Οι παγκόσμιες ταξιδιωτικές εταιρίες TUI, Thomas Cook και DER ξεκλείδωσαν ήδη τα συστήματα για τις κρατήσεις του επόμενου καλοκαιριού.

Οι Γερμανοί άρχισαν να κλείνουν τις διακοπές τους για το Καλοκαίρι του 2018 και ήδη από τα μέσα Αυγούστου, οι ισχυρότεροι τουρ οπερέϊτορ της γερμανικής αγοράς (TUI, Thomas Cook, DER Touristik) «ξεκλείδωσαν» τα συστήματα κρατήσεών τους για το επόμενο καλοκαίρι σε μια προσπάθεια να αξιοποιήσουν την ολοένα ενισχυόμενη τάση των Γερμανών ταξιδιωτών να κλείνουν πολύ νωρίς τις διακοπές τους.

Κι αυτό καθώς επιδιώκουν να αξιοποιήσουν τις μεγάλες προσφορές που υπάρχουν στην αγορά έγκαιρων κρατήσεων (early bookings) αλλά και να διασφαλίσουν ότι θα βρουν δωμάτιο στον προορισμό και το ξενοδοχείο που θέλουν κι όχι «όπου βρουν» απ΄ ότι θα έχει απομείνει απούλητο.

Πυξίδα για την κίνηση τους τουρ οπερέϊτορ ήταν τα δεδομένα της τρέχουσας τουριστικής περιόδου καθώς άρχισε να γίνεται «πανικός» από το Σεπτέμβριο.

Είναι χαρακτηριστικό πως μέχρι το Νοέμβριο πέρυσι, υπήρχαν πολλά ελληνικά ξενοδοχεία που είχαν διαθέσει ακόμα και πάνω από το 50% των δωματίων τους με χαμηλές τιμές στη συγκεκριμένη αγορά.

Ήδη, Έλληνες ξενοδόχοι δηλώνουν  πως τα δωμάτια στην αγορά early bookings της Γερμανίας προσφέρονται με έκπτωση 20-40%.

Η TUI δέχεται, ήδη, κρατήσεις για τα προγράμματά της που αφορούν στην περίοδο Απρίλιος-Οκτώβριος του 2018.

Η δυνατότητα κρατήσεων έχει ενεργοποιηθεί για όλα τα ξενοδοχεία που είναι ενταγμένα στο χαρτοφυλάκιο του ομίλου και είναι ενταγμένα στις αλυσίδες που έλεγχε, δηλαδή Riu, TUI Blue, Robinson, Magic Life, TUI Family Life, Best Family και Sensimar.

Ο ισχυρότερος ταξιδιωτικός όμιλος της Ευρώπης έχει ρίξει στη γερμανική αγορά, ήδη, το 50% των δωματίων που ελέγχει σε ξενοδοχεία στην Ισπανία, την Ελλάδα και την Ιταλία.

Ο Thomas Cook άνοιξε τα συστήματά του για το επόμενο καλοκαίρι, δεχόμενος κρατήσεις για 21 προορισμούς μικρών και μεσαίων αποστάσεων. Συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας που αποτελεί ένα από τα best seller της γερμανικής αγοράς.

Ο DER Touristic από την πλευρά του άρχισε, ήδη, να δέχεται κρατήσεις για το καλοκαίρι του 2018 για 300 ξενοδοχεία σε προορισμούς μικρών και μεσαίων αποστάσεων, όπως η Ελλάδα.

Ως δέλεαρ προς τους πελάτες του προσφέρει εκπτώσεις έως 40% στις αρχικές τιμές των πακέτων.

Η διαρκώς ενισχυόμενη τάση των Γερμανών να κλείνουν νωρίς τις διακοπές τους για να επωφεληθούν από τις εκπτώσεις επιβεβαιώνεται και από το «φρενάρισμα» των πωλήσεων ταξιδιών στην αγορά της Γερμανίας που καταγράφηκε τον Ιούλιο.

Κι αυτό, όπως εξηγούν παράγοντες της αγοράς, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των Γερμανών έχει, ήδη, ολοκληρώσει τις κρατήσεις για το 2017.

Οι ιδιοκτήτες των ταξιδιωτικών γραφείων της Γερμανίας προσδοκούσαν πως ο βροχερότερος Ιούλιος των τελευταίων χρόνων θα ωθούσε σε αύξηση τις πωλήσεις ταξιδιών προς τους προορισμούς ήλιου και θάλασσας. Η πραγματικότητα, ωστόσο, ήταν πολύ διαφορετική καθώς οι Γερμανοί προτίμησαν να κάτσουν σπίτι.

Έτσι, σύμφωνα με τη μηνιαία ανάλυση των πωλήσεων ταξιδιών που πραγματοποιεί η εταιρεία καταναλωτικών ερευνών Gfk, οι πωλήσεις ταξιδιών για το καλοκαίρι του 2017 στην αγορά της Γερμανίας σημείωσαν «πτώση» 5%.

Το φρενάρισμα πωλήσεων του Ιουλίου είχε ως αποτέλεσμα, στο σύνολό της γερμανικής αγορά ταξιδιών να εμφανίζει αύξηση 2% στο τέλος Ιουλίου έναντι 3% στο τέλος Ιουνίου. Ψαλιδίζοντας, ουσιαστικά, τη μεγαλύτερη άνοδο που είχε καταγραφεί τους προηγούμενους μήνες.

Σύμφωνα με την GfK, η πτώση του πωλήσεων του Ιουλίου αντισταθμίστηκε σε ένα βαθμό από την αύξηση των πωλήσεων για το καλοκαίρι του 2018.

Αν, όμως, ο Ιούλιος δεν ήταν καλός για τις πωλήσεις ταξιδιών στη Γερμανία, καταγράφηκε ως «success story» με βάση τις αναχωρήσεις ταξιδιωτών.

Σύμφωνα πάντα με την Gfk (στοιχεία από 1.200 γερμανικά ταξιδιωτικά γραφεία) οι αναχωρήσεις ταξιδιωτών τον Ιούλιο κατέγραψαν αύξηση 3,2% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2016.

Κι αυτό αποκτά μεγαλύτερη σημασία, καθώς ο Ιούλιος του 2016 ήταν ο μόνος μήνας του περυσινού καλοκαιριού κατά τον οποίο καταγράφηκε αύξηση αναχωρήσεων.

Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει πως οι πωλήσεις ταξιδιών κινούνται πτωτικά 4,3% και τον Αύγουστο. Αντίθετα, αύξηση πωλήσεων καταγράφεται για ταξίδια του Σεπτεμβρίου (+6%) και του Οκτωβρίου (+2%).

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως τα στοιχεία επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις πως οι Γερμανοί ψάχνουν τρόπους να μειώσουν το κόστος των διακοπών τους. Γι’ αυτό στρέφονται στην αγορά έγκαιρων κρατήσεων όπου βρίσκουν μεγάλες εκπτώσεις, αλλά και στο δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου όπου οι τιμές είναι χαμηλότερες.

Αντίθετα, δείχνουν να απομακρύνονται από την περίοδο αιχμής του καλοκαιριού και ιδιαίτερα τον Αύγουστο.

Πηγή:Euro2days