Είναι το καλοκαιρινό σπίτι όλων…

στη Θεσσαλονίκη και όχι μόνο…

Το µέρος που µάθαµε κολύµπι, ερωτευτήκαμε, µεθύσαµε, γελάσαµε και κλάψαµε…

Είναι τα παιδικά µας καλοκαίρια και τα καλοκαίρια των γονιών και των παιδιών µας…

Να µερικά πράγµατα, για αρκετούς µυστικά ακόµη, που αγαπάµε σε κείνη…

1> Ο Ίταµος ή ∆ραγουδέλης ή Ντραγκντέλς, όπως το ξέρουν οι ντόπιοι. Το βουνό και το πευκόδασος που διασχίζει το δεύτερο πόδι. Απίστευτης, οµορφιάς τοπίο που καθρεφτίζει τη βλάστηση του στα νερά εκατέρωθεν της Σιθωνίας. Ανεβείτε στα µονοπάτια του άφοβα! Μαύρη Πέυκη, χρυσαετοί κι άλλα 92 είδη πουλιών θα σας συντροφεύουν.

Ίταμος. Ένα δέντρο ηλικίας 2000 και πλέον ετών, χαρακτηρισμένο σήμερα ως Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης, είναι αυτό που θύμισε και ξαναέδωσε το προ-ελληνικό όνομά του, στον Ορεινό Όγκο της Σιθωνίας.

2> O Παρθενώνας. Συνδυασµός Πήλιου και Ζαγοροχωρίων, το ωραιότερο ηλιοβασίλεµα του νοµού, θέα που κόβει την ανάσα, σπίτια µοναδικής αρχιτεκτονικής, ένα υπέροχο µουσείο και µια ακόµα πιο υπέροχη εκκλησία.
3> Οι άγνωστες διαδροµές µέσα από το δάσος. Από τον Πολύγυρο µέχρι το Μεταγγίτσι. Ταξίδι στις αισθήσεις. Ιδανικός και για τα µεγάλα µποτιλιαρίσµατα. Η µαγεία του Χολοµώντα.
4> Η µαρίνα της Σανής. Το πιο κοσµοπολίτικο µέρος του νοµού. Ένα σηµείο που θα µπορούσε να βρίσκεται άνετα στη Γαλλική Ριβιέρα. Αληθινό κόσµηµα.
5> Οι αλεπούδες που διασχίζουν τις ερηµιές πριν τη Βουρβουρού τις νύχτες. Βγαλµένες από παραµύθι.
6> Η παραλία Καραγάτσι. Άγνωστη, απροσπέλαστη και κυρίως µε την αχλή µιας άλλης εποχής. Κολυµπάς στο νησί απέναντι για κρίταµα.
7> Η Κοµίτσα. Ένας σχεδόν ιδιωτικός παράδεισος στη σκιά του Αγίου Όρους µε την διακριτική πολυτέλεια του Άβατον να δεσπόζει.


8> Οι ξενώνες Οικίες Αλεξάνδρου στην Αρναία. Ένα µάθηµα στιλ και ζεστασιάς ιδανικοί για χειµώνα και καλοκαίρι.
9> Το Eagles Palace στην Ουρανούπολη. Πέντε σχεδόν δεκαετίες αριστοκρατικής φινέτσας και φιλοξενίας πέρα από εποχές και µόδες.
10> Οι τρεις πύργοι στη Σάνη, τις Φώκιες και την Ουρανούπολη, που ο µύθος λέει ότι ένας άρχοντας είχε φυλακίσει τις κόρες του.
11> Η θέα από τη γέφυρα της Ποτίδαιας την ώρα που τη διασχίζουν τα πλοία. Παραίσθηση.
12> Μοναστική πολιτεία, το τελευταίο Άβατον της Ευρώπης, µια οπτική και αισθητική παραίσθηση που είκοσι µοναστήρια βυζαντινής αρχιτεκτονικής, δώδεκα σκήτες και πάνω από 800 κελιά. Παγκόσµια Πολιτιστική Κληρονοµιά της Ουνέσκο.
13> Ο ∆ιάπορος, ένα µικρό νησί που παροµοιάζεται δικαιολογηµένα σαν η Καραϊβική της Ελλάδας για τα απίστευτα νερά και την ιδιωτικότητά του.


14> Οι πιο πολλές γαλάζιες σηµαίες της χώρας µαζεµένες εδώ. Από την Ελιά, τις Καβουρότρυπες και την Τρανή Αµµούδα της Σιθωνίας, µέχρι τη Σίβηρη, το Ναυαγό και το Παλιούρι της Κασσάνδρας. Κολύµπα.
15> Το εξαιρετικό σουσουρόµελο που παράγει ο Σίθων, το τοπικό εργοστάσιο µελιού από σούσουρα στη Νικήτη όπου µπορείτε να το αγοράσετε. Τροφή των µελισσών ο θάµνος που φύεται εδώ.
16> Το λάδι της Ορµύλιας, ένα εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο από ελαιώνες αιώνων που παράγουν και ένα ιδιαίτερο είδος ελιάς.
17> Το κρασί των αµπελώνων του κτήµατος Καρά, που ο καπετάνιος φρόντισε να παραχθεί εδώ, στις πλάγιες του Μελίτωνα, από εξαιρετικές ποικιλίες µε τη βοήθεια διάσηµων οινοποιών που έφερε µαζί του από τη Γαλλία. Μαλαγουζιά, Ληµνιό, Sauvignion Blanc και Cabernet οι καλύτερες ποικιλίες του.
18> Τα Στάγειρα, η πατρίδα του µεγαλύτερου Έλληνα φιλόσοφου, του Αριστοτέλη, στους πρόποδες του Στρατωνικού όρους, 73 χιλιόµετρα από τη Θεσσαλονίκη, µε το εξαιρετικό πάρκο του Αριστοτέλη που έρχεσαι σε επαφή µε διαδραστικό τρόπο µε τη σκέψη του.

19> Η Όλυνθος, η αρχαία πόλη στη Χαλκιδική, διαθέτει ένα µικρό εξαιρετικό µουσείο που µε τη βοήθεια της τεχνολογίας βιώνεις την ιστορία της περιοχής που κατοικείται από τη Νεολιθική εποχή.
20> Η δροσιά βάλσαµο στο αιώνιο σπήλαιο των Πετραλώνων που ανακαλύφθηκε το 1959 και εντός του µπορείς να δεις τα ίχνη κατοίκησης Αρχανθρώπων 700.000 περίπου ετών, των αρχαιότερων Ευρωπαίων προγόνων που έχουν βρεθεί µέχρι σήµερα.
21> Τα καρναβάλια στον Πολύγυρο, η µυθική ζωοπανήγυρης του Αγίου Μάµα το Σεπτέµβριο, το πανηγύρι του Αγίου Παντελεήµονα στον Παρθενώνα, η γιορτή της σαρδέλας στα Μουδανιά κρατούν κάτι από το παλιό κλίµα της Χαλκιδικής στην προ-τουριστική της φάση.

22> Τα Λιµανάκια του Καρά. Το πιο primitive µέρος της Σιθωνίας. Έρηµα, βοηθούν τα σκάφη να πιάνουν και να στήνουν ονειρικά σκηνικά σε µια άλλη Χαλκιδική.
23> Το Φεστιβάλ της Σάνης. Το πιο unique καλοκαιρινό φεστιβάλ στη Βόρεια Ελλάδα. Στο λόφο της απολαύσαµε µερικά από τα σπουδαιότερα σχήµατα και φωνές του καιρού µας.
24> Η µυρωδιά από θειάφι, ακόµα, στα Λουτρά Αγίας Παρασκευής. Μνήµες λουτροπόλεων.
25> Αν νοµίζετε ότι στον επισήµως γνωστό Άγιο Πρόδροµο θα φάτε τα καλύτερα σουβλάκια πλανάστε… Κάντε µια βόλτα µέχρι τα Βράσταµα και θα γλείφετε και το καλαµάκι. Στην υπέροχη διαδροµή Πολύγυρος – Μεταγγίτσι.
26> Έχει και στη Χαλκιδική καταρράκτες. Ακολουθώντας τον ασφάλτινο δασικό δρόµο Βαρβάρας-Ολυµπιάδας θα περάσετε τις 5 Βρύσες (το σηµείο λέγεται και Κρασονέρι) θα τους ανακαλύψετε µέσα στο πυκνό δάσος που ανήκει στη Βαρβάρα (αν και βρίσκονται πιό κοντά στην Ολυµπιάδα).

27> Τα υπέροχα ορεινά ξωκλήσια. Παναγούδα (στο δρόµο για την Αρναία), Αγία Παρασκευή (λίγο µετά την Απολυµένη Πέτρα έξω απ΄τον Ταξιάρχη), του Αγίου Παντελεήµονα στον Ταξιάρχη, κτισµένο από το 1890, του Προφήτη Ηλία του Βάβδου (στην κορφή του βουνού στον Άγιο Πρόδροµο) µε απίστευτη θέα µέχρι τον Άθω, αλλά και του Άγίου Παύλου µεταξύ Νικήτης – Μαρµαρά. Μακριά απ΄τον κόσµο.
28> Να περπατάµε στην ιστορία της Αρναίας. Στο υπέροχο ορεινό χωριό έχουν αναρτηθεί επιγραφές σε εκατό περίπου ιστορικά κτίρια µακεδονίτικης αρχιτεκτονικής, όπου και αναγράφεται µια σύντοµη ιστορία του κτιρίου.
29> Το αιωνόβιο πεύκο στη Νικήτη. ∆ίπλα στη θάλασσα και επίσηµα ανακηρυγµένο µνηµείο της φύσης από το 1976.


30> Η Χαλκιδική της γαστρονοµίας. Σγουρός Σκαντζόχοιρος και Σουσουράδα στην Άθυτο, Τριζόνι στην Κρυοπηγή , Μαριγούλα στον Πολύγυρο, Μπουκαδούρα στην Ελιά. Μέρη που αγαπάµε να τρώµε.
31> Ο πιο γέρικος πλάτανος – µνηµείο της φύσης της Χαλκιδικής στην πλατεία του χωριού Γεροπλάτανος (στο δρόµο µεταξύ Άγιου Πρόδροµου και Αρναίας). 20 µέτρα ύψος, 15 περίµετρος. Η πηγή στα ριζά του µοναδική.
32> Το γυάλινο δάπεδο της εκκλησίας του Αγίου Στεφάνου στην Αρναία, όπου µετά τις εργασίες αποκατάστασης από την 10η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων βλέπεις την ιστορία υπογείως.


33> Ένα από τα ελάχιστα εναποµείναντα καρνάγια στην Ιερισσό της Χαλκιδικής, Πάνω στην αµµουδιά έξω απ τα Νέα Ρόδα. Μυρωδιά από ξύλο και θάλασσα κι αν είσαι τυχερός ο Νίκος ο Μπαγιόλας µπορεί να σε τρατάρει παστό ορκύνι, σπεσιαλιτέ της περιοχής, αλλιώς θα σου πει πού να το αναζητήσεις στο χωριό.
34>Τα άσπρα βράχια στην παραλία των καθηγητών της Βουρβουρούς. Γλυπτά της φύσης.
35> Η κατασκήνωση της ΧΑΝΘ στον Άγιο Νικόλαο. Ποια να συγκριθεί µαζί της; Προνόµιο να καταφέρεις να βρεις θέση και να έχεις περάσει τουλάχιστον µια σεζόν παιδί εκεί. Λίστες αναµονής απ΄τα Χριστούγεννα ακόµη.
36> Το φρέσκο ψάρι στο Λιναράκι, ανάµεσα Καλαµίτσι και Σάρτη. Σε τρία κολπάκια-λιµανάκια, θαρρείς και είσαι σε νησί.
37> Ο κακός χαµός στο φοιτητικό κάµπινγκ στο Ποσείδι. Όλοι γκρινιάζουν για το αδιαχώρητο και τις κακές συνθήκες υγιεινής αλλά όλοι έχουν µια σέλφι από εκεί.
38> Η ακτή Κοβιού. Παίρνεις τη χωµάτινη κατηφόρα µε τα πόδια και µένεις µ΄ανοικτό το στόµα µπροστά στον πιο έντονα (ίσως) γαλαζοπράσινο κολπάκι της Χαλκιδικής. Τα πεύκα φτάνουν µέχρι τη θάλασσα. Βρίσκεται µεταξύ Νικήτης και Νέου Μαρµαρά.


39> Η καντίνα Ανδροκλής. Έχει καβαντζώσει το πιο ωραίο σηµείο µε απίστευτη θέα σε µια στροφή µε πλάτωµα. Τραπεζάκια στη σκιά και θάλασσα µέχρι εκεί που φτάνει το µάτι σου. Θα τσιµπήσεις αξιοπρεπώς «βρόµικα» και στο τέλος θα σε τρατάρει και γιαούρτι µε ντόπιο µέλι.
40> Αν καταφέρεις και βρεις το δρόµο σου στον λαβύρινθο των χωµατόδροµων, σε µια στροφή µεταξύ Σάρτης και Καλαµιτσίου, από όπου ούτε δορυφόρος δεν βγάζει άκρη, θα φτάσεις σε µια από τις πιο όµορφες παραλίες του κόσµου. Στο Κριαρίτσι (στην τρίτη παραλία, την πιο όµορφη) δεν χρειάζεσαι καν µαγιό.
41> Η πεµπτουσία και γιορτή του ελληνικού design σε ένα ξενοδοχείο. Τις Ekies στη Βουρβουρού. Τα καλύτερα µυαλά µαζί. Νέα προσθήκη το υπέροχο prive εστιατόριο των δέκα ατόµων ως άλλο δενδρόσπιτο. “Treehouse” στην κυριολεξία.
42> Τα κάµπινγκ που µας µεγάλωσαν. Ο Αρµενιστής, το Καλαµίτσι, το Πλατανίτσι, του Ζωγράφου… Νύχτες και µέρες χαράς.
43> Το ξηµέρωµα στις παραλίες της Σιθωνίας µε θέα τον ήλιο που βάφει κόκκινο το Άγιο Όρος.
44> Τα ντόπια κρέατα στο Κασσανδρινό και το Μεταγγίτσι. Εµπειρία.
45> Ο περίπατος στο δάσος από τη Σάνη στη Σίβηρη. Το άλλο πρώτο πόδι.
46> Ο Ταξιάρχης. Η απέραντη οµορφιά του Χολοµώντα στην πιο διαφορετική εκδοχή της Χαλκιδικής που οι περισσότεροι δεν βάζουν ποτέ στο πρόγραµµα τους.


47> Τα γαϊδουρονήσια στην Αµουλιανή προς τη µεριά του Άγιου Όρους. Οι βάρκες των ντόπιων θα σε πάνε και θα σε φέρουν στις µαγευτικές παραλιούλες τους. Μην περιµένεις να βρεις σκιά, µόνο το απέραντο γαλάζιο.
48> Η πιο όµορφη βεράντα της Σιθωνίας. Λίγο πιο πάνω από τη δασική περιοχή Ψαριά, στον ∆ραγουδέλη, στην αρχή της απότοµης ανηφοριάς για την κορυφή του και το Πυροφυλάκιο του ∆ασαρχείου, δεξιά στην πρώτη διασταύρωση, θα µείνεις άφωνος. Θέα στα τρία πόδια της Χαλκιδικής σαν να τη θωρείς στο χάρτη. Μάθηµα Γεωγραφίας.
49> Νικήτη. Από τα ωραιότερα χωριά της Ελλάδας µε υπέροχα σοκάκια του άνω χωριού ασύλληπτα πέτρινα σπίτια και τον Άγιο Νικήτα να δεσπόζει στην κορυφή. Μην φύγετε χωρίς να φάτε ρεβανί µε παγωτό. Ντόπια λιχουδιά.


50> Ιερισσός – Πυργαδίκια, η πιο primitive διαδροµή της Χαλκιδικής. Ελάχιστα αυτοκίνητα, µπόλικη άγρια πανίδα και πεύκα να ρίχνουν τη σκιά τους στο δρόµο.

Πηγή : parallaximag