Η Ελλάδα αποτελεί την τρίτη δύναμη παγκοσμίως στην παραγωγή ελαιολάδου με περίπου 300.000 τόνους ετησίως εκ των οποίων εξάγονται περίπου 100.000 τόνοι. Περίπου το 80% των εξαγωγών κατευθύνεται χύμα στην Ιταλία, ενώ το υπόλοιπο τυποποιείται.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον σύμβουλο επιχειρήσεων, διευθυντή της Paratus Europe Γιάννη Καρβέλα στη χώρα μας δυστυχώς ακολουθούνται ακόμη λανθασμένες πρακτικές από το χωράφι μέχρι την τυποποίηση που καταστρέφουν τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου θέτοντας εν αμφιβόλω κατά πόσο τελικά πολλά από τα ελαιόλαδα είναι εξαιρετικά παρθένα, όπως αναγράφεται στην ετικέτα. “Ο Έλληνας παραγωγός δεν ξέρει να κλαδεύει, μαζεύει με πρωτόγονους τρόπους χτυπώντας τα δέντρα, βάζει τις ελιές σε τσουβάλια και μάλιστα πλαστικά και μετά τα αφήνει τον ήλιο”, τόνισε χαρακτηριστικά. Λανθασμένες πρακτικές ακολουθούνται, όμως, και στο ελαιοτριβείο, στην αποθήκευση και στην τυποποίηση.
Ο ίδιος απηύθυνε έκκληση στους καταναλωτές να μην αγοράζουν χύμα ελαιόλαδο σε τενεκέ των 17 κιλών καθώς πέραν του ότι είναι παράνομος (δεν επιτρέπεται από τη νομοθεσία να κυκλοφορεί τυποποιημένο ελαιόλαδο σε συσκευασία άνω των 5 λίτρων), είναι και ο πλέον εύκολος τρόπος να νοθευτεί το ελαιόλαδο λόγω της μεγάλης συσκευασίας.
Επισήμανε ακόμη ότι το ελληνικό κράτος πρέπει να θεσπίσει μια εθνική νομοθεσία για την απαγόρευση του ελαιόλαδου σε μπουκαλάκι σε εστιατόρια.

Η Πορτογαλία πρώτη και μετά η Ισπανία τα απαγόρευσαν με εθνική νομοθεσία, όταν είδαν την Ε.Ε. να μην περνά τον νόμο. Η Ελλάδα ακόμα σερβίρει στις ταβέρνες ελαιόλαδο που απλώς συμπληρώνεται στο ίδιο μπουκαλάκι από τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο.

Υπογράμμισε δε την ανάγκη να ξεκινήσει η εκπαίδευση του καταναλωτή ήδη από το δημοτικό σχολείο για το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, κάτι που γίνεται σε Ιταλία και Ισπανία.

Πηγή:voria