Εικόνες από τις επιχειρήσεις διάσωσης εκείνης της τραγικής ημέρας.

Εξαιρετικά σπάνιο φωτογραφικό υλικό που απεικονίζει τις προσπάθειες διάσωσης ναυαγών του «Τιτανικού» βγαίνει σε δημοπρασία αυτή την εβδομάδα και εκτός από τις συγκλονιστικές εικόνες έχει να προσφέρει και ορισμένες άγνωστες λεπτομέρειες από το πιο διάσημο ναυάγιο στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Το ζεύγος των Odgen στο κατάστρωμα, μαζί με τον καπετάνιο του Carpathia

Οι φωτογραφίες περιλαμβάνονταν στο λεύκωμα του Νεοϋορκέζου κοσμοπολίτη, Louis M. Ogden, που τον Απρίλιο του 1912 ταξίδευε με τη σύζυγο του, Agatha με το κρουαζιερόπλοιο “Carpathia”, όταν το πλήρωμα του έλαβε το σήμα κινδύνου από τον καπετάνιο του «Τιτανικού».

Λήψεις των παγόβουνων από την περιοχή που σημειώθηκε το πιο διάσημο ναυάγιο στην ιστορία της ανθρωπότητας

Πρακτικά, αυτό το ζευγάρι και οι συνεπιβάτες του, παρακολουθούσαν από σχετικά κοντινή απόσταση και χωρίς να μπορούν προσφέρουν την παραμικρή βοήθεια την αγωνία των επιβατών του «Τιτανικού». Το πλοίο βυθιζόταν ταχύτατα, οι σκηνές πανικού και απόγνωσης έμειναν στην ιστορία, το πλήρωμα του “Carpathia” μπορούσε να προσφέρει βοήθεια μόνο σε όσους επιβάτες είχαν καταφέρει να επιβιβαστούν στις σωσίβιες λέμβους.

Το παράξενο για επιβάτη εκείνης της εποχής ήταν να έχει μαζί του φωτογραφική μηχανή. Ο εύπορος δικηγόρος Ogden μόλις είχε αποκτήσει μία και την είχε πάρει μαζί του στο ταξίδι για να απαθανατίσει όλες εκείνες τις ωραίες στιγμές που θα ζούσε με τη σύζυγό του.

Ο δικηγόρος κατάφερε, τελικά να απαθανατίσει μερικά στιγμιότυπα από εκείνη την τραγική μέρα και συγκεκριμένα να φωτογραφίσει την επιχείρηση διάσωσης, καθώς και τη βάρκα Νο 6, στην οποία επέβαινε, η διάσημη για την εποχή της, Margaret Brown.

Η ηρωική κυρία Μπράουν

Πρόκειται για τη γυναίκα, η οποία κέρδισε το παρατσούκλι “η αβύθιστη Μόλι Μπράουν”, τόσο για το θάρρος της, όσο και για τον τρόπο με τον οποίο ηγήθηκε και συντόνισε τις προσπάθειες διάσωσης επιβατών του “Τιτανικού”, όταν ακόμη και το πλήρωμα φαινόταν να δειλιάζει και να αρνείται να αναζητήσει επιζώντες στα παγωμένα νερά του βόρειου Ατλαντικού

Ο κ. Odgen πέθανε το 1946 και η σύζυγος του μετακόμισε στη Φλόριντα. Εκείνη χάρισε το λεύκωμά του στην οφθαλμίατρό της, η οποία μετά από μερικά χρόνια το χάρισε στο Μουσείο Ocean Liner.

Το σπάνιο φωτογραφικό υλικό του πλέον βγαίνει σε δημοπρασία αύριο (26 Οκτωβρίου) από τον οίκο Remarkable Rarities, μαζί με 500 ακόμη φωτογραφίες και σημειώσεις του δικηγόρου από ταξίδια του στο Αλγέρι, τη Σαχάρα, την Ισπανία, την Ιταλία, την Αργεντινή, το Γιβραλτάρ, την Ελβετία, την Ελλάδα και την Αυστρία.

Όλα αυτά τα ταξίδια έγιναν από το 1911 μέχρι το 1912, ωστόσο εννοείται ότι το ενδιαφέρον των συλλεκτών επικεντρώνεται στο φωτογραφικό υλικό του «Τιτανικού». Όπως εξηγεί ο υπεύθυνος της δημοπρασίας Bobby Livingston, οι φωτογραφίες του Odgen είναι πολύτιμες, όχι μόνο γιατί είναι και οι μοναδικές αποδείξεις των επιχειρήσεων διάσωσης εκείνης της ημέρας, αλλά και γιατί έχουν συλλάβει το τι ακριβώς συνέβη με το παγόβουνο, που τελικά κατέστρεψε ένα θαύμα των θαλασσών και σκόρπισε τον θάνατο…
Πηγή: lifo