Πλησιάζουν οι μέρες έναρξης της παραγωγής και μεταποίησης  από ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες  του ελληνικού εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου πλούσιου σε φαινόλες… σε κάψουλες.

Ήδη ελαιόλαδο σε κάψουλες κυκλοφορεί στην αγορά των ΗΠΑ και σύντομα αναμένεται να κυκλοφορήσει ως προϊόν και από ελληνικές εταιρείες με στόχο κατά κύριο λόγο την ευρωπαϊκή και διεθνή αγορά.

Αυτά γνωστοποίησε ο αναπληρωτής καθηγητής του Φαρμακευτικού Τμήματος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Προκόπης Μαγιάτης σε ημερίδα .

“Το ελαιόλαδο βρίσκεται μεταξύ του τροφίμου και του φαρμάκου. Υπάρχουν ουσίες με ευεργετικές για την υγεία ιδιότητες που βρίσκονται μόνο στο ελαιόλαδο και πουθενά αλλού”, τόνισε ο κ.Μαγιάτης. Πρόκειται τις φαινόλες, ελαιοκανθάλη, ελαιασίνη, ελευρωπαϊνη και λιγκοστροσίδη οι οποίες έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Πρόσφατα, το Φαρμακευτικό Τμήμα του ΕΚΠΑ ανακάλυψε και μία νέα ουσία που ονομάστηκε ελαιοκορωνάλη, προς τιμήν της πιο διαδεδομένης ελληνικής ποικιλίας, της Κορωνέικης.

Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες η ελαιοκανθάλη, έχει αντιφλεγμονώδη δράση ανάλογη της ιβουπροφαίνης (Ibuprofen), ενός μη στεροειδούς αντιφλεγμονώδους φαρμάκου που έχει αναλγητική και αντιπυρετική δράση. Επίσης έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και της οστεοαρθρίτιδας, ενώ σε έρευνες που έχουν γίνει σε πειραματόζωα διαπιστώθηκε ότι αναστέλλει την εξέλιξη της νόσου Alzheimer, την εξέλιξη του καρκίνου και εμποδίζει τη συσσώρευση αιμοπεταλίων και τη δημιουργία θρόμβων. Η ελαιοκανθάλη είναι υπεύθυνη για την αίσθηση καψίματος στο λαιμό που είναι χαρακτηριστική του αγουρέλαιου.

Η ελαιασίνη από την άλλη, είναι η πιο ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία του ελαιολάδου και όπως και η ελαιοκανθάλη, βοηθά στην αναστολή της εξέλιξης της νόσου Alzheimer.

Οπως ανέφερε ο κ.Μαγιάτης, τα ελαιόλαδα πλέον διακρίνονται σε αυτά που πληρούν τα χημικά κριτήρια για να φέρουν τον ευρωπαϊκό ισχυρισμό υγείας και στα υπόλοιπα που δεν έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά. Με τη μέθοδο NMR που ανακάλυψε η ομάδα του κ. Μαγιάτη στο Πανεπιστήμιο Αθηνών μπορεί να μετρηθεί η περιεκτικότητα στις υγειοπροστατευτικές φαινόλες  μέσα σε λίγα λεπτά.

Τα τελευταία χρόνια στο εργαστήριο του Πανεπιστήμιου αναλύθηκαν 850 ελληνικά δείγματα, εκ των οποίων το 74% πληροί τις προδιαγραφές και μπορεί να έχει ισχυρισμό υγείας, ενώ από αυτό το ποσοστό σχεδόν 15% ανήκει στη χρυσή κατηγορία ελαιολάδου, καθώς μπορεί να πετύχει περιεκτικότητα σε ελαιοκανθάλη και πάνω από 1.000 mg/ kg.

High score σε ελαιοκανθάλη από ελληνικό ελαιόλαδο

Μάλιστα, ο κ. Μαγιάτης γνωστοποίησε ότι στο πλαίσιο διεθνούς διαγωνισμού αναδείχθηκε ένα ελληνικό ελαιόλαδο ως το καλύτερο εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο καθώς πέτυχε περιεκτικότητα σε ελαιοκανθάλη πάνω από 3.000 mg/kg. Επίσης, 30 ελληνικά εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα είχαν περιεκτικότητα πάνω από 1.000 mg/kg και θα πάρουν χρυσή διάκριση. Πολλά από αυτά τα ελαιόλαδα έχουν ταυτόχρονα κατακτήσει και βραβεία γεύσης σε διεθνείς διαγωνισμούς και παρουσιάζουν εξαιρετικές προοπτικές για μία επιτυχημένη πορεία στη διεθνή αγορά.

Όπως ανέφερε ο κ.Μαγιάτης πλέον και ο κάθε καταναλωτής ή παραγωγός μπορεί να μετρήσει την περιεκτικότητα του ελαιολάδου σε ελαιοκανθάλη μέσω ενός απλού χρωματομετρικού τεστ. Το τεστ γίνεται μέσω ενός «δοκιμαστικού σωλήνα» με την επωνυμία ARISTOLEΟ, μια εφεύρεση του κ.Μαγιάτη και της χημικού Ελένης Μελλιού. Το ARISTOLEO είναι εμπορικά διαθέσιμο στο διαδίκτυο και κοστίζει γύρω στα 12 ευρώ.

Πηγή:voria