Στη τρίτη θέση σε αυθαίρετα βρίσκεται η Χαλκιδική, όπου δηλώθηκαν 27.232 παρανομίες, που αντιστοιχούν σε 1,4 εκατομμύριο τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων και 700.000 τετραγωνικά μέτρα βοηθητικών χώρων.

Ειδικότερα και στο σύνολό τους, σε όλη την Ελλάδα ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο οι πολεοδομικές αυθαιρεσίες που δηλώθηκαν στους δύο τελευταίους νόμους για τα αυθαίρετα

Τα «σκήπτρα της αυθαιρεσίας» κατέχει σταθερά η Ανατολική Αττική, όπου δηλώθηκαν περίπου 76.600 πολεοδομικές παρανομίες, με συνολικό εμβαδόν μεγαλύτερο των 8 εκατ. τετραγωνικών μέτρων.

Σημαντικός αριθμός αυθαιρέτων όμως καταγράφηκε στους νομούς Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Εύβοιας, Λάρισας και Κορινθίας.

Η περιφερειακή ενότητα –Νομός- που έρχεται δεύτερη στη χώρα, μετά την Ανατολική Αττική, είναι εκείνη της Θεσσαλονίκης, όπου δηλώθηκαν 66.911 πολεοδομικές αυθαιρεσίες οι οποίες αντιστοιχούν σε 4,3 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων και 1,9 εκατομμύριο τετραγωνικά μέτρα βοηθητικών χώρων, ενώ στην τρίτη θέση όπως προαναφέρθηκε, βρίσκεται η Χαλκιδική, όπου δηλώθηκαν 27.232 παρανομίες, που αντιστοιχούν σε 1,4 εκατομμύριο τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων και 700.000 τετραγωνικά μέτρα βοηθητικών χώρων.
Η ισχύουσα ρύθμιση θα βρίσκεται σε ισχύ έως τις 23 Σεπτεμβρίου, αν δεν αντικατασταθεί νωρίτερα από το νέο πλαίσιο που θα φέρει μέσα στις επόμενες ημέρες στη Βουλή το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Αξίζει, πάντως, να αναφερθεί ότι στο σύνολο της χώρας (πάντα στα αυθαίρετα που βρίσκονται σε τέτοιο στάδιο της διαδικασίας νομιμοποίησης ώστε να υπάρχει γεωγραφικός εντοπισμός) έχουν δηλωθεί 53,79 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων και 23,9 εκατ. τ.μ. βοηθητικών χώρων. Αν επαναλάβουμε την ίδια υποθετική αναλογία (αντιστοίχιση των τετραγωνικών των δηλωθέντων αυθαιρεσιών σε κατοικίες των 80 τ.μ.), τότε τα τετραγωνικά αυτών των 779.909 δηλώσεων αντιστοιχούν σε 971.248 κατοικίες (σύμφωνα με την απογραφή του 2011, το σύνολο των κατοικιών της χώρας είναι 6.384.353).