Από τα ρομαντικά κανάλια της Βενετίας μέχρι τις επάλξεις του Ντουμπρόβνικ, περνώντας από το σκωτσέζικο νησί του Σκάι, οι τουρίστες έχουν γίνει εφιάλτης για ορισμένους κατοίκους, παρά τα οικονομικά οφέλη που φέρνουν με την διαβίωση τους εκεί.

Όλοι στο Ντουμπρόβνικ του Game of Thrones

Σε ορισμένους προορισμούς όπως το Ντουμπρόβνικ το όριο της ανοχής φαίνεται πως έχει ξεπεραστεί.
Αυτό συμβαίνει γιατί τους πολλούς τουρίστες της περιοχής, ήρθε να ενισχύσει ένα νέο είδος τουρίστα αυτού που θέλει να δει τα μέρη που γυρίσθηκαν τα επεισόδια της τηλεοπτικής σειράς Game of Thrones και αυτό λένε οι ντόπιοι προκαλεί ασφυξία.


«Μερικές φορές για να μπεις στην παλιά πόλη πρέπει να κάνεις ουρά για μια ώρα σε θερμοκρασία 40 βαθμών», λέει με απογοήτευση η Άνα Μπελόσεβιτς, η οποία απασχολείται στον ξενοδοχειακό τομέα.
Οι αρχές του «μαργαριταριού της Αδριατικής» εγκατέστησαν κάμερες στις πύλες των τειχών για να ελέγξουν τη ροή των επισκεπτών και θέλουν να περιορίσουν τις επισκέψεις των κρουαζιεροπλοίων.

Βενετία: Σε σειρά για την πλατεία του Αγίου Μάρκου

Στην άλλη όχθη της Αδριατικής, η Βενετία των 265.000 κατοίκων και των 24 εκατομμυρίων τουριστών ετησίως θέλει να εγκαταστήσει ένα σύστημα κρατήσεων για την πρόσβαση στην πλατεία του Αγίου Μάρκου κατά τις ώρες αιχμής.


Θέσπισε πρόστιμα 500 ευρώ για όποιον κάνει πικ-νικ καταγής ή βουτάει στη λιμνοθάλασσα.

Φλορεντία: Καταβρέχουν τους τουρίστες

Στη Φλορεντία, οι αρχές καταβρέχουν τους δρόμους γύρω από τη βασιλική Σάντα Κρότσε με αντλίες νερού για να μην χρονοτριβούν υπερβολικά εκεί οι τουρίστες.

«Ένα καλό πρόβλημα»
Ανάμεσα στις λύσεις που προτείνονται, ο Ραφάτ Άλι, ιδρυτής της πλατφόρμας τουριστικής ενημέρωσης Skift, προτείνει να κατανέμονται οι ταξιδιώτες έξω από το κέντρο των πόλεων.

Όμως αυτό επεξέτεινε το πρόβλημα σε συνοικίες αμιγούς κατοικίας, κυρίως με την εισβολή ιστοτόπων εποχικής μίσθωσης όπως ο Airbnb.

Έτσι στη Λισαβόνα, ο πολλαπλασιασμός των τουριστικών διαμερισμάτων έκανε να ανέβουν κάθετα οι τιμές των ενοικίων στην παλιά συνοικία Αλφάμα.

«Σήμερα στην Αλφάμα είναι δύσκολο να βρεις ενοίκιο κάτω από 1.000 ευρώ τον μήνα, ποσό τεράστιο για έναν Πορτογάλο, ο μισθός του οποίου είναι συχνά μικρότερος απ’ αυτό το ποσό», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Μαρία ντε Λούρδες Πινιέιρο, πρόεδρος της Ένωσης της Κληρονομιάς και του Πληθυσμού της Αλφάμα.
Υποβαθμίζεται το περιβάλλον στη Σκωτία

Ακόμη και στο σκωτσέζικο νησί Σκάι, με το άγριο τοπίο, οι αρχές ανησυχούν για τη συμφόρηση στους δρόμους ή την υποβάθμιση του περιβάλλοντος που επιφέρει αυτή η έκρηξη του τουρισμού.

Με στοιχεία ΑΠΕ-ΜΠΕ