Ξεκίνησε  η  τριήμερη  7η Γιορτή Κτηνοτροφίας – Γεωργίας  που διοργανώνουν ο Δήμος Πολυγύρου, η Δημοτική Κοινότητα Γαλάτιστας και ο Αγροτικός Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Γαλάτιστας.

Ο Δήμαρχος Πολυγύρου, Αστέριος Ζωγράφος, καλωσόρισε τον κ. Φάμελλο στη Γαλάτιστα και τόνισε ότι στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι η ολοκληρωμένη επιμόρφωση των κατοίκων και ιδιαίτερα των γεωργών και των κτηνοτρόφων γιατί η Χαλκιδική δεν είναι μόνο τουρισμός, είναι και πρωτογενής τομέας με έντονα μάλιστα χαρακτηριστικά.

Τον κ. .Σωκράτη  Φάμελλο υποδέχτηκαν επίσης εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης  ο πρόεδρος της  Δημοτικής Κοινότητας  Γαλάτιστας κος Σείρας Εμμανουήλ,   ο πρόεδρος του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Γαλάτιστας κος Τσαρτσαφλης Άγγελος, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας, Θεοφάνης Παπάς, ο Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής, Ιωάννης Γιώργος, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι, Δημήτριος Τζηρίτης και Αικατερίνη Ζωγράφου, ο Υπεύθυνος του ΣΥΡΙΖΑ στην Κεντρική Μακεδονία, Κώστας Γκοντίνος, αυτοδιοικητικοί, εκπρόσωποι φορέων, συλλόγων και υπηρεσιών της περιοχής. εκπρόσωποι φορέων και κόσμος από την Γαλάτιστα και την ευρύτερη περιοχή.

Την έναρξη της 7ης Γιορτής Κτηνοτροφίας – Γεωργίας,  κήρυξε ο ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης  κος Σωκράτης Φάμελλος, από το βήμα  της πρώτης εναρκτήριας εκδήλωσης της  Ενημερωτικής Ημερίδας για θέματα Αγροτικής και Κτηνοτροφικής Ανάπτυξης ,που γίνεται  στο “Αγάπειο Ίδρυμα Γαλάτιστας”.

Ο Υπουργός έκανε την έναρξη των εργασιών ανακοινώνοντας  ότι  την ερχόμενη εβδομάδα θα φέρει  τροπολογία για το θέμα των αντιρρήσεων και των δικαιολογητικών στους Δασικούς χάρτες που θα προβλέπει …ότι αν κάποιος καθυστερήσει και το παράβολο και η απόδειξη εννόμου συμφέροντος, δεν εμφανιστεί στο ηλεκτρονικό σύστημα, θα μπορεί να τα υποβάλλει 10 μέρες μετά την ημερομηνία λήξης των αντιρρήσεων και όλα τα υπόλοιπα έγγραφα μέχρι την μέρα εκδίκασης της υπόθεσης.

Ανακοίνωσε επίσης ότι  μετά από τις αιτιολογημένες πιέσεις που ασκήθηκαν από τον πρόεδρο κο Άγγελο  Τσαρτσαφλή του “Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Γαλάτιστας” και   η ημερομηνία της 7ης Σεπτέμβρη ενδέχεται να πάρει παράταση κατά μια εβδομάδα.

Στην ανάγκη ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα, ο οποίος έχει τεράστιες δυνατότητες στη χώρα, αναφέρθηκε ο Αν. Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος.

Ο κος Φάμελλος εξεδήλωσε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την περιοχή και αναφέρθηκε στο θέμα των δασικών χαρτών λέγοντας ότι..

“…πρέπει να γίνει η οριοθέτηση των δασών και της αγροτικής γης, γιατί μας ενδιαφέρει το “Οξυγόνο των παιδιών μας”, αλλά πρέπει να μάθουμε που βρίσκονται τα όρια της καλλιεργήσιμης γης γιατί δεν μπορούν να γίνουν αλλιώς επενδύσεις στον αγροτικό τομέα …ακόμα και σήμερα δεν γνωρίζουμε ακριβώς που βρίσκονται τα όρια …αν και εμείς αφήναμε την ιστορία με τους δασικούς χάρτες όπως ήταν, η αγροτική γη μπορεί και να περιοριζόταν ακόμη περισσότερο και θα ήταν δύσκολο να προχωρήσουμε σε επενδυτικά αγροτικά σχέδια, που αφορούν το ξύλο, το μέλι, το Ρετσίνι, το μανιτάρι, άλλα και άλλες μορφές καλλιεργειών… ”

Σημείωσε ακόμη ότι μετά την ολοκλήρωση των δασικών χαρτών θα ξεκινήσει η διαδικασία των διαχειριστικών μελετών για τα δάση και η διαδικασία της διαχείρισης σχεδίων βόσκησης ενώ μέσα στο φθινόπωρο θα είναι έτοιμες και οι προκηρύξεις για τα σχέδια βελτίωσης.

Τα παραπάνω έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και πολλά χρόνια, όπως εξήγησε, τονίζοντας ότι το στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί στο άμεσο μέλλον είναι η ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής όχι μόνο για να συντηρεί τους ανθρώπους που ασχολούνται με αυτήν αλλά για να δημιουργεί θέσεις εργασίας και να συνδεθεί με τον τουρισμό.

Επίσης τόνισε ότι προστιθέμενη αξία θα δοθεί στην περιοχή της Γαλάτιστας με την ολοκλήρωση της διαχείρισης του νερού, τη σύνδεση της σύστασης του εδάφους με τις καλλιέργειες και άλλα σχετικά εργαλεία, που θα προσδώσουν στα προϊόντα μεγαλύτερη απόδοση και ανταγωνιστικότητα.

Ο κος Φάμελλος είπε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να οργανωθεί ο αγροκτηνοτροφικός τομέας στον νομό Χαλκιδικής.

Σε σχέση με τους δασικούς χάρτες και τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης, θα γίνουν οι διαχειριστικές μελέτες εκείνες για την παραγωγή οικονομίας και εργασίας.

Επιπλέον, θα εξασφαλίζονται έτσι και οι επιδοτήσεις γεωργών και κτηνοτρόφων, που μέχρι σήμερα βρίσκονταν στον αέρα.

Ένα δεύτερο ζήτημα που αναφέρθηκε ο Υπουργός είναι οι υποδομές για εγκαταστάσεις και άρδευση στις εκχερσωμένες περιοχές, για τις οποίες είπε ότι επιτρέπεται η γεώτρηση η εγκατάσταση αποθήκης και στέγασης υποδομών

Για τα κληροτεμάχια είπε ότι εξαιρούνται από τους δασικούς χάρτες και η αξία που θα πληρώνουν οι αγρότες είναι το 10% σε 10 χρόνια δηλαδή ο αγρότης π.χ θα πληρώσει 50 ευρώ σε 10 χρόνια.

Ένα πολύ σοβαρό θέμα είπε ο κος Φάμελλος είναι οι περιοχές Natura που στην Ελλάδα έχουμε 443 περιοχές τις περισσότερες συγκεντρωμένες σε ένα κράτος της Ευρώπης .

Εδώ το πρόβλημα είναι με τη χρήση γης, θα πρέπει με νόμο να προσδιορίσουμε την χρήση γης και αυτό είναι δύσκολο ως έργο, που πρέπει όμως να γίνει μέχρι το τέλος του έτους.

Για τον τομέα του Δημοσίου που αφορά το περιβάλλον ο Υπουργός είπε ότι είναι μικρός ο αριθμός των εργαζομένων, 7 άτομα για όλη την Ελλάδα και μόλις 13 ελεγκτές για να κάνουν ελέγχους παντού, την στιγμή που θα έπρεπε να υπάρχουν τουλάχιστον 20.

Εδώ πρέπει να μπουν κανόνες γιατί υπάρχουν κάποιοι που εκμεταλλεύονται τις συνθήκες εις βάρος του δημοσίου και του περιβάλλοντος

Κατά την διάρκεια της  ημερίδας για την Ανάπτυξη της Γεωργίας και της Κτηνοτροφίας, για τα Προγράμματα της Περιφέρειας Κ.Μ. μίλησε η Αν. Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της ΠΕΧ, Νικολέτα Κράββα ενώ το θέμα «Οικοτεχνία» ανέπτυξαν οι: Σταματία Καρατάσου, κτηνίατρος, και Ιωάννης Φωτιάδης, γεωπόνος Δ.Α.Ο.Κ. της ΠΕΧ. Ο Γενικός Γραμματέας ΓΕΩΤΕΕ, Μενέλαος Γαρδικιώτης, πραγματοποίησε εισήγηση με θέμα «Ομάδες Παραγωγών».

Οι συμμετέχοντες στην ημερίδα παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον τις εισηγήσεις από τον Μηχανολόγο Μηχανικό, Χαράλαμπο Κουκλίδη, και την Ηλεκτρολόγο Μηχανικό, Άννα Φραγκίδου, με θέμα «Η δυνατότατα παραγωγής και αξιοποίησης βιοαερίου σε τοπικό επίπεδο και τα πολλαπλά κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη που προκύπτουν»..

«Έκθεση τοπικών προϊόντων, γεωργικών και κτηνοτροφικών μηχανημάτων,

επιχειρήσεων, φορέων, αγροτικού – λαογραφικού υλικού».

Το Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου, από τις 18.00 έως τις 23.30, στο προαύλιο του Λυκείου Γαλάτιστας οι κάτοικοι και οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν καλύτερα τα τοπικά προϊόντα και την παράδοση της περιοχής στην «Έκθεση τοπικών προϊόντων, γεωργικών και κτηνοτροφικών μηχανημάτων, επιχειρήσεων, φορέων, αγροτικού – λαογραφικού υλικού».

Παράλληλα θα διασκεδάσουν με τραγούδια από τη Χορωδία Γαλάτιστας και χορούς από τα Χορευτικά Συγκροτήματα Γαλάτιστας.

Η βραδιά θα κορυφωθεί με λαϊκή μουσική από τον Λάκη Χατζούδη και την ορχήστρα του.

Τέλος την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2017 στο Δημοτικό Στάδιο Γαλάτιστας «Νίκος Αβέρης» ο Εμπορικός Σύλλογος Γαλάτιστας και ο Αθλητικός Σύλλογος “ΑΝΘΕΜΟΥΣ” υπό την αιγίδα του Δήμου Πολυγύρου οργανώνουν λαϊκή βραδιά με τους Σταύρο Φωτιάδη και Δημήτρη Χρυσοχοϊδη.

Παράλληλα σε αίθουσες του Λυκείου Γαλάτιστας φιλοξενούνται οι εκθέσεις: Αγιογραφίας από το Τμήμα Αγιογραφίας Γαλάτιστας – Σχολές Εκκλησιαστικών Τεχνών Ιεράς Μητροπόλεως Ιερισσού Αγ. Όρους & Αρδαμερίου, Ζωγραφικής του Συλλόγου Τεχνών Γαλάτιστας και της Μαίρης Χαλιαμπάλια. Ώρες λειτουργίας: Σάββατο 18.00 – 23.30.

Στην 7η Γιορτή Κτηνοτροφίας – Γεωργίας Γαλάτιστας συμμετέχουν η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής, ο Αθλητικός Όμιλος Γαλάτιστας, ο Α.Σ. Ανθεμούς Γαλάτιστας, ο Εμπορικός Σύλλογος Γαλάτιστας, το Τμήμα Αγιογραφίας Γαλάτιστας – Σχολές Εκκλησιαστικών Τεχνών Ιεράς Μητροπόλεως Αγ. Όρους και Αρδαμερίου, ο Σύλλογος Τεχνών Γαλάτιστας, τα Χορευτικά Συγκροτήματα Γαλάτιστας, η Χορωδία Γαλάτιστας, ο Σύλλογος Γυναικών Γαλάτιστας, ο Αθλητικός & Πολιτιστικός Σύλλογος «Αλκή».

Ρεπορτάζ: Σουζάνα Καζάκα

εικονοληψία -φωτογραφία: Ζωή Γανίτη

Επιμέλεια ύλης : Μαίρη Στεργίου