Για το  Αρχαιολογικού Μουσείου Πολυγύρου, επιστολή απέστειλε ο Δήμαρχος Πολυγύρου  στην Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδία Κονιόρδου, κοινοποιώντας την στους Βουλευτές και στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους.

Ο  Δήμαρχος Πολυγύρου αναφέρει στην επιστολή:

 Θέμα: « Αίτηση Χρηματοδότησης για την αποπεράτωση και λειτουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου Πολυγύρου».
Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,
Η έννοια του πολιτισμού στην πιο απλοϊκή της έκφανση συνίσταται από όλα εκείνα τα επιμέρους στοιχεία που βοηθούν στη βελτίωση της καθημερινής ζωής του ανθρώπου. Σχετίζεται άμεσα με τα επιτεύγματα του κάθε λαού σε επίπεδα υλικά και πνευματικά, δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο το διαχωρισμό σε υλικό και πνευματικό πολιτισμό.
Όπως καλά γνωρίζετε στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πολυγύρου, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες για την ανακατασκευή και πλήρη επανένταξή του στο χώρο της τέχνης και του πολιτισμού και έπρεπε να τεθεί σε πλήρη λειτουργία σύμφωνα και με τους όρους χρηματοδότησης, ενώ είναι και το μοναδικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Χαλκιδικής.
Τον Ιούνιο του 2005 εγκρίθηκε από το ΚΑΣ η οριστική μελέτη του έργου «Επέκταση του Αρχαιολογικού Μουσείου Πολυγύρου» το οποίο εντάχθηκε στο επιχειρησιακό πρόγραμμα Μακεδονία-Θράκη του ΕΣΠΑ 2007-2013 και παράλληλα χρηματοδοτήθηκε.
Παρά ταύτα και ενώ οι εργασίες τελείωσαν και παρά τις προσπάθειες των αρμοδίων αρχών και υπηρεσιών, δεν έχει ενταχθεί μέχρι και σήμερα σε οποιοδήποτε περαιτέρω Εθνικό – Ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό πρόγραμμα (σύμφωνα με τις απόψεις της αρμόδιας Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, απαιτείται περαιτέρω χρηματοδότηση) με αποτέλεσμα να μην καθίσταται δυνατή η λειτουργία του, γεγονός το οποίο έχει άμεσες επιπτώσεις τόσο στην οικονομία όσο και στην τουριστική προβολή και ανάπτυξη του τόπου.
Τα μουσεία που υπάρχουν κατά τόπους, εκτός από βασικοί πολιτιστικοί φορείς, συνεισφέρουν σημαντικά και στην οικονομία των περιοχών που τα φιλοξενούν. Επιπροσθέτως ένα τόσο ισχυρό εργαλείο ιστορικής μάθησης για την Eκπαιδευτική Kοινότητα του Νομού, μένει ανεκμετάλλευτο, λόγω καθυστέρησης της λειτουργίας του.
Ως εκ τούτου, ζητούμε την άμεση λειτουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου Πολυγύρου το οποίο είναι μοναδικό στο Νομό και φιλοξενεί σπάνια αρχαιολογικά ευρήματα καθώς και συλλογές ιδιωτών από όλη τη Χαλκιδική που παρουσιάζουν ιδιαίτερα σημαντική πολιτισμική ιστορία από τα προϊστορικά χρόνια.
Για όλα τα παραπάνω κρίνεται αναγκαία η άμεση χρηματοδότηση από οποιοδήποτε Eθνικό – Eυρωπαϊκό Πρόγραμμα σε συνεργασία με την αρμόδια Αρχαιολογική Υπηρεσία και η επίσπευση κάθε διαδικασίας, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ολοκληρωμένη λειτουργία του μουσείου και να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις, ώστε αυτό να αποτελέσει κινητήριο μοχλό ιστορικής και πολιτιστικής ανάπτυξης του τόπου.
Με εκτίμηση
Αστέριος Ζωγράφος
Δήμαρχος Πολυγύρου