Με επιστολή τους στην ΕΣΗΕΜ-Θ, δύο Γερμανοί δημοσιογράφοι ο Leopold Helbich και ο Wasil Schauseil καταγγέλλουν τις ενέργειες της αστυνομίας, με τις οποίες ήρθαν αντιμέτωποι προσπαθώντας να κάνουν ρεπορτάζ για τη μεταλλευτική δραστηριότητα στις Σκουριές.

Οι δυο δημοσιογράφοι περιγράφουν πώς προσεγγίστηκαν αρχικά από το φύλακα ασφαλείας της εταιρείας και στη συνέχεια από αστυνομικούς. Καθώς είχαν βιντεοσκοπήσει με drone μέρη της περιοχής και των εγκαταστάσεων, πέρασαν από έλεγχο και υπό την απειλή νομικών διώξεων αναγκάστηκαν τελικά να διαγράψουν όλο το υλικό τους.

Ολόκληρη η επιστολή των δύο δημοσιογράφων προς την Ένωση Συντακτών Ημερησιων Εφημεριδων Θεσσαλονικης ΕΣΗΕΜ-Θ, είναι :

«Θα θέλαμε να υποβάλουμε μία καταγγελία στην Ένωση Συντακτών σχετικά με τις ενέργειες της αστυνομίας στις εγκαταστάσεις της Eldorado στις Σκουριές, στις 24 Σεπτεμβρίου. Ακολουθεί περιγραφή των γεγονότων εκείνης της ημέρας.

Γύρω στις 14.00 ετοιμαζόμασταν να πετάξουμε drone κοντά στην κεντρική είσοδο του κέντρου εξόρυξης στις Σκουριές. Μας πλησίασε φύλακας ασφαλείας με άσπρο ημιφορτηγό. Σταμάτησε το όχημά του και μας είπε στα ελληνικά ότι δεν είχαμε δικαίωμα να βιντεοσκοπούμε στην ιδιοκτησία της εταιρίας κι ότι αν το κάναμε θα καλούσε την αστυνομία. Απαντήσαμε ότι βρισκόμασταν σε δημόσια οδό και συνεπώς δεν είχαν εφαρμογή οι περιορισμοί της εταιρίας.

Όταν το όχημα ασφαλείας απομακρύνθηκε, πετάξαμε το drone για να εξετάσουμε την έκταση της καταστροφής στο βουνό Κάκαβος και την πρόοδο των κατασκευών που σχετίζονται με το όρυγμα των Σκουριών. Ωστόσο δεν στείλαμε το drone σε απόσταση μεγαλύτερη από 50 μέτρα μακριά από τη θέση μας και το κρατούσαμε έξω από τα εδάφη της εταιρίας. Έπειτα μετακινηθήκαμε με το αυτοκίνητό μας κατά 700 μέτρα κατά μήκος του δημόσιου δρόμου και σταματήσαμε αρκετά μακριά από την περιοχή της εταιρίας για να εκτελέσουμε ακόμη μία πτήση.

Το όχημα ασφαλείας επέστρεψε, ο οδηγός βγήκε από αυτό και άρχισε να μας μιλά. Ο τοπικός συνοδός μας μίλησε με τον φύλακα ασφαλείας για περίπου 10 λεπτά και του έδειξε τη δημοσιογραφική ταυτότητά του. Και πάλι φροντίσαμε να μην πετάξουμε το drone μακρύτερα από 50 μέτρα από τη θέση μας και να το κρατήσουμε έξω από τα εδάφη της εταιρίας.

Στην επιστροφή μάς σταμάτησαν τέσσερα οχήματα της αστυνομίας που είχαν κλείσει τον δρόμο. Περίπου οκτώ αστυνομικοί με μαύρες στολές μας πλησίασαν και ζήτησαν να δουν τα διαβατήριά μας. Συνέχισαν ψάχνοντας όλους τους σάκους μας. Σε έναν από μας ρώτησαν αν έχει πάρει ναρκωτικά ή αν μεταφέρει χάπια στον σάκο του.

Όταν εντόπισαν το drone μέσα στο αυτοκίνητο, ένας αστυνομικός το έβγαλε από τη θήκη του, το επιθεώρησε και επέμεινε να δει το βίντεο το οποίο συμπέρανε ότι είχαμε τραβήξει. Μας είπε ότι αν δεν είχαμε βίντεο από τις εγκαταστάσεις της εταιρίας θα μας επέτρεπαν να φύγουμε, αν είχαμε όμως βιντεοσκοπημένο υλικό αυτού του είδους, το οποίο θα αφήναμε να διαρρεύσει ή θα εκδίδαμε, η εταιρία θα μπορούσε να μας μηνύσει.

Υπό την απειλή ότι θα μας προσήγαγαν και ότι η εταιρία θα έκανε μήνυση εις βάρος μας αναγκαστήκαμε να διαγράψουμε το περιεχόμενο της SD κάρτας του drone, υπό την εποπτεία τριών αστυνομικών. Όσο εκτυλίσσονταν αυτά τα γεγονότα, τονίζαμε στους αστυνομικούς ότι βρισκόμασταν σε δημόσιο χώρο, κάτι που επιβεβαίωσαν και ότι δεν απαγορευόταν να πετάει drone εκεί.

Τους ζητήσαμε να μας δείξουν κάποιο έγγραφο που τους εξουσιοδοτεί να ελέγξουν και να διαγράψουν το υλικό που βιντεοσκοπήσαμε, αλλά δεν διέθεταν κάτι τέτοιο.

Επιπλέον ενημερώσαμε τους αστυνομικούς ότι η DAGR, η εφαρμογή που ανέπτυξε η ελληνική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας δεν προβλέπει περιορισμούς πτήσης στην περιοχή.

Οι αστυνομικοί δεν σχολίασαν αυτές τις πληροφορίες. Όταν βεβαιώθηκαν ότι είχαμε διαγράψει το περιερχόμενο της κάρτας, συνόδευσαν το όχημά μας: ένα αστυνομικό όχημα μπροστά μας, τρία πίσω μας. Μας σταμάτησαν σε ένα στενό σημείο του δρόμου ακριβώς μπροστά από την κεντρική είσοδο. Έπειτα από λίγη ώρα, τρία ακόμη αστυνομικά οχήματα και ένα όχημα ασφαλείας βγήκαν από την πύλη και στάθμευσαν στον δρόμο μπροστά μας.
Οι αστυνομικοί μας είπαν ότι θα μας πήγαιναν στο αστυνομικό τμήμα της Αρναίας.

Καλέσαμε αμέσως τον δικηγόρο μας για να αποτρέψουμε μια τέτοια ενέργεια. Ύστερα από 15 λεπτά συνεχίσαμε τη διαδρομή μας, μας σταμάτησαν όμως ξανά οι ίδιοι αστυνομικοί, λίγο παρακάτω. Μας κράτησαν για ακόμη δέκα λεπτά, ωσότου αποφάσισαν, επιτέλους, να φύγουμε. Οι αστυνομικοί μας κράτησαν για περίπου μιάμιση ώρα.

Σε αυτό το χρονικό διάστημα, παρά τα συνεχή αιτήματά μας, δεν μας έδειξαν κάποια νόμιμη άδεια που θα τους εξουσιοδοτούσε να ελέγξουν και να διαγράψουν το υλικό μας. Η αστυνομία μας εμπόδισε να κάνουμε την δημοσιογραφική έρευνά μας, χωρίς να παρουσιάσει κάποια νόμιμη άδεια για να το κάνει. Θέλουμε να διατυπώσουμε τη βαθιά ανησυχία μας για αυτή την παρέμβαση στη δημοσιογραφική δουλειά μας σχετικά με τις εγκαταστάσεις στις Σκουριές.

Ευχαριστούμε που θα ελέγξετε την καταγγελία μας,

Με εκτίμηση,
Leopold Helbich
Wasil Schauseil