Η λαϊκή κουλτούρα στη Χαλκιδική, διαμορφώθηκε από τις ιδιαιτερότητες του τόπου και παράγοντες όπως η γειτνίαση με το Άγιο Όρος που η έντονη επιρροή του φαίνεται σε όλη την περιοχή, η κατοίκησή του από πρόσφυγες μετά την Μικρασιατική Καταστροφή και τα ήθη και τα έθιμα που φέρανε μαζί τους.

Η υφαντουργική παράδοση της Χαλκιδικής, ονομαστή σε όλη την Ελλάδα, διακρίνεται τόσο για την ποιότητα όσο και για την ποικιλία στα διάφορα είδη των υφαντών, αλλά και για τους εντυπωσιακούς χρωματικούς συνδυασμούς τους, με πιο γνωστή την ιδιαίτερη τεχνική της Αρναίας.

Επιπλέον, η επιρροή του Αγίου Όρους είχε ως αποτέλεσμα μια πολύχρονη ζωγραφική παράδοση, σε θρησκευτικά και λατρευτικά θέματα, με αποκορύφωμα τη δημιουργία ολόκληρης ζωγραφικής σχολής το 18ο αι., τη Σχολή της Γαλάτιστας.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι η αρχιτεκτονική πολλών διατηρημένων παραδοσιακών σπιτιών  είναι εντυπωσιακή, διαμορφωμένη από τον χρόνο, που τολμά να πει κάποιος, ότι ορίζει τύπο στη Μακεδονίτικη  Αρχιτεκτονική  αυτόν της Ορεινής Χαλκιδικής,  με στοιχεία και επιρροές που διαμόρφωσαν οι ανάγκες, η καθημερινότητα  και η ιστορία σε ένα συνδυασμό  μοναδικό σε σχέση με την υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα.

φώτο: Ζωή Γανίτη