ενώ δεν έλειψαν και οι προτάσεις φιλοξενίας ανθρώπων που είτε έμειναν άστεγοι, είτε εκκένωσαν τα σπίτια τους υπό τον φόβο της ανεξέλεγκτης πυρκαγιάς.

Προς το παρόν, όπως ενημερωθήκαμε σε επικοινωνία του mediamagazine.gr με τον συντονιστή της προσπάθειας για την μεταφορά των ζώων, δεν υπάρχει κάποιο άλλο σημείο που να παρουσιάζεται άμεση ανάγκη, εάν και εφόσον δεν αλλάξει ξανά η κατεύθυνση του πύρινου μετώπου.

Αν και οι περιοχές αυτές είναι αποκλεισμένες από την πρόσβαση τρίτων από φυλάκια της πυροσβεστικής, οι υπεύθυνοι του Πυροσβεστικού σώματος έδωσαν το πράσινο φως σε εθελοντές, να περάσουν από τα μπλόκα αποκλεισμού και να απομακρύνουν όσα ζώα βρίσκονταν σε κίνδυνο, σε σπίτια και αυλές.

Ωστόσο σε αναστάτωση παραμένει το Φιλοζωικό Σωματείο Καλάμου, που απευθύνει έκκληση για βοήθεια. Σε επικοινωνία του mediamagazine.gr με την κυρία Ράνια Σιδερίδη, που εκπροσωπεί το σωματείο, υπάρχει μεγάλη ανάγκη βοήθειας.

Όπως μας εξήγησε το σωματείο σιτίζει καθημερινά 3 αγέλες αδέσποτων ζώων στις περιοχές Άγιοι Απόστολοι, Καραντάνος, Άγιος Νικόλαος, καθώς και μία οικογένεια κουταβιών στην στροφή Αγ. Αποστόλων προς Κάλαμο.

Η προσπάθεια αυτή τη στιγμή των εθελοντών, είναι να δουν αν όλα τα ζώα είναι καλά και αν παραμένουν στα σημεία που συνήθως κινούνται.Το ιδανικό θα ήταν να μεταφερθούν σε ασφαλείς περιοχές για να σωθούν.

Αντίστοιχα εξέφρασε την ανησυχία της για πιθανή μεταβολή του αέρα και επιστροφή της πυρκαγιάς προς τους Άγιους Αποστόλους, όπου πολλά σπίτια όπως και το δικό της, θα απειληθούν άμεσα, και εκτός από τις οικογένειες που κινδυνεύουν, φιλοξενούνται και πολλά κατοικίδια. Κατά την διάρκεια της τηλεφωνικής μας επικοινωνίας, ένα μέτωπο της φωτιάς αναζωπυρωνόταν και πλησίαζε ξανά την περιοχή.

Η προσοχή του σωματείου έχει επίσης στραφεί προς τη βοήθεια μίας μητέρας, η οποία εκκένωσε το σπίτι της μαζί με τα παιδιά της και τα 7 σκυλιά της οικογένειας και βρήκε καταφύγιο στην παραλία. Η κυρία Σιδερίδη ζητάει την βοήθεια όλων μας, για να παρέχουμε ασφάλεια στα αδέσποτα και τα δεσποζόμενα ζώα, τα οποία συνδράμουν αυτές τις ώρες.

Ενδεικτικά το σωματείο έχει τεράστια ανάγκη αυτή τη στιγμή, για σπιτάκια, crate και κουτιά μεταφοράς ζώων, τροφές και φάρμακα θεραπειών, αλλά και προσφορά σε φιλοξενίες και μεταφορές, για να μπορέσουν να απομακρυνθούν άμεσα τα ζώα από την περιοχή πριν εκτεθούν σε μεγάλο κίνδυνο με ανυπολόγιστες συνέπειες.

Ζητείται άμεσα η βοήθεια όσων μπορούν να αντεπεξέλθουν στο κάλεσμά της, ακόμα και αν είναι για απλό έλεγχο στις αγέλες που σιτίζονται οι οποίες έχουν ανάγκη για άφθονο πόσιμο νερό και τροφή, όσο παραμένουν στα επικίνδυνα σημεία.

Επικαλούμαστε το αίσθημα αλληλεγγύης των πολιτών και ζητάμε την δική σας συνδρομή. Οι άνθρωποι και τα ζώα των περιοχών που πλήττονται μας έχουν ανάγκη αυτές τις ώρες, αλλά και μετά, στις ώρες του τραγικού απολογισμού.

Επικοινωνήστε με το τηλέφωνο 6943576907 (Κα Ράνια Σιδερίδη) και προσφέρετε οποία βοήθεια μπορείτε σε υλικό ή ανθρώπινο δυναμικό.

Προς το παρόν η πρόσβαση στην περιοχή των Αγίων Αποστόλων γίνεται μέσω της παραλιακής οδού Καλάμου-Μαρκοπούλου που παραμένει ανοιχτή.

Προς το παρόν εκκλήσεις για βοήθεια που εμφανίστηκαν σε άλλες περιοχές όπως ο Μαραθώνας , έχουν απαντηθεί ήδη και οι εθελοντές συνεχίζουν το έργο τους για όσο χρειαστεί.

Τέλος οφείλουμε να ενημερώσουμε πως ο Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής – ΑΝΙΜΑ δέχεται για περίθαλψη ζώα και πτηνά της άγριας πανίδας που θα εντοπιστούν σε δύσκολη κατάσταση από τις πυρκαγιές