Παρά την απαγόρευση αλιείας καρχαριοειδών και σαλαχιών, ένα εξαιρετικά σπάνιο και ιδιαίτερο είδος καρχαρία μπλέχτηκε στα δίχτυα ψαράδων στον Αστακό, στο Ιόνιο Πέλαγος.

Πρόκειται για έναν εξακαρχαρία (Hexanchus griseus), μήκους σχεδόν τεσσάρων μέτρων, το βασικό χαρακτηριστικό του οποίου είναι τα έξι βράγχια που έχει στο πλάι του κεφαλιού του.

Το συγκεκριμένο είδος καρχαρία θεωρείται αξιοσημείωτος λόγω των πρωτόγονων χαρακτηριστικών του, καθώς φτάνει σε μήκος 5,5 μέτρων και βάρος 600 κιλά. Έχει σχήμα παρόμοιο με των καρχαριών που ζούσαν στην Τριασική περίοδο, με ένα μικρό ραχιαίο πτερύγιο, κοντά στο ουριαίο πτερύγιο και έχει έξι ζεύγη από βράγχια.

Βρίσκεται σε βάθη μεγαλύτερα από 90 μέτρα και έχει καταγραφεί σε βάθος δύο χιλιομέτρων σε όλες τις τροπικές και εύκρατες θάλασσες της Γης. Λόγω της μεγάλης εξάπλωσής του η διατροφή του ποικίλει και περιλαμβάνει συνήθως μαλάκια, καρκινοειδή και άγναθα. Ο καρχαρίας αυτός, αν και μεγάλος, φαίνεται να μην έχει επιτεθεί σε ανθρώπους. Αλιεύεται για το λάδι από το συκώτι του. Το κρέας του ωμό είναι δηλητηριώδες.

(πληροφορίες: boatfishing.gr)