Ο Άγιος Νικόλαος Χαλκιδικής είναι ίσως το μοναδικό χωριό της Ελλάδας, που ενώ είναι ορεινός τόπος , έχει να προσφέρει στους επισκέπτές του, τριάντα και πλέον χιλιόμετρα ακρογιαλιάς και γαλάζιας θάλασσας…

Ο οικισμός του Αγίου Νικολάου έχει βαθιές ρίζες στον χρόνο… ίχνη κατοίκισης υπάρχουν στο ύψωμα Βέτρυνος, νοτιοδυτικά του σημερινού χωριού και ανάγονται στην προϊστορική ακόμη περίοδο…

Ο πρώτος οικισμός Αγίου Νικολάου βρίσκεται Βορειοανατολικά του σημερινού χωριού στη θέση Πύργος, αναπτύχθηκε στα κλασικά χρόνια και το όνομα του ήταν Σίγγος…
από εδώ έλαβε το όνομά του ο Σιγγιτκός κόλπος, ο μετέπειτα επονομασθείς του Αγίου Όρους που χωρίζει τις χερσονήσους Σιθωνίας και Άθω.

Ο Άγιος Νικόλαος σήμερα…

Το σημερινό χωριό δημιουργήθηκε από την συνένωση οικισμών στις περιοχές Πύργος, Άγιος , ‘’Φουρνεία’’…

Το όνομά του ο τόπος το οφείλει στη μονή Αγίου Νικολάου του Χρυσοκαμάρου, μετόχι της μονής Ξενοφώντος του Άγίου Όρους, από τον 14ο αιώνα, της οποίας ερείπια σώζονται μέχρι και σήμερα…

Οι κάτοικοι του Αγίου Νικολάου από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας μετέχουν των κοινών και έδωσαν Άντρες που η Ελλάδα τιμά ως Αγωνιστές και Ήρωες της επανάστασης του 1821 & των γεγονότων του 1854…, τον Ιωάννη(Γιαννάκη) Παπά, τον Τριαντάφυλλο Αστερίου, τον Στέργιο Παύλου, τον Δημήτριο Στεργιανό, τον Αθανάσιο Δημητρίου και άλλους πολλούς που μια κόλλα χαρτιού δεν φτάνει…

Αξιοθέατα της περιοχής

Ο Άγιος Νικόλαος είναι ένα χωριό που μπορείς να χαθείς στον χρόνο περιδιαβαίνοντας τα σοκάκια του…
Τα δείγματα της Λαϊκή Χαλκιδικιώτικης Αρχιτεκτονικής πολλά… Σπίτια του 19ου αιώνα εντός τού οικισμού του Αγ. Νικολάου… ξωκλήσια του Αι- Νικόλα , Αι- Γιώργη, του Όρμου της Παναγίας, τον εγκαταλειμμένο ναό της Αγίας Τριάδας, την Αγία Παρασκευή και τον ιερό ναό του Αγ. Γεωργίου.

Εδώ στα Β.Δ. του χωριού, θα συναντήσουμε την παλαιότερη σωζόμενη κοινόχρηστη βρύση κτίσμα του 1626 την «Τσέσμα»… αλλά και τον Πύργο όπου υπάρχουν ευρήματα της Ι.Μ. του Αγ. Νικολάου του Χρυσοκαμάρου από τον 14ο αιώνα.

Γιορτές και Πολιτιστικές εκδηλώσεις

Στον Άγιο Νικόλαο από όσο αφηγείται η παράδοση του τόπου υπήρχαν και συνεχίζουν γιορτές και πανηγύρια όπως …

“Τα κόντηλα”. Προτελευταία ημέρα του έτους πριν το ξημέρωμα παρέες παιδιών ξεχύνονται τραγουδώντας, δίνοντας ευχές στους “νοικοκύρηδες των σπιτιών”, που ανοίγουν τις πόρτες τους διάπλατα για ένα κέρασμα και μία ευχή.

Υπάρχουν τρεις τοπικές εορτές: του Αγίου Νικολάου, του Αγίου Γεωργίου και της Αγίας Παρασκευής. Η μεγάλη εκκλησία τιμάται στον Άγιο Γεώργιο ενώ η δεύτερη σε μέγεθος είναι αφιερωμένη στην πολιούχο Αγία Παρασκευή.
Στο πανηγύρι του Αγίου Νικολάου στον λόφο Βέτρυνο (Συντεταγμένες: 40°14’39″N 23°41’38″E ), μετά τη Θεία Λειτουργία, ανάβονται φωτιές για να καούνε οι θάμνοι γύρω από το εκκλησάκι, για να αποσυμφορηθεί από τα αγριόχορτα που μεγάλωσαν μέσα στον χρόνο.

Στο πανηγύρι του Αγίου Γεωργίου η Θεία Λειτουργία τελείται στο παλιό εξωκκλήσι του Αγίου στην περιοχή Δημάνια (Συντεταγμένες: 40°14’55″N 23°40’27″E ). Μετά τη Λειτουργία, ετοιμάζονται μεζέδες και ποτά που συνοδεύονται από χορούς συνοδεία ζωντανής ορχήστρας.

Άλλο εξωκκλήσι του χωριού είναι αυτο της Αγίας Μαρίνας, το οποίο βρίσκεται λίγο έξω από τον οικισμό, στους πρόποδες του λόφου Γκούβαλη, στο οποίο τελείται η Θεία Λειτουργία την ημέρα της εορτής της αγίας.

Στο μεγαλύτερο πανηγύρι, αυτό της πολιούχου Αγίας Παρασκευής, οι εκδηλώσεις αρχίζουν νωρίτερα από τη μέρα της μνήμης της. Κάθε βράδυ στην πλατεία στήνεται λαϊκό παραδοσιακό γλέντι με τοπικές ή ξένες ορχήστρες. Το βράδυ της παραμονής οι πιστοί αγρυπνούν στον αυλόγυρο της εκκλησίας. Ανήμερα, μετά τη Θεία

Λειτουργία, προσφέρεται “μπισκοτολούκουμο”.
Παρόμοια πανηγύρια με φαγητό και χορό γίνονται του Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος (πρώτο Σάββατο Σαρακοστής) στον Όρμο Παναγίας και την Καθαρή Δευτέρα στην πλατεία του χωριού.

Την Τρίτη του Πάσχα γίνεται η μεγάλη λιτανεία όλων των εικόνων του Αγίου Γεωργίου. Στη στάση που γίνεται στο εξωκκλήσι του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου στον Παπίδηλο, προσφέρονται κόκκινα αυγά, τυρί, ψωμί και κρασί για τους οδοιπόρους πιστούς που λιτανεύουν τα “Εικονίσματα” όπως αποκαλούν οι ντόπιοι τη λιτανεία αυτή. Η παράδοση θέλει την αρχή αυτής εκδήλωσης στα χρόνια της Τουρκοκρατίας.

Οι κάτοικοι πήγαιναν μέχρι τον Όρμο Παναγίας με τα πόδια και καθώς έσκυβαν να προσκυνήσουν τις εικόνες που ήταν αραδιασμένες στο πεζούλι των Αγίων Θεοδώρων, αντάλαζαν μυστικά τα σχέδιά τους για την Επανάσταση.

Σήμερα η διαδρομή έχει μειωθεί και περιορίζεται περιμετρικά του χωριού.
Παραγωγή τσίπουρου με την παραδοσιακή μέθοδο για έναν μήνα περίπου αρχίζοντας στο τέλος του πρώτου δεκαπενθημέρου του Οκτωβρίου.

Και τι να πρωτοπούμε για τις θάλασσες και τις ακρογιαλιές του Αγίου Νικολάου…

Οι παραλίες του Αγίου Νικολάου βρίσκονται σε μικρή απόσταση από το χωριό και ξεχωρίζουν για την ψιλή κατάλευκη άμμο και την καταγάλανη θάλασσα με τα πεντακάθαρα, κρυστάλλινα νερά.

Το επίνειο του Αγίου Νικολάου είναι ο Όρμος Παναγίας, ένα γραφικό λιμάνι, σε απόσταση μόλις 2,5 χιλιόμετρα από το χωριό.

Με πεύκα που φιλούν το πρόσωπο της θάλασσας, με την κυκλική δαντελωτή του ακτογραμμή και φόντο την κορυφή του Άθω, του δίνουν το μοναδικό προνόμιο να αποτελεί την πόρτα απ’ όπου 100.000 επισκέπτες κάθε καλοκαιρινή περίοδο απολαμβάνουν μια κρουαζιέρα προς την Αθωνική πολιτεία.

Απ’ τον Όρμο Παναγίας πραγματοποιούνται καθημερινά δρομολόγια για τον περίπλου της χερσονήσου του Άθω, καθώς και μικρές στάσεις στο νησάκι της Αμμουλιανής και στην Ουρανούπολη.

Στις γραφικές ταβέρνες του Όρμου μπορούν να ικανοποιηθούν με τους εκλεκτούς θαλασσινούς μεζέδες και οι πιο απαιτητικές γαστρονομικές επιθυμίες με τη συνοδεία του παραδοσιακού αγιονικολάτικου τσίπουρου.

Αμέσως μετά τον Όρμο βρίσκεται το Λαγονήσι με τους ατέλειωτους κόλπους και τις μαγευτικές ακρογιαλιές. Στην τοποθεσία αυτή μια διαυγέστατη ρηχή ακρογιαλιά προσφέρει στον επισκέπτη μια μαγευτική θέα.

Για τον παραθεριστή που θα ήθελε να βουτήξει στην πιο διάφανη θάλασσα, που θα επιθυμούσε να μαυρίσει ξαπλωμένος στην πιο όμορφη αμμουδιά, δεν έχει παρά να επισκεφτεί την ακτή του Πύργου. Η αρχαία Σίγγος τον περιμένει να του προσφέρει όλες τις σύγχρονες καλοκαιρινές απολαύσεις.

Στο άλλο άκρο της Τρανής Αμμούδας, η αξιοποιημένη εν μέρει πλαζ της παραλίας Λιβροχιού, με τις μικρές ξενοδοχειακές μονάδες και τουριστικές επιχειρήσεις, με την ασημένια αμμουδιά της, αποτελεί μια ασφαλή επιλογή για τον παραθεριστή, που θα ήθελε να κολυμπήσει σε σίγουρα και καθαρά νερά.

Στο μυχό του Σιγγιτικού κόλπου, μεταξύ Πυργαδικίων και Αγίου Νικολάου βρίσκονται οι ακτές: Ελαιώνας, Κορτήρι, Σχοινιά και Σαλονικιού.

Πρόκειται για τέσσερις πεντακάθαρες, αμμουδερές ακτές, που μικρές βραχώδεις προεξοχές ξεχωρίζουν τη μία από την άλλη.

Στον Όρμο Παναγίας, στην Τρανή Αμμούδα, στη Σαλονικιού και στο Λαγονήσι μπορείτε να φιλοξενηθείτε σε πεντακάθαρα, παραδοσιακά καταλύματα, καθώς και να βρείτε φρέσκο ντόπιο ψάρι, στα εστιατόρια της περιοχής.

Αξιόλογες παραλίες περιοχής Αγίου Νικολάου

Όρμος Παναγίας : 2,5 km από τον Άγιο Νικόλαο
Λατούρα : 500 m μετά τον Όρμο, νότια
Λαγονήσι : 1000 m μετά τον Όρμο
Πύργος : 1,5 km ανατολικά του Αγίου Νικολάου
Τρανή Αμμούδα : Μεταξύ Πύργου και Όρμου Παναγίας
Σαλονικιού : 4 km προς Πυργαδίκια
Σχοινιά : 2,5 km προς Πυργαδίκια
Ελαιώνας : 1km από Σαλονικιού
Κορτήρι : 700 m από Σαλονικιού

Πηγή, με στοιχεία από :  halkidiki.com / halkidiki.gov.gr / agiosnikolaos.gohalkidiki.com