Με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού, που στην Ελλάδα γιορτάζεται κάθε χρόνο από 1 έως 7 Νοεμβρίου, το τμήμα Δημόσιας Υγείας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας θα πραγματοποιήσει μέσω του Δικτύου Δράσεων Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας δράσεις ενημέρωσης με θέμα το θηλασμό για τις μέλλουσες μητέρες και τις θηλάζουσες λεχωίδες σε μαιευτήρια της Θεσσαλονίκης. Οι σχετικές ενημερωτικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2017, στις 12 το μεσημέρι, στο Ιατρικό Διαβαλκανικό, όπου θα παραστεί η Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Αλληλεγγύης Γερακίνα Μπισμπινά, και τη Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2017 στο ιδιωτικό μαιευτήριο «Γένεσις», στις 12.30 το μεσημέρι.
«Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συμμετέχει ενεργά, όπως κάθε χρόνο, στην Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού, διοργανώνοντας ενημερωτικές εκδηλώσεις σε δύο μεγάλα μαιευτήρια της Θεσσαλονίκης. Μέσα από το Δίκτυο Δράσεων Πρόληψης και Προαγωγής της Υγείας, ένα δίκτυο από επαγγελματίες υγείας που συντονίζει η Περιφέρειά μας, στηρίζουμε πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην έγκυρη ενημέρωση του κοινού για θέματα δημόσιας υγείας από καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό.
Με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού, ενημερώνουμε τις νέες μητέρες για τα ευεργετικά οφέλη του μητρικού θηλασμού και τις θαυμαστές ιδιότητες του μητρικού γάλακτος. Συνεισφέρουμε με όλα τα διαθέσιμα μέσα στην προστασία, προώθηση και υποστήριξη του μητρικού θηλασμού μέσα από την παροχή συμβουλών στις νέες μητέρες για τη σωστή διατροφή των μωρών τους και την ενθάρρυνσή τους να συνεχίσουν. Παρέχουμε την καλύτερη δυνατή πληροφόρηση, ώστε να βοηθήσουμε όλες τις γυναίκες στο υπέροχο ταξίδι της μητρότητας», δήλωσε η Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Αλληλεγγύης Γερακίνα Μπισμπινά.
Με αφορμή τη Διακήρυξη του Innocenti καθιερώθηκε διεθνώς η Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού, η οποία εορτάζεται σε περισσότερες από 170 χώρες του κόσμου επισήμως την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου κάθε έτους –στην Ελλάδα γιορτάζεται την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου. Η Διακήρυξη του Innocenti καταρτίστηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τη UNICEF τον Αύγουστο του 1990, με στόχο τη χάραξη πολιτικών υγείας που θα βοηθούσαν στην προστασία, την προώθηση και την υποστήριξη του θηλασμού.
Κατά τη Παγκόσμια Συμμαχία Δράσης για τον Μητρικό Θηλασμό (World Alliance for Breastfeeding Action – WABA), η πλήρης αξιοποίηση του θηλασμού μπορεί να σώσει τη ζωή 823.000 παιδιών και να συνεισφέρει 302 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως στην παγκόσμια οικονομία. Ο θηλασμός θεωρείται βασική συνιστώσα της αειφόρου ανάπτυξης .
Ο κύριος στόχος ήταν και θα είναι να προστατευτεί και να προωθηθεί ο αποκλειστικός μητρικός θηλασμός για τους πρώτους 6 μήνες της ζωής και να συνεχίζεται για δύο και πλέον χρόνια, παράλληλα με τη χρήση κατάλληλων συμπληρωματικών τροφών.
Το φετινό θέμα της Εβδομάδας του Μητρικού Θηλασμού είναι «Υποστηρίζουμε το θηλασμό μαζί».