Άλλα χωριά είναι διάσημα για τις πλατείες τους, με τους αιωνόβιους πλατάνους, άλλα για τα γάργαρα νερά και τη μοναδική τους φύση, άλλα για τις Θάλασσες και τα βουνά, άλλα για τον καθαρό αέρα…

…Υπάρχει, όμως, μόνο ένα χωριό στην Ελλάδα στην ορεινή Χαλκιδική, όπου η έννοια του «Γαστρονομικού Τουρισμού» ταυτίζεται με την ύπαρξή του και πρέπει να ανακαλύφθηκε εδώ… είναι ίσως ο μόνος τόπος που το όνομα του ταυτίζεται με την άριστη ποιότητα φαγητού και η φήμη του- η οποία και ξεπερνά τα στενά όρια του νομού, ακόμη και της χώρας- οφείλεται στα … παραδοσιακά σουβλάκια του και στη θερμή φιλοξενία .

Ο «Λόγος» και ο «Πρόλογος» φυσικά γίνεται για τον Άγιο Πρόδρομο, που την φιλοξενία των κατοίκων την νοιώθεις και μόνο από το «Χαμογελαστό Πέρασμα» του χωριού, ενώ τα παραδοσιακά σουβλάκιά του τα αισθάνεσαι με όλες σου τις αισθήσεις με το που πλησιάζεις το χωριό από χιλιόμετρα … έχουν, δε, αποκτήσει τέτοια φήμη, που αυτή έχει ξεπεράσει τα σύνορα της Ελλάδας .

Η εικόνα του χωριού του Αγίου Προδρόμου εξαιρετική… Κατά μήκος του κεντρικού δρόμου που διασχίζει το χωριό, «Ενθεν κακείθεν» συναντά ο επισκέπτης τις περίφημες οικογενειακές -περίπου είκοσι- παραδοσιακές ταβέρνες, όπου μπορεί να γευτεί το ξακουστό παραδοσιακό σουβλάκι Αγίου Προδρόμου –που η συνταγή του είναι επτασφράγιστο μυστικό- και φυσικά τα καταπληκτικά σπιτικά τοπικά γλυκά κουταλιού, το ξακουστό μέλι, τα γλυκόπιοτα κρασιά και τσίπουρα της Χαλκιδικής και τα φρεσκότατα ντόπια ζαρζαβάτια και κηπευτικά όλα γεννήματα της περιοχής.

Εδώ λοιπόν στον Άγιο Πρόδρομο παραπάνω από τους μισούς από τους συνολικά περίπου 500 κατοίκους του χωριού, ασχολούνται με εργασίες που αφορούν τα παραδοσιακά σουβλάκια από την παρασκευή έως και πώλησή τους στους επισκέπτες…
…Οι άνθρωποι εδώ είναι είτε κτηνοτρόφοι, είτε έχουν ταβέρνες, κρεοπωλεία, φούρνους και μανάβικα, με κύριο στόχο να παρέχουν όσο το δυνατόν καλύτερες υπηρεσίες και να εξυπηρετήσουν τους επισκέπτες του χωριού δήλωσε στη «Χαλκιδική Πολιτική» και τη Σουζάνα Καζακα ο κ. Μιλτιάδης Βατζόλας κάτοικος και ιδιοκτήτης μιας από τις πιο παλιές ταβέρνες του χωριού.

Όπως μας είπε ο κ. Μιλτιάδης η ιστορία της γένεσης του «Παραδοσιακού Σουβλακίου» Αγίου Προδρόμου, πάει πάρα πολλά χρόνια πίσω… τότε που τους δύσκολους και γεμάτους στροφές δρόμους της Ορεινής Χαλκιδικής τους διέσχιζαν σχεδόν κατά αποκλειστικότητα τα περίφημα Λεωφορεία τύπου Γκαζοζέν… αυτά λοιπόν τα λεωφορεία αφού έκαναν την ανάβαση των στροφών της Γαλάτιστας… έπρεπε να κάνουν μια ολιγόωρη στάση για να ξεκουραστούν άνθρωποι και τα οχήματα… οι οδηγοί αλλά και οι επιβάτες κατά την διάρκεια της παραμονής τους εκεί δεχόταν τα κεράσματα των ντόπιων για να περάσει και η ώρα… έτσι κάποιος έδωσε την ιδέα… είπε πως σε αλλά μέρη της Ελλάδας, που αποτελούσαν σταθμούς ξεκούρασης, υπήρχαν κάτι μαγαζιά που πουλούσαν ντόπια φαγητά… αλλού φασολάδες…σε κάποια γλυκίσματα… και εδώ στον Άγιο Πρόδρομο, γιατί να μην προσφέρουν τα σουβλάκια που από παράδοση έφτιαχναν οι άνθρωποι του χωριού από κρέας αγριογούρουνου αλλά και αιγοπροβάτων…

…και έτσι ξεκίνησαν όλα συνέχισε ο κ. Μιλτιάδης… «ο τόπος αυτός είναι ανοιχτός και φιλόξενος όπως όλη η Χαλκιδική… εδώ στο χωριό μας η «Φιλοξενία» δεν ήταν υποχρέωση αλλά παράδοση… και για να καταλάβετε στα χρόνια τα δύσκολα του Εμφυλίου… επειδή στον Άγιο Πρόδρομο υπήρχε σταθμός χωροφυλακής… από ένα άλλο χωριό –πιο ορεινό –τον Γεροπλάτανο, για λόγους ασφάλειας είχαν κατέβει όλες οι οικογένειες και εμείς… ο κάθε νοικοκύρης, στο φτωχικό σπιτικό του φιλοξενούσε μια οικογένεια από αυτές για όσο χρειάζονταν… »

«Έτσι αυτά τα πράγματα δεν χάνονται… αλλά κληρονομούνται στα παιδιά μας» τόνισε ο κ. Βατζόλας… «και φτάσαμε στο σήμερα όπου η Φιλοξενία χάρισε στους κατοίκους του χωριού και την Ζήση τους… εδώ στο χωριό μας δεν εργάζονται -στις ταβέρνες αυτές- άνθρωποι μόνο από το δικό μας το χωριό, αλλά και από γειτονικά χωριά, το σουβλάκι για τους Αγιοπροδρομήτες είναι Τέχνη, που μεταφέρεται από γενιά σε γενιά, με τη συνταγή να παραμένει επτασφράγιστο μυστικό, ενώ η παρασκευή τους γίνεται με ντόπια κρέατα και είναι συνώνυμη με την ιστορία του τόπου, είναι τρόπος ζωής…

Εδώ, ο επισκέπτης μπορεί να περάσει ποιοτικό χρόνο, απολαμβάνοντας τη φύση, τα ιστορικά μνημεία, αλλά και το υψηλό επίπεδο υπηρεσιών από τους κατοίκους, που ασχολούνται με τις τουριστικές επιχειρήσεις. Ο τόπος είναι ευλογημένος και αποτελεί προορισμό τόσο για τους Θεσσαλονικείς, όσο και για τους επισκέπτες από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ο Άγιος Πρόδρομος -Ρεσετνίκια ή Ρετσινίκια…

Ο Άγιος Πρόδρομος -Ρεσετνίκια ή Ρετσινίκια έως το 1927 –από το όνομα του Ρεσετνικιώτη (Ολύνθιου) ποταμού που διασχίζει το χωριό, κατά άλλους ο ποταμος “Ρεσιτνικιώτης” ή Τρανός λάκκος πήρε το όνομα του από το χωριό…όπως και να χει όμως … βρίσκεται στους υπώρειες του όρους Χολομώντα και η απόστασή του από τον Πολύγυρο είναι 14 χιλιόμετρα και από τη Θεσσαλονίκη 50.

Το χωριό μετά το 1927 έλαβε το όνομά του από το σπάνιο και χαρακτηριστικό μεταβυζαντινό εξωκλήσι του Αγίου Προδρόμου, το οποίο κατέχει σημαντική θέση για τον οικισμό.

Η γραφική τοποθεσία στην οποία είναι χτισμένος ο Άγιος Πρόδρομος, με τον Ρεσετνικιώτη –Ολύνθιο- ποταμό να διαρρέει το χωριό, τα παραδοσιακά σπίτια και την αναπαλαιωμένη εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου χτισμένη το1851, το καθιστούν πόλο έλξης πολλών επισκεπτών.

Οι κάτοικοι του Αγίου Πρόδρομου συμμετείχαν στην επανάσταση του 1821. Σπουδαίος αγωνιστής της επανάστασης του 1821 ήταν ο Στέργιος Αντωνίου
Τα αξιοθέατα του τόπου αυτού είναι, το ποτάμι που διασχίζει το χωριό και περιβάλλεται από άγρια βλάστηση.

Επίσης υπάρχει η πανέμορφη πλατεία που είναι περιτριγυρισμένη από ταβέρνες που ήδη προαναφέραμε.

Οι κάτοικοι του Αγ. Προδρόμου διατηρούν τα ήθη και τα έθιμα του τόπου τους.
Ένα από αυτά είναι η παραμονή των Φώτων, καθώς και την ημέρα της Μ. Παρασκευής όπου νέες μαυροφορεμένες γυναίκες ψάλουν τα πάθη του Χριστού. Επίσης διατηρούνται και τα παραδοσιακά πανηγύρια, στις 9 Μαΐου γιορτάζεται ο Άγιος Χριστόφορος και στις 29 Αυγούστου το μεγάλο πανηγύρι του Αγίου Προδρόμου.

*Ρεπορτάζ: Σουζάνα Καζάκα
*Επιμέλεια Οπτικοακουστικού Υλικού – Φωτογραφίες : Ζωή Γανίτη
*Επιμέλεια ύλης: συντακτική ομάδα» Χαλκιδική Πολιτική»