ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΒΙΑΣΤΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ EL DORADO

Το εκβιαστικό – επικοινωνιακό show της El Dorado είναι εν ολίγοις το «φωνάζει ο κλέφτης να φοβηθεί ο νοικοκύρης».

Επί της ουσίας, η ανακοίνωση της για αναστολή εργασιών η ακόμα και η αποχώρησή της από την χώρα μας (;), έρχεται την χρονική στιγμή που η πολιτεία και το αρμόδιο υπουργείο πραγματοποιεί την από πολύ καιρό γνωστή επιλογή της για παραπομπή της υπόθεσης στην διαιτησία.

Προφανώς, η εταιρεία γνωρίζοντας… και την έκβασή της – μιας και δεν τηρεί πολλούς και βασικούς από τους όρους της σύμβασης – προσπαθεί να επιρρίψει της δικές της ευθύνες στην πολιτεία ενώ ταυτόχρονα προτάσσει ως ασπίδα της, τους εργαζόμενους της.

Δεν είναι νέο: η Ελληνικός Χρυσός συνεχίζει να θεωρεί τη χώρα επιεικώς μπανανία και τους κατοίκους της ιθαγενείς που θα ικανοποιήσουν με καθρεφτάκια. Θεωρεί επίσης, την πολιτεία ως μαριονέτα των δικών της – καταστροφικών για την Β. Ελλάδα, συμφερόντων της. Όπως παλιά. Και δεν διστάζει να υιοθετεί την κατά μέτωπο πολεμική τακτική με σαφείς πολιτικές προεκτάσεις έχοντας και ως συμμάχους την ευρύτερη αντιπολίτευση που αντιλαμβάνονται το επενδυτικό περιβάλλον ως παιχνίδι χωρίς κανόνες και υποχρεώσεις. Παρά μόνο το συμφέρον και το κέρδος του δήθεν επενδυτή.
Είναι πασιφανές ότι αυτό που επιχειρείται αυτή τη στιγμή, είναι η κλιμακούμενη και οξεία πολιτική – κοινωνική αντιπαράθεση.

Απευθυνόμαστε στους εργαζόμενους: η εταιρεία εκβιάζει το κράτος και σας τρομοκρατεί. Σας απολύει χωρίς λόγο, ενώ θα μπορούσε να σας απασχολεί.

Η θέση μας είναι ξεκάθαρη από την πρώτη στιγμή: Εκτός από τις Σκουριές, η Ελληνικός Χρυσός μπορεί να παραμείνει και να διαχειριστεί τα υπόλοιπα υπό-έργα της περιοχής (πάντα με αυστηρό έλεγχο για την προστασία του περιβάλλοντος και την τήρηση των νόμων) απασχολώντας την πλειοψηφία των εργαζομένων της. Όμως δεν το θέλει. Τα θέλει όλα ή τίποτα. Και σε αυτήν την εκβιαστική λογική σας θυσιάζει.

Απευθυνόμαστε στην El Dorado: τούτη η κυβέρνηση, η κυβέρνηση της Αριστεράς δεν είναι του χεριού σας. Η επιλογή που έχετε είναι απλή: ή συμμορφώνεστε και μένετε ή φύγετε.

Απευθυνόμαστε και στους πολίτες που τόσα χρόνια πάλευαν και παλεύουν ενάντια στους χρυσοθήρες: με δυσκολίες, καθυστερήσεις αλλά επιμονή και λογική, η ώρα του κλεισίματος των Σκουριών, πλησιάζει. Η επόμενη μέρα όμως θα πρέπει να μας απασχολήσει όλους: πολίτες, εργαζόμενους και πολιτεία. Η επόμενη μέρα είναι η κοινή Ζωή στην περιοχή. Με εργασία για όλους, αξιοπρέπεια, σεβασμό στο περιβάλλον και ανάπτυξη άλλου τύπου. Και σε αυτήν τη προσπάθεια θα είμαστε όλοι παρόντες.

12/9/2017

Το Γραφείο Τύπου της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής