Με υπογραφή Τσίπρα πλέον πρέπει τα συναρμόδια υπουργεία να έχουν το 80% των προαπαιτούμενων έτοιμο έως τις αρχές Νοεμβρίου, μιας και, όπως ο ίδιος εισηγήθηκε στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο, πρέπει να περάσουμε στην ουσία των διαπραγματεύσεων. Την ίδια ώρα πάντως η τεχνική προετοιμασία αρκετών εκ των προαπαιτούμενων δείχνει πως πρόκειται για άκρως αντιλαϊκά μέτρα, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται ραθυμία από τους ιθύνοντες να τα προχωρήσουν.

Σημειώνεται ότι τα 95 προαπαιτούμενα αφορούν κατά κύριο λόγο δευτερογενή νομοθεσία, δηλαδή υπουργικές αποφάσεις και Προεδρικά Διατάγματα. Και για να ολοκληρωθεί η λίστα αυτή η υλοποίηση των πράξεων θα πρέπει να γίνεται ανά εβδομάδα.

Όμως δεν είναι λίγες και οι ανατροπές που φέρνει η τρίτη αξιολόγηση, όπως για παράδειγμα οι νέες περικοπές που έρχονται σε προνοιακά επιδόματα, αναπηρικές συντάξεις, οικογενειακές και κοινωνικές παροχές και θα εγείρουν νέα λαϊκή δυσαρέσκεια.

Παρά ταύτα το Μαξίμου επισημαίνει σε όλους τους τόνους ότι θα πρέπει να επικρατήσει πλήρως η μνημονιακή λογική. Άρα λοιπόν θα προχωρήσει η ενσωμάτωση όλων των κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων στο λεγόμενο εγγυημένο κοινωνικό εισόδημα, γεγονός που θα προκαλέσει ανατροπές με την κατάργηση οικογενειακών επιδομάτων, αναπηρίας, φοιτητικών βοηθημάτων, παροχών στέγασης κ.λπ., αλλά και τη μείωση του αριθμού των δικαιούχων.

Όσο για το θέμα που έχει ανοίξει την προηγούμενη εβδομάδα, αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων το 2018, υπονοώντας ότι ο δημοσιονομικός στόχος για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα αποδεικνύεται δύσκολος και ο Τσακαλώτος πλέον το αποκλείει, εξηγώντας παράλληλα ότι μπορεί κάποιοι φόροι, όπως αυτός του εισοδήματος, να μην έχουν φέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, όμως άλλοι, όπως ο ΦΠΑ, υπερκάλυψαν τις προσδοκίες.

Πιέζουν
Τη μεγαλύτερη πίεση αυτές τις μέρες την ασκούν οι θεσμοί στο θέμα των κόκκινων δανείων, με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να τονίζει μέσω του Μπενουά Κερέ πως οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί πρέπει να επιταχυνθούν, το ίδιο και ο ρυθμός μείωσης των κόκκινων δανείων.

Ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ ζήτησε από τις αρχές να βιαστούν και εξήγησε ότι υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος για την επιστροφή καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες, σημειώνοντας ότι το τραπεζικό σύστημα απέχει επιπλέον περί τα 35,3 δισ. από το επίπεδο του 2015, τονίζοντας όμως την ίδια στιγμή ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν επαρκή ρευστότητα.

Την ίδια ώρα το ΔΝΤ πιέζει για νέο έλεγχο της ποιότητας του ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών (AQR), αφού και αυτές θα αποτελέσουν μέρος της επόμενης αξιολόγησης. Τονίζει επίσης ότι η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους από τους Ευρωπαίους πιστωτές είναι το πρωταρχικό ζήτημα όσον αφορά τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα. Να σημειωθεί ότι τον Ιούλιο το Ταμείο εκτίμησε ότι οι ελληνικές τράπεζες ενδέχεται να χρειαστούν νέα κεφάλαια ύψους 10 δισ. ευρώ.
Η αμερικάνικη τράπεζα citibank σχολιάζει ότι ένα νέο AQR θα μπορούσε να εκθέσει τις ελληνικές τράπεζες σε αυξημένη πίεση, καθώς εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα από τα capital controls και την έλλειψη εισροών καταθέσεων.

Στο συμπέρασμα αυτό το ΔΝΤ επισημαίνει ότι δεν πρόκειται να αλλάξει την στάση του όσο παραμένει στο ελληνικό πρόγραμμα και θα επιμείνει στην νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, έτσι ώστε να διασφαλίσει την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στον τραπεζικό τομέα.

Η ατζέντα
Τα καυτά θέματα στα προαπαιτούμενα πάντως είναι:
1 Η ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για τα κόκκινα δάνεια. Μιλάμε για την έναρξη της λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας διενέργειας πλειστηριασμών και την έναρξη μαζικών πωλήσεων πακέτων «κόκκινων» και «πράσινων» δανείων σε distress fund.
2 Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης των δημοσιών υπαλλήλων ώστε να τεθεί σε λειτουργία το σχέδιο για μόνιμη κινητικότητα στο Δημόσιο, που καθυστερεί από το 2016.
3 Η επανασύσταση των οικογενειακών, στεγαστικών, φοιτητικών και αναπηρικών επιδομάτων.
4 Ο επανυπολογισμός των συντάξεων. Η διαδικασία θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι και το τέλος του χρόνου, ενώ μέχρι και το Νοέμβριο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός του 70 – 80%. Παράλληλα θα πρέπει να προχωρήσουν και οι διαδικασίες ουσιαστικής ενοποίησης των ασφαλιστικών ταμείων στον ΕΦΚΑ και η δημιουργία κοινού μητρώου και παρακολούθησης ασφαλισμένων.
5 Η ψήφιση του συνδικαλιστικού νόμου που αφορά αυστηρότερες προϋποθέσεις για την κήρυξη απεργίας.
6 Η διόρθωση των δαπανών για φάρμακα και των δαπανών για διαγνωστικές εξετάσεις και υγεία από ιδιωτικά θεραπευτήρια.
7 Η συνέχιση και ολοκλήρωση της πώλησης λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και η αναμόρφωση του πλαισίου για τις δημοπρασίες ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας από τη ΔΕΗ.
8 Η επιτάχυνση της σύστασης του Ταμείου Δημοσίων Συμμετοχών και Περιουσίας (υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων) με τη στελέχωση των τεσσάρων εποπτευόμενων εταιριών (ΤΑΙΠΕΔ, ΤΧΣ, ΕΤΑΔ, ΕΔΗΣ), η σύνταξη κανονισμού εσωτερικής λειτουργίας και επιχειρηματικού πλάνου.
9 Οι επενδύσεις στρατηγικού χαρακτήρα – βλέπε Ελληνικό.
10 Η πρόσληψη συμβούλων ιδιωτικοποίησης για όλες τις εταιρίες του Δημοσίου – κυρίως τις ενεργειακές όπως ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ – ώστε να προχωρήσει η αποκρατικοποίησή τους.
11 Η προώθηση υπουργικών αποφάσεων για το άνοιγμα του επαγγέλματος του μηχανικού που εκκρεμεί, η υιοθέτηση των παρατηρήσεων από την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ ΙΙ (σ.σ.: όσων δεν έχουν υιοθετηθεί ακόμη) και ΙΙΙ, καθώς επίσης και η συνέχιση της διαδικασίας απλοποίησης αδειοδότησης των επιχειρήσεων.
12 Η σύνταξη του προϋπολογισμού του 2018.

Πηγή :Εφημερίδα το Ποντίκι