Εξακόσιες πορείες κατά της εμπορίας ανθρώπων θα πραγματοποιηθούν σε 50 χώρες του κόσμου στις 14 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο της δράσης «Walk for freedom 2017», που διοργανώνει η ΜΚΟ Α21, η οποία δραστηριοποιείται για την αποκατάσταση των θυμάτων του τράφικινγκ και την κατάργηση αυτής της σύγχρονης μορφής δουλείας. Στην Ελλάδα θα πραγματοποιηθούν αντίστοιχες πορείες σε τέσσερις πόλεις (Αθήνα, Δράμα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα).

Η εμπορία ανθρώπων είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εγκληματική βιομηχανία στον κόσμο, έχοντας κέρδη πάνω από 135 δισεκατομμύρια ευρώ. Στο τράφικινγκ περιλαμβάνεται η σεξουαλική εκμετάλλευση, η εξαναγκαστική εργασία με ελάχιστη ή μηδενική αμοιβή, ο εξαναγκασμός σε εργασία με χαμηλό μισθό για την αποπληρωμή χρέους, η καταναγκαστική οικιακή εργασία και ο εξαναγκασμός παιδιών να συμμετέχουν σε ένοπλες δυνάμεις. Από τις περιπτώσεις ατόμων στα οποία παρείχε φροντίδα η Α21 προέκυψε ότι το 42,5% έπεσε στα χέρια διακινητών με την ψευδή υπόσχεση εργασίας, το 10,7% «πουλήθηκε» από την οικογένειά τους, το 9,6% εξαπατήθηκε από τον ερωτικό σύντροφό του, το 4,4% ήταν θύματα απαγωγής, το 4,3% εξαπατήθηκε από φίλους, ενώ το 2,4% πίστεψε ψευδείς υποσχέσεις μετανάστευσης. Σήμερα, στην Ευρώπη υπάρχουν 300.000 αναγνωρισμένα θύματα τράφικινγκ και αυτά αντιπροσωπεύουν μόνο το 1% του πραγματικού αριθμού, επισήμανε η διευθύντρια της Α21 Greece, Μαρίνα Ντονοπούλου. Σύμφωνα με την ίδια, τα τελευταία τέσσερα χρόνια φιλοξενήθηκαν στον ξενώνα της Α21, στη Θεσσαλονίκη, περισσότερα από 300 θύματα τράφικινγκ από 32 χώρες, ενώ το 2016 η γραμμή 1109 της οργάνωσης δέχτηκε 172 καταγγελίες για πιθανά περιστατικά εμπορίας ανθρώπων.

Στην Ελλάδα διαθέτει ξενώνα στη Θεσσαλονίκη, όπου παρέχεται 24ωρη φροντίδα σε πρώην θύματα τράφικινγκ, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αποκατάσταση ψυχικών τραυμάτων, εκπαίδευση σε βασικές ικανότητες, μαθήματα γλώσσας και υπολογιστών και πολλές άλλες εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες. Επίσης, παρέχεται νομική υποστήριξη και καθοδήγηση σε κάθε βήμα της δικαστικής διαδικασίας, καθώς και ψυχολογική υποστήριξη και προστασία στα πρώην θύματα που επιλέγουν να καταθέσουν εναντίον των διακινητών τους. Μέχρι σήμερα, στην Ελλάδα η Α21 έχει δει περισσότερους από 45 διακινητές να καταδικάζονται. Επίσης, το πρόγραμμα Α21 Safe Project παρέχει φροντίδα σε πρώην θύματα εμπορίας ανθρώπων που επιθυμούν να επιστρέψουν στη χώρα καταγωγής τους. Επιπλέον, λειτουργεί η γραμμή 1109, όπου παρέχεται πληροφόρηση για την εμπορία ανθρώπων και γίνονται δεκτές καταγγελίες για ύποπτη δραστηριότητα και περιστατικά εμπορίας ανθρώπων

ΑΠΕ-ΜΠΕ