Το «Lulu Rose» είναι το πρώτο εστιατόριο-ψαροκάικο μήκους 20 μέτρων και πλάτους 8 μέτρων, στην εύφλεκτη και αποκλεισμένη περιοχή της  Λωρίδας της Γάζας.

Το εστιατόριο, γνωστό ως «Lulu Rose», διαθέτει μία βεράντα η οποία μπορεί να φιλοξενήσει έως και 100 πελάτες ενώ η ευρύχωρη αυλή του, με εκπληκτική θέα στο πέλαγος μαζί με το φρέσκο άρωμα της θαλασσινής αύρας, μπορεί να φιλοξενήσει περίπου 250 πελάτες.

Η Χάνα αλ-Τζαρούσα, επαγγελματίας στα μέσα ενημέρωσης στη Γάζα, ενθουσιάστηκε με την ιδέα ενός εστιατορίου πάνω σε ένα ψαροκάικο.

«Είναι μια πηγή άνεσης και αναψυχής για τους επισκέπτες και τους πελάτες», δήλωσε στο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua λέγοντας ότι είναι η τρίτη φορά που το επισκέπτεται για να εμπνευστεί για τα ποιήματά της.

Η Τζαρούσα εκτιμά ότι η διασκέδαση στις αποκλεισμένες παράκτιες περιοχές είναι πολύ περιορισμένη λόγω των κακών οικονομικών συνθηκών, και ως εκ τούτου, το εστιατόριο-ψαροκάικο αποτελεί μία μοναδική ιδέα.

«Το πιο ελκυστικό μέρος για τα δύο εκατομμύρια κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας είναι η θάλασσα», λέει από την πλευρά της η φίλη της Τζαρούσα, Χάμαντ.

Ένας άλλος πελάτης, ο Μαχμούντ Ζακούτ, λέει ότι αυτό το εστιατόριο είναι μία νέα επιλογή αναψυχής για τους κατοίκους της Γάζας.

Δηλώνει πολύ ενθουσιασμένος που η επταμελής οικογένειά του θα δειπνήσει σε αυτό το όμορφο σκάφος και εκτιμά ότι παρόμοια έργα δίνουν την ευκαιρία να αψηφήσουν την ενεργειακή κρίση που μαστίζει την Γάζα.

«Το σκάφος έχει προσελκύσει πολλούς πελάτες που αναζητούν μια αλλαγή στον ελεύθερο χρόνο εδώ, καθώς η παραλία της Γάζας έχει γεμίσει με κολυμβητές», λέει ένας υπάλληλος του εστιατορίου.

Ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου Μοχάμεντ Ταρτούρι είπε στο Xinhua ότι το σκάφος, το οποίο μετατράπηκε σε εστιατόριο, ήταν αγκυροβολημένο για χρόνια στο λιμάνι της Γάζας.

«Το μεγάλο αυτό αλιευτικό σκάφος δεν έβγαινε στη θάλασσα εξαιτίας των περιορισμών που επέβαλε το Ισραήλ στους ψαράδες στη Λωρίδα της Γάζας και λόγω της αδυναμίας των αλιευτικών επιχειρήσεων», λέει ο Ταρτούρι αναφερόμενος στους περιορισμούς που θέτουν οι ισραηλινές ναυτικές δυνάμεις στους ψαράδες, να αλιεύουν δηλαδή σε περιοχή έξι μιλίων μέσα στα χωρικά ύδατα της Λωρίδας της Γάζας.

Οι περιορισμοί αυτοί είχαν ως αποτέλεσμα πολλά αλιευτικά σκάφη να εγκαταλειφθούν στο λιμάνι της Γάζας αφού οι ιδιοκτήτες τους σταμάτησαν να ψαρεύουν, καθώς τα έσοδά τους ήταν λιγότερα από τα λειτουργικά έξοδα.

Για τον Ταρτούρι το εστιατόριο « Lulu Rose» αντανακλά το σύνθημα «μέσα στο νερό αλλά σταθερό στη γη» ως έκφραση της τρέχουσας δύσκολης κατάστασης στη Λωρίδα της Γάζας.

Πηγή: sipa press / arab24