Όλοι γνωρίζουμε ότι το ελληνικό ελαιόλαδο χαίρει διεθνούς εκτίμησης, αλλά όχι ανάλογης της ποιότητάς του… αυτή την πραγματικότητα θέλησε να ανατρέψει ένα νεαρό ζευγάρι με καταγωγή από την ελαιοπαραγωγό Μεσσηνία.
Η συστηματική δουλειά, η τόλμη και η δημιουργική φαντασία οδήγησαν τους δυο νέους σε μια καινοτόμο μέθοδο που βραβεύθηκε με τιμητική διάκριση αγροτικής καινοτομίας στα Made In Greece Awards και χάλκινο μετάλλιο στο Athena International Olive Oil Competition.
«Πριν από τέσσερα χρόνια αρχίσαμε να διερευνούμε την ισχύουσα διαδικασία παραγωγής, για να δούμε τι θα μπορούσαμε να αλλάξουμε», θυμάται η 27χρονη σήμερα Μαρία-Γκαμπριέλλα Αναγνωστοπούλου.
Ως πεδίο των ερευνών τους είχαν τα ελαιοτριβεία της επιχείρησης Αναγνωστόπουλος & ΣΙΑ Ο.Ε. «Η οικογένειά μου δραστηριοποιείται στον κλάδο από το 1896, ωστόσο δεν είχαμε προχωρήσει στην τυποποίηση», διευκρινίζει ο Δημήτρης Αναγνωστόπουλος, πέμπτη γενιά ελαιοπαραγωγός, που εδώ και δύο χρόνια έχει μετακομίσει στην Πελοπόννησο για να υποστηρίξει ενεργά τη νέα μέθοδο.
Οι δύο νέοι έβαλαν στο μικροσκόπιο τη διαδικασία εκχύλισης. «Ένα από τα αρνητικά είναι η μεγάλη διάρκεια, που είχε μεταξύ άλλων συνέπεια οι καρποί να παραμένουν σε εξωτερικούς χώρους για μέρες».
Αναζητώντας νέους τρόπους, κατευθύνθηκαν στα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή παιδικών τροφών. «Κάναμε πολλές δοκιμές και τροποποιήσεις, που διήρκεσαν περίπου δύο χρόνια, με τη βοήθεια 20μελούς ομάδας τεχνικών από σουηδική εταιρεία γεωργικών μηχανημάτων».
Ο κόπος τους απέδωσε κυριολεκτικά «καρπούς», δηλαδή μια πρωτοποριακή τεχνολογία εκχύλισης, μέσω του συστήματος Contherm, που αντικαθιστά την παραδοσιακή μέθοδο μάλαξης της ελαιοζύμης. «Η εν λόγω τεχνολογία ομογενοποιεί την ελαιόπαστα σε μόλις 30 δευτερόλεπτα αντί για 60 λεπτά», περιγράφει η Μαρία-Γκαμπριέλλα, «έτσι ο συνολικός χρόνος παραγωγής περιορίζεται από 90-100 σε 14 λεπτά».

Εξαγωγή

Καθώς οι χημικές αναλύσεις επιβεβαίωσαν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του προϊόντος, οι δύο συνεπώνυμοι τόλμησαν με τη βοήθεια και της αδελφής του Δημήτρη, Ιωάννας Αναγνωστοπούλου, να ιδρύσουν την One & Olive, που παράγει και εμπορεύεται στο εξωτερικό τυποποιημένο ελαιόλαδο. «Εξάγουμε ήδη σε Γερμανία, Μάλτα, Κύπρο, ΗΠΑ και Εμιράτα», σημειώνει η Μαρία-Γκαμπριέλλα. «Ταυτόχρονα, όλο και περισσότεροι ελαιοπαραγωγοί εμπιστεύονται το ελαιοτριβείο μας, ενώ έχουμε ξεναγήσει στις εγκαταστάσεις μας επαγγελματίες από τη Β. Ελλάδα, την Ιταλία και την Τουρκία».

Πηγή: Καθημερινή